Dyskusja na temat stworzenie systemu

Osobiście jestem bardzo początkującym programistą, ale zwrócę się do tych lepszych: nigdy nie myśleliście nad stworzeniem systemu? Boże, jak zaczynam myśleć o tym to po prostu dla mnie jest to coś niezwykłego, przecież to trzeba tyle napisać kodu :roll: :roll: :wink:

A dlaczego nie moglibyśmy połączyć siły i stworzyć własny system? Wiem, że teraz pewnie wszyscy zaczną krytykować moją wypowiedź… ale narazie tak na luzie zapytam się, jaką dalibyście nazwę dla systemu i ew. logo :slight_smile:

ja osobiście nazwałbym

KADO# x1

NIestety… coś takiego jak logo to najmiej ważna sprawa w systemie.

System to w głównej mierze algorytmy związane z procesami, obluga pamieci RAM i dyskowych. Przydałoby się aby był ‘wielowątkowy’, więc pomimo szczerych chęci proponuję zejść na ziemię

Zgadłeś ;).

Pomysł “trochę” nie taki. Bardziej sensownym pomysłem byłoby przyłączenie się do projektu np. ReactOS. Tworzenie kolejnego systemu operacyjnego nie ma żadnego sensu. Pisanie sterowników do wszystkich podzespołów, trzeba przewidzieć wszystko, co można zrobić i co się może stać. Wiesz, ile to pracy, ile na to potrzeba czasu, chęci. Sam napisałeś, że jesteś “bardzo początkującym programistą”, więc co umiesz? Użyć funkcji “eWyswietl.Text” w Delphi? Skąd wiesz, czy ta praca nie pójdzie na marne?

Proponuję się przespać z tym “problemem” ;).

Cześć piękna idea :slight_smile:

Ja zawsze jako logo systemu widziałem ptaka w locie :smiley:

Niestety rzeczywistość jest taka jak napisała/napisał jagusiak.

Na początek napisz coś w stylu DOS’a. Zapytasz po co? - dla satysfakcji :slight_smile:

Jeżeli miałbyś jakieś info. jak się zabrać za pisanie systemu to odezwij się do mnie sam od pewnego czasu zastanawiam się nad dojściem do jakiś info jak zacząć a potem coś stworzyć.

Jest jedno ale, trzeba mieć kasę bo na takim czymś można łatwo uszkodzić sprzęt.

Właśnie dlatego że jesteś początkującym programistą to daj sobie spokój.

Po drugie:

W pojedynkę nic nie jesteś w stanie zrobić. Potrzebny są do tego zespoły ludzi - doświadczonych programistów, testerów grafików itp. Zwróć uwagę jaka rzesza programistów pracuje nad systemem w Microsofcie.

Budujesz system do stuningowanego przez siebie laptopa? …

http://pl.wikipedia.org/wiki/Linux_%28j%C4%85dro%29

http://pl.wikipedia.org/wiki/Architektura_Windows_NT

Poczytaj sobie najpierw co to jest system :o

jedyne co byś mógł zrobić to distro linuxa ale i tak wątpię że zrobisz :stuck_out_tongue:

najpierw zrób kalkulator (bez GUI nawet może być :stuck_out_tongue: )

infoR_96 , nie krzycz. Nazwij temat konkretnie, bez zbędnych i bezsensownych buziek w temacie. Przeczytaj zasady zakładania tematów na forum.

Próbuj. :smiley: Z Billa Gates’a też się śmiano :lol:

Tak, tylko on znał się na tym co robił w przeciwieństwie do autora tego tematu. Pozatym wiedza o programowaniu to jeszcze nie wszystko, trzeba znać się na sprzęcie pod który się programuje.

Systemu nie pisze się na kompie za 2000 zł tylko na kompie za 50 zł (bo po cóż ci droższy?) <- używany na allegro. I możesz się do woli bawić nie bojąc się, że coś stracisz.

Możesz modyfikować Linuxa, ale tu nie wystarczy “bardzo początkujący programista”, ale “bardzo zaawansowany programista”. Ćwicz, ćwicz :smiley: Jak powiedział kolega wyżej - zacznij od jakiegoś konsolowego ‘systemu’. Albo od systemu, który będzie działał coś jak systemy online np. eyeos.info. Tzn. robisz np. w windowsie program, który wyświetli okienko i w nim będzie pulpit i wszystko. Potem będziesz mógł dodawać kolejne elementy i się czegoś nauczysz.

Ok, ja wiem, że to jest tyle roboty, że ho, ho, ale bez przesady, pomarzyć zawsze można,

Skąd wiesz, czy napisanie takie systemu w stylu DOS-a, o czym napisał mint1991.

Słuchaj, to co ja umiem, to już moja sprawa! Zaczynam dopiero! Jedyne o czym teraz marzę, to stworzenie programu kodującego w okienku dosowym, i na razie nie chcę nic więcej, dopiero się rozwijam, choć nie wiem, czy dużo z tego wyniknie. Od samego początku czytania kursu Pascala marzyłem o stworzeniu programiku, i owszem napisałem pare… i nie najlepszych, ale to dla mnie jest coś, nie obchodzi mnie, że ty znasz 10 czy 20 języków, dla mnie poznanie Pascala to już coś…

Dziękuję wszystkim za fajne odpowiedzi, z wyjątkiem tej wyżej wymienionej, która była baardzo negatywna…

Nauczy się na podstawie Pascala o pętlach, instrukcjach warunkowych i takich rzeczach. Potem przeżuć się na C lub C++.

No, właśnie tak chcę zrobić, tyle, że c++ jest dla mnie trudny… zatrzymałem się na wektorach…

Po pierwsze, to proponuję Ci zmienić ton wypowiedzi. A po drugie, to takie zwroty jak Ty, Tobie, Ci itd. pisze się wielką literą.

Sam napisałeś, że

więc nie rozumiem, o co Ci chodzi z tym fragmentem:

Myślałeś, że usłyszysz same pochwały, jaki to ten pomysł jest świetny?

Samym Pascalem systemu nie napiszesz. Przydałaby Ci się jeszcze znajomość takiego języka jak np. Asembler.

Jak widać, niektóre wypowiedzi są bardzo pozytywne, mądrzenie się typu

Jest trochę nie na miejscu.

Czy tytuł wątku to “Jak napisać system” ?? A czy dział, w którym jest ten wątek to"Programowanie"?? Obawiam się, że nie… i nie pouczaj mnie czy Cię, Tobie, Ty pisze się wielką litera, gdyż pisze się tak szczególnie w listach, na forum także się to by przydało, ale w opowiadaniach, jakiś tekstach takie zwroty piszemy małą literą, dlatego następnym razem, jak masz zamiar się wymądrzać , jaki to ty jesteś mądry zastanów się nad tym, co piszesz, krytykując tym samym inne osoby. Kropka.

Co :expressionless: :lol: ? To jest zwrot grzecznościowy, i jak zwracasz się bezpośrednio do osoby, do której to piszesz, to używamy przy tym wielkiej litery, nie ważne, czy to na GG, na forum, w liście, gdziekolwiek.

Wyrażam swoją opinię. Może mi zabronisz?

Z mojej strony koniec.

infoR_96 - Używając przycisku zmien.gif

Pozdrawiam Gutek

Zmodyfikuj źródła np. FreeDOS’a, będzie spoko systemik :stuck_out_tongue: