Jaka nazwa? Domenowa czy NetBIOS? DNS nie rozwiązuje nazw NetBIOS, a Seegate chyba nie zrobił takiego idiotyzny, aby używać nazw NetBIOS jako nazwy domenowej. Poza tym DNS musiałby być na NASie.
Jaka nazwa
w 1 poscie jest zarowno jak ip jak i nazwa uzywana do logowania/uzywania
Czyli…nie przybliżamy się do rozwiązania problemu. Myślałem ze Seagate liczy się w temacie dysków (sądziłem ze i w sieciowych) a tu widzę ze nietrafiony zakup
Gdzie w pierszym poście widzisz jaką nazwę? Jaka to nazwa domenowa czy NetBIOS? Rozróżniasz w ogóle te dwa pojęcia?
Dlatego NASy kupuje się od Synology lub Netgear. QNAPów też bym unikał - ociężały panel, słaba funkcjonalność za kosmiczną cenę.
fakt, źle przewinąłem - na 2 screenie.
@piotrsadowski555: masz najprostsze rozwiązanie na świecie - nie instaluj poprawki od Seagate, bo z twojego opisu wynika, że bez tego działa. A co do dysków sieciowych to jak napisał @roobal synology (qnap ma dużo fajniejszy sprzęt, ale oprogramowanie gorsze/mniej przyjemne od synology)
Oki, gdybym wiedział ze „poprawka” spowoduje takie zmiany to zwyczajnie nie instalowałbym jej. Jednak zrobiłem to i szukam rozwiązania co zrobić w powyższej sytuacji. Czy mogę w jakiś sposób odnieść się do rady ich supportu (nie bardzo rozumiem ich sugestie).
Dobra bo zdaje się ze jestem w sytuacji bez wyjścia.
Który z Synology polecilibyscie dla mnie?
Chciałbym aby miał:
- wbudowane 6-8tb
- usb 3.0 (fajnie jeśli z przodu)
- ram 256+
- najlepiej był czarny
- nienajdrozszy.
Ew co polecilibyscie do konfiguracji w przypadku kupna dysków oddzielnie. Czy w tym przypadku wystarczy włożyć je do środka czy tez wymagana jest większa wiedza aby je skonfigurować?
Pozdrawiam
https://www.synology.com/en-global/products/DS418
Jeśli nie potrzebujesz 2 LAN, np. do agregacji, to możesz rozejrzeć się za DS418j.
Dzięki @roobal
A czy model DS118 lub DS218 nie byłby wystarczający? Głośno myśle…nie wiem czy dla amatorskich potrzeb DS418 byłby wskazany. A powyższe chyba spełniają moje kryteria…
Zastanawiałem się właśnie czy chcesz 4-dyskowy, czy 2-dyskowy. Między 418j, a 218 jest jakieś 200zł różnicy. Niby nie mało, ale przy takim urządzeniu mimo wszystko różnica niewielka. Dodatkowy koszt i większy to dyski, tu potrzebujesz 2, tu 4. Tak więc sam musisz zdecydować co wolisz.
Według mnie ten DS218 jest jak najbardziej okej.
Oki…a zatem kupiłem Synology DS218+ jako optymalny dla mnie. Szkoda Seagate ale widzę już na pierwszy rzut oka ze DS to inna liga
Teraz mam pytanie do znawców…jak najszybciej i najprościej przetransferować blisko 5TB ze starego Seagate do Synology? Dobrze aby komp nie musiał być włączony przez czas transferu ale jak nie ma szybszej opcji to zniosę to
Oczywiście nie muszę robić tego za jednym razem. Mam z 200-300 folderów wiec mogę przenosić na raty. Chodzi tylko o jakiś w miarę szybki transfer
Z góry dzięki za pomoc
Jeśli Seagate ma opcję rsync, to w Synku wystarczy uruchomić serwer rsync i transferować pliki bezpośrednio między NASami.
Niestety, Seagate ma niezwykle proste ustawienia, rsync pozostaje w sferze marzeń Tak wiec opcja synchronizacji odpada. Poproszę o inne sugestie
Niekoniecznie. W sklepie Synology jest kilka pakietów do backupu na zdalny serwer NAS, może któryś uda Ci się użyć.
Ok, dalem radę - dzięki …teraz zrodził się kolejny problem. Mam system plików Raid czyli z dysków 2x3TB mam do dyspozycji tylko 3TB.
Wyczytałem ze aby mieć Raid0 ew JBOD musze utworzyć to w aplikacji Zarządzanie Przechowywaniem”. Widzę jednak ze mam z lewej strony mniej zakładek niż na filmach o tworzeniu Raid0. Zdegradowalem dysk ale to nie była dobra decyzja. Teraz trwa reperowanie (od 2 godzin a jeszcze jakieś 2.5 przede mną ). Ktoś gdzieś napisał ze należy usunąć najpierw wolumen a następnie utworzyć Raid0. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć proszę czy to dobra droga i jak ją przejść?
Pozdr
Wejdź w zarządzanie pakietami, sekcja kopia zapasowa. Jest tam, z tego co pamiętam, 6 pakietów.
Jestem zalamany…myślałem ze po wydaniu 3000zl znikną problemy …czy ktoś mógłby mi pomoc jak krok po kroku zmienić system Raid na Raid0 (lub JBOD) w Synology DS218+?
Zdajesz sobie sprawę, że RAID0 przy awarii jednego z dysków spowoduje, że utracisz wszystkie dane?
Tak wiem, jednak te z danych, które są najważniejsze trzymam również na alternatywnych chmurach. Ew utrata pozostałych plików (głównie multimedialnych, z których najstarsze i tak nadpisuje co kilka miesięcy) spowoduje pewien żal ale nie dramat. …wiec…kto pomoże?
Nie przesadzaj, Synology w konfiguracji jest prosty jak budowa cepa. Wchodzisz w zarządzanie przechowywaniem > pula wolumenów > akcja > zmień typ RAID.