HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\Status\oobe .
Niestety nie ma w katalogu Status folderu oobe Znalazłem w Status\ChildCompletion klucz oobeldr.exe wartość 3 i poniżej w UnattendPasses klucz oobeSystem wartość 2
Dziennik zdarzeń screeny:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\Status\oobe .
Niestety nie ma w katalogu Status folderu oobe Znalazłem w Status\ChildCompletion klucz oobeldr.exe wartość 3 i poniżej w UnattendPasses klucz oobeSystem wartość 2
Tu zaczyna sie problem techniczny,ponieważ to oznacza że jest „dobrze’” jak jest dobrze lub gdy jest „niedobrze” tego nie pokazuje.
W zwiazku z tym powinno sie utworzyć w kluczu ( tu nie ma katalogów) HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\Status, podklucz o nazwie oobe a po jego utworzeniu nadac mu wartośc o nazwie OOBEInProgress i ustawic te wartośc w typie RED_DWORD na 0.
Podklucz oobe posiadajacy tę wymieniona warość, ustawioną na zero w HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\Status wyłacza proces OOBE o ile aplikacja jest sprawna.
Co do Performance-Diagnostic to trzeba to rozwinac i klinąc na podfolder o nazwie „Działa” i tam szukać ID 100
No i na koniec.
Screen ktory wstawiłes (Autopilot) mówi o tym ze powstał bład podczas instalacji i konfiguracji systemu w dniu 7 sierpnia 2023 roku a jego mozliwą przyczyna było niedokończenie pobrania proilu autopilota (problem z siecia lub jej wyłaczenie)
Nie jestem biegły w tych tematach. Proszę więc Ciebie o poradę. Czy za nim zacznę modyfikować rejestr mam stworzyć jego kopię? Czy też te nowe klucze nie będą miały negatywnego wpływu na działanie systemu i nie muszę się zabezpieczać?
Jeszcze mam pytanie co mam zrobić jak znajdę w podfolderze „Działa” ID 100?
Trzeba zriobic kopie tego klucza ale jesli nie grzebałes w rejestrze to zostaw go i przetestuj inne rozwiazanie.
Załóz dodatkowe konto o uprawnieniach administratora i loguj sie do systemu poprzez nie.
Jesli problem nie będzie wystepował to oznacza ze błąd dotyczy tylko profilu a wtedy można „przeniesc” wszystko na nowe konto.
Jesli to nic nie zmieni to problem jest głebszy i wtedy masz dwa rozwiazania.
In-place Upgrade lub ponowna instalacja
Co do drugiego pytania to musisz wyszukac logi o ID 100 ( to sa logi gdzie zapisywane sa problemy powstałe podczas dłuszego niż normalnie startu systemu) ale tylko takie których data wystąpienia kojarzy ci się z datą gdy wyskakiwało to okno.
Czasem system potrafi zapisac proces, aplikacje który doprowadził do postałego opóźnienia a to jak piszesz, opóźna o 1-2 sek pojawienie pulpitu
Widzę, że problem jest bardziej złożony niż mi się wydawało. Nie będę kombinował z drugim kontem. Problem jest irytujący ale świat się nie wali. Jeżeli zaczną się większe problemy przejdę do opcji atomowej i ponownie zainstaluję system. Temat chyba do zamknięcia. Dziękuję Ci Yakki oraz pozostałym forumowiczom za zaangażowanie.
Cos poszło nie tak w trakcie instalacji ale czy to ma tylko wpływ na twój aktualny profil czy na całośc nie bedziesz wiedział póki nie sprawdzisz?
Znam przypadek gdzie taki ekran okresowo wyskakiwał w trakcie wykonywania operacji na pulpicie ale żadne rozwiązanie, wraz z operacją na Rejestrze plus sfc i Dism nie pomogło.
Zastosowano ponowną instalacje ale bez uzywania Asystenta instalacji a poprzez Nośnik instalacyjny bo podejrzenia szły w kierunku Asystenta. Problem tez miał swój poczatek podczas instalacji.
Albo baw się dalej.
Nie zauwazyłem ze @padoda1 ma problem z logowaniem a jedynie ze po zalogowaniu czasem wyświetla mu sie tzw blank screen zanim wyświetli sie pulpit.
A to niekoniecznie musi być spowodowane problemem z procesem OOBE a jesli już jest, to tworzenie nowego profilu wcale nie musi problem usunac.
Poza tym ta jego „zabawa” wyprostowała mu system w zakresie tego co potrafi zrobić FRST.
To ostatnio popularna usterka i w większości sytuacji problem rozwiązuje stworzenie innego profilu. Ten biały ekran pojawia się albo czasami po zalogowaniu, albo później, do tego nie zawsze.
Wygląda na jakiś błąd M$ w systemie, występujący w pewnych sytuacjach sprzętowych albo z określonym softem. Tak czy inaczej nie zaszkodzi spróbować, w końcu stworzenie profilu to kilka kliknięć i nic się nie traci.
Naprawdę.
Pewnie znowu tłumy walą do ciebie by ją usunać.
P.S.
Nie marnuj czasu na wciskanie takich bajek, bo nie masz zadnego pojecia w czym tu problem.
Ta usterka jest bardzo rzadka, nawet kiedy zainstalowano KB5036893 a tu problem powstał wcześniej.
P.S II.
To jest nic nie mówiacy bełkot.
Przy okazji, profil Autopilota w OOBE to nie profil uzytkownika w systemie Windows.
PS.III
Przeczytaj, zrozum.
Dla mne temat zamkniety.
Podałem skuteczne rozwiązanie problemu.
W zasadzie to może z kilka osób zgłosiło się z takim problemem od początku miesiaca. Wszędzie na nowym profilu problem ustąpił. Nie wiem, czy tutaj będzie tak samo, ale to bardzo prawdopodobne.
Ponieważ sprawdzenie to kwestia kilku minut, nie widzę powodu aby tego nie zrobić.
Skoro tak popularna to nie bedzie dla ciebie problemem podać przynajmniej dziesięć linków do stron opisujacych ten problem i podajacych sposób naprawy.
A na razie takie bajdy to dzieciom z przedszkola opowiadaj. Moze niektóre uwierzą.
P.S. Nie podawaj linków stron do pewnej nieudanej aktualizacji bo tam naprawa wymaga jej odinstalowania w/g zalecenia Microsoftu.
Takie działanie nie ma związku z rozwiązaniem zaistniałego w temacie problemu. Jeśli autor zastosuje się do mojej porady, poznamy rezultaty. Jeśli nie, to może skorzysta ktoś inny.
Moim celem nie jest udowadnianie czegokolwiek, a pomoc w rozwiązaniu problemu zgłoszonego przez autora tematu.
Nie zawracaj kota ogonem. Linki.
A zakładanie nowego konta to działanie typu, nie wiem co się dzieje ale moze pomoze.
I to wcale nie jest pozbawione sensu, działanie.
Sam system Windows przecież tez tak robi.
Gdy z jakis przyczyn nie potrafi zalogować na własciwe konto, loguje na tymczasowe.
Tylko ze tu problem nie dotyczy niemożnosci zalogowania a tego co dzieje sie po nim a przed wyświetleniem pulpitu i to w dodatku nie zawsze ale czasem
P.S.
Nie tylko ty o tym drugim koncie pisałes.
Temat zamknięty.Jaki sens to ciagnac?
Nie, to rozwiązanie problemu, które okazało się skuteczne i znacznie tańsze niż dociekanie co konkretnie wywołuje taki problem. Analiza aktualizacji, oprogramowania czy sterowników, w celu wyszukania dlaczego taki problem się pojawia wygeneruje o wiele więcej czasu, a co za tym idzie wzrośnie koszt rozwiązania problemu. Podana metoda jest prosta, szybka i jak na razie sprawdziła się we wszystkich przypadkach jakie mieliśmy.
Jak się obudzisz ze "snu zimowego to moze najpierw przeczytaj całość wypowiedzi.
To aż takie męczące?
P.S. Podasz mi wreszcie te linki do stron opisujacych ten tak banalnie prosty i powszechny przypadek z jakim boryka się @padoda1.
Dla przypomnienia, Wyskakujace puste okno OOBE między udanym logowaniem a wyświetleniem pulpitu
Gdzie rozwiazanie jest tak banalnie proste, jak to opisujesz, lub gdzie wogóle jest jakies rozwiazanie
Linki a nie bajdy.
Nie opisywałem problemu i rozwiązania nigdzie, poza tym forum, nie wyszukiwałem też nigdzie od czasu, gdy zadziałało rozwiązanie problemu, jakie zasugerowałem. Po prostu brak takiej potrzeby, skoro rozwiązanie jest skuteczne. Jedynym celem byłaby chęć przepychanki z tobą, a prawdę powiedziawszy już sama dyskusja staje się nużąca, bo nic nowego z tego nie wynika, o szukaniu czegokolwiek nie wspominając. W związku z tym faktem poczekamy, aż coś się wyklaruje. Może ktoś w międzyczasie skorzysta i potwierdzi, albo M$ czy inny twórca softu załata problem i sam zniknie.
Linki do opisu że rozwiazanie tego problemu jest skuteczne po uzyciu tej opcji naprawy.
P.S.
To jest rozwiazanie które proponuje producent o nazwie Microsoft.
Jakoś nie proponuje czegoś innego.
Przy okazji.
Linki a nie opowiesci z Narni i przy okazji… czytaj uważniej.