Hejka, posiadam i5 10400f oraz RTX 3060ti. Zauważyłem ostatnio że w grach procesor jest używany rzadko kiedy powyżej 10%. Na załączonym screenie dobrze to widać, obciążenie jest znaczące tylko na 1 rdzeniu wynoszące 73%, zaś pozostałe mają po 0/2% zużycia. Tak się dzieje w każdej grze. Dziwi mnie to ponieważ fps w lokacjach typowo procesorowych potrafi spaść poniżej 60fps.
Jaka to gra?
a plague tale requiem
Może procesorowi włącza się Thermal Throttle? Spróbuj wyłączyć CPU Thermal Throttle w BIOSie może coś się zmieni.
Nie pomogło
Dodam jeszcze że jak odpalam benchmarki to procesor działa prawidłowo, każdy rdzeń jest użyty w 100%
Wyprzedzam daras mode - zużyty trzeba zutylizować lub wywalić by zaszkodził planecie jako śmieć niebiodegradowalny.
Chyba mam pomysł, możliwe jest to aby wina była po stronie zasilacza? Posiadam SilentiumPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze, wcześniej procesor był na chłodzeniu boxowym i wtedy zużycie w grach było prawidłowe. Jakiś czas temu zakupiłem chłodzenie SilentiumPC Fera 5 120mm i wtedy mniej więcej zaczęły się problemy.
Kolejny argument który za tym przemawia to wykonanie małego testu. Odpaliłem grę „A plague tale requiem” (jest na załączonych screenach) podczas gry użycie karty osiąga 80/95% zaś procesora 10/15%. W drugim oknie włączyłem benchmark OCCT który obciąży mi procesor na 100%. Więc procesor obciążony w 100%, zaś użycie GPU spadło do około 55%. Wnioskuję że po prostu brakuje mocy.
Jak dla mnie ma to sens ale wydaje mi się że jak by zasilacz byłby za słaby to by mi wyłączyło komputer, oraz chłodzenie SilentiumPC Fera 5 chyba nie zużywa tak dużo prądu? Co o tym myślicie?
RTX 3060ti
i5 10400F
16GB RAM ddr3 3200MHz
Gigabyte Z490 UD
SilentiumPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
4 dodatkowe wentylatory w obudowie (odpiąłem 3 i problem dalej występuje)
Zdejmij procesor i chłodzenie po czym załóż jeszcze raz.
Postawie ci ołtarz w pokoju, działa, dziękuje.
Oznacz rozwiązanie dla potomnych