Dysk SSD 256 GB - potrzebuję zapełnić grami ale nie po to, aby grać ;)

Zapewne temat wydaje się trochę dziwny :wink: . Dysk SSD 240 GB po naprawie (SATAFIRM S11) - potrzebuję go zapełnić w ok.90% aby sprawdzić, czy się z powrotem nie wysypie. Wymyśliłem sobie, że najłatwiej/najszybciej zapełnię grami. Tylko problem polega na tym, że nie gram, nie znam się na grach w ogóle jak większość seniorów.

Czy możecie podpowiedzieć skąd mogę ściągnąć jakiekolwiek gry, nie muszą w ogóle się odpalać, im cięższe tym lepiej. Początkowo myślałem o filmach ale rzekomo z grami będzie szybciej.

Co za pomysł, daj spokój.

Bardzo dziwny ale jak już koniecznie chcesz to zapełnij dysk filmami - nie trzeba instalować i może być ten sam pod różnymi nazwami. Poza tym co rozumiesz pod pojęciem „z powrotem wysypie”?

Taki miałem zamiar od początku.

Nie instalowałbym :wink:

Że się uszkodzi to pewnik, tylko chcę to szybko uzyskać, bo dysk jest na gwarancji. Naprawa a następnie wgranie nowego softu sformatowało dane, nie wiem czy „Satafirm-S11” jest Wam znany od podszewki?

Pisałem z mrugnięciem oka :wink:

Po prostu odpal Victoria HDD, wejdź w zakładkę test, zaznacz read and write (SKASUJE ZAWARTOŚĆ Dysku), i zapuść test. Będzie szybko wiedział czy jest ok.

Uwaga, do tej procedury najlepiej aby dysk był bez partycji, inaczej system może blokować zapis.

To pozwoli ci sprawdzić o wiele pewniej czy dysk jest ok.

Utwórz jeden plik w cmd
otwórz cmd i wklep
fsutil file createnew C:\test1.txt 4294967296 to jest 4 Gb
możesz inne wartości
1 MB = 1048576
100 MB = 104857600
1 GB = 1073741824
10 GB = 10737418240
100 GB = 107374182400
1 TB = 1099511627776
10 TB = 10995116277760

Ściągnąłem z 3-ch źródeł Victorię 5.37 i za każdym razem mam info, że na tym komputerze nie będzie działać, czyżby nie było dedykacji pod pod W10/64?
Teraz ver. 4.47:
…„14:38:26 : Driver file not found. Please manually copy driver to your system32/driver directory
14:38:31 : PORTTALK Error. Invalid driver handle
14:38:31 : PortTalk driver not installed! Available only API access”…

Tak mam.

Mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy :wink: , co się wtedy zadzieje?, to tylko test, czy zapełnianie dysku?
jeżeli ten dysk nie jest systemowy to zmieniam „C” na przypisaną mu literę?

A ile wpisać, aby objęło cały dysk tj. 256GB, wg zarządzania dyskami jest 238,46GB

Zanim cokolwiek zrobisz zapisz sobie zrzut ze smartem dla porównania, a poza tym zamiast tworzyć dane możesz zrobić pełne formatowanie i będzie podobnie.

Można zasugerować się opisem z pola partycji „wolne miejsce”.

256033737933

Obcięcie 10 MiB nie powinno wpłynąć na test

On jest po formacie, ja chcę go zapełnić po czym się wysypie, z powrotem wskoczy „satafirm-s11” i mogę reklamować. W końcu uruchomiłem Victorię, czekam na wynik.

Dalej nie wiem co się wtedy zadzieje na dysku, doczytałem na stronie ENG, że poleceniem „fsutil file createnew” zeruje się dysk … i coś tam jeszcze ale nie czaję bazy :wink:

Polecenie fsutil file createnew C:\test1.txt 4294967296 służy do tworzenia nowego pliku na systemie plików NTFS w systemie Windows. Oto szczegóły:

• fsutil: Jest to narzędzie wiersza poleceń, które umożliwia wykonywanie różnych operacji związanych z systemem plików i woluminami. Do wykonania polecenia wymagane są uprawnienia administratora.
  • file: Określa, że polecenie dotyczy operacji na plikach.
  • createnew: Ta opcja polecenia fsutil tworzy nowy plik o określonym rozmiarze.
  • C:\test1.txt: Określa pełną ścieżkę do pliku, który ma zostać utworzony. W tym przypadku będzie to plik o nazwie test1.txt w katalogu głównym dysku C.
  • 4294967296: Określa rozmiar pliku w bajtach. Liczba 4294967296 to 4 GB (4 gigabajty), ponieważ 1 GB = 1024 MB, 1 MB = 1024 KB, 1 KB = 1024 bajtów, a więc 4 GB = 4294967296 bajtów.

Podsumowując, to polecenie tworzy nowy plik o nazwie test1.txt w katalogu głównym dysku C, który ma dokładnie 4 GB rozmiaru.

Ok, dzięki, sorry chłopaki ale nie ogarniam tego. Jeśli tworzy się nowy plik i dajmy na to wg kalkulatora kolegi @krystian3w nawet o poj. 256GB, to do czego on ma służyć?, to jest niejako pusty plik, który nie zapełni mi dysku (do czego zmierzam) chyba, że jest inaczej, zamiast pakować „śmieci” w formie jak ustaliliśmy filmów ten plik zapełni cały dysk?

To jest taki sam plik jak pliki gry, filmów czy czegoś innego.
Jedyna różnica to, że dane tego pliku są wypełnione zerami a nie kaszanką danych.

O super :slight_smile: , czyli mogę poleceniem "fsutil file createnew X:\test1.txt 256033737933 utworzyć jeden plik wypełniający całkowicie dysk, gdzie „X” to ten dysk ssd 256GB?
Na screenie z Victorii jw. liczba „500118191” to nie jest wartość pojemności dysku?

Nie. To adres ostatniego bloku LBA.
A jak już chcesz tworzyć plik to nie rób na max, chciałeś 90% to zrób 90 % i zobacz jak to się zachowuje.

LBA traktuje dane w jednostkach zwanych „blokami” (zwykle o rozmiarze 512 bajtów lub 4 KB)

zrób plik 100GB i drugi „Test2” też 100GB

Jasne.

Czytasz w myślach, czy jak :wink:

1 polubienie

Mam go jakoś testować, Victoria, inne?