A więc dzisiaj po sformatowaniu komputera zainstalowałem najnowsze sterowniki jakie są (HD 6870) dostępne na stronie producenta. Instalowanie powiodło się powodzeniem, prawidłowo zainstalowane i reset kompa. Komputer wszedł na pulpit no i usłyszałem jak karta wskoczyła na bardzo wysokie obroty i zaraz zeszła z nich pomyślałem że chyba tak musi ale zaraz znów to samo tylko na jakieś 3-5s wiec zobaczyłem na program GPUZ że karta pracuje nie stabilnie ponieważ gdy karta wskakuje na obroty z 51 stopni robi się 68stopni i zaraz 53stopnie co jeszcze jest dziwne że gdy to występuje zjawisko wskakiwania obrotów i temp pamieć i GPU jest obciążane na 100% a gdy już schodzi temp normalnie pracują. Mam tu dwie fotki gdzie to widać.
Jak myślicie to wina sterów czy czegoś innego co mam teraz zrobić ?
Dodam że programem Action zrobiłem krótki film i włączyłem go karta zaczeła pracować na 100% (pamięci GPU) temp wynosił 78 a wiatraki na 76% sie kręciły
w panelu ccc, spróbuj pozmieniać ustawienia pracy wentylatora, chyba w zakładce “ATI Overdrive” - wcześniej trzeba potwierdzić, że chce się kartę ‘dostroić’. trzeba to jednak zrobić z głową, bo jeśli ustawimy za niskie obroty dla wysokich temp. to można uszkodzić kartę
Cofnąłem do 13.2Beta7 to sama no tych sterownikach karta pracowała najlepiej przed formatowaniem ale bawieniem się obrotami nic nie pomoże bo jak karta z nie wiadomo jakiego powodu jest obciążana 100% a moze to występować przez nie stabilne napięcia na zasilaczu bo mam Tagan BZ Series 600W przełożyłem kabel w inne wejście i karta dłużej działała stabilniej dopiero po włączeniu GG i Chrome znów się zaczeły wahania temp ale obrotów juz tak nie normalnie pracują wiatraki na 30% i obroty dochodzą do 33% jak na razie a najwyższa temp to 51 a najniższa to 40 po włączenia teraz się waha 44-51
Ewidentnie coś jest nie tak, bo w spoczynku karta nie powinna się tak rozgrzewać.
Napisz dokładnie jaki masz model karty, jakie chłodzenie jest na niej zastosowane.
Ostatnio gdzieś wyczytałem, że HD6870 od Asusa (DirectCU) i XFX (Dual Heatpipe) potrafiły się mocno grzać przez mało wydajne lub uszkodzone chłodzenie.
Spróbuj przeczyścić radiator i wymienić pastę termo na rdzeniu - to powinno zbić temp o kilka stopni.
tak mam HD6870 XFX Dual Heatpipe i własnie to dziwne że tak się grzeje na pulpicie a w grach temp nie dochodzi do 70stopni z OC bo testowałem a jaką byś pastę polecił ?
Temp w grach jest raczej w porządku, dziwne że w idle tak się grzeje.
Podczas gry albo jakiegoś benchmarka spróbuj dotknąć palcem którąś z rurek cieplnych. Jak będziesz mógł utrzymać palec na heatpipie przez więcej niż 1-2 sekundy to znaczy, że ciepło z rdzenia nie jest dobrze odprowadzane.
Nie jestem pewien czy opłaca się zmieniać pastę, gdyby to był winowajca to grzała by się przede wszystkim pod obciążeniem, a nie w spoczynku. Czy karta ma jeszcze gwarancję?
Wygląda na to jakby coś chodziło w tle co obciąża grafikę co jakiś czas, spójrz na 1 wykres . Spróbuj wejść w menedżer zadań i zobacz czy coś nie zabiera dużo RAMU bądź Procesora.
Sam włączyłem chroma i miałem podobny wykres, taktowanie gpu i pamięci też skakało, ale temperatura oscylowała w 30’C, więc myślę że to nie jest problem softwarowy.
Pisałeś, że jest po formacie, nie powinno być żadnego syfu.
Temperatura skacze bo działa akceleracja sprzętowa tych programów. Skontroluj przepływ powietrza w obudowie. Jeśli do tej pory nie odkręcałeś systemu chłodzenia to sugestia z pastą była dobra. Ale najpierw sprawdź system chłodzenia czy nie jest po prostu zakurzony.
Dokładnie to miałem na myśli, wyłączyłbym akcelerację w Chrome i sprawdził jak sprawa wygląda, kolejna prawa, sprawdziłbym temperatury i zachowanie GPU z wyłączonymi wszystkimi programami, czy li na samym pulpicie, następnie selektywnie włączył GG (na przykład) i kontrola, Chrome-> kontrola itd.
Dodatkowo, otwórz budę, zrób zdjęcia i wrzuć tu: http://wstaw.org/ kurz na radiatorach swoje może robić, cyrkulacja powietrza to kolejna sprawa, ewentualny bałagan w kablach w środku nie pomaga.
Nie wiem czy było wspomniane ale aktualizacja driverów nie zaszkodzi, dodatkowo proszę o zrzut z msconfig-> karta “uruchamianie”
Robiłem tak że włączyłem GPU-Z i jak nie jest nic włączone sam pulpit temp wynosi 40-42 wentylatory 33% po włączeniu chrome temp dochodzi do 45 a wentylatory bez zmian jak dojdzie do tego GG wtedy temp dochodzi do 51 wentylatory bez zmian przy zegarach (Karta po lekkim OC moim) GPU 900/960 Pamięć 1050/1180 Jeszcze raz powiem że teraz są sterowniki 13.2beta7 ponieważ na tych sterach jest najniższa temp na pulpicie bo na 13.3beta3 były na pulpicie do nawet 78 przy temp jeszcze wentylator szalał raz kręcił 30% raz 80% a raz jeszcze inaczej a w grze to juz nie występowało działało normalnie.
Zaraz dam zdjęcie z środka PC tylko bd telefonem bo aparat nie wiem gdzie jest, a co do otwartej budy to jest ciągle i kartę czyszczę z kurzu co 2 tygodnie.