A stuprocentowe wykorzystanie procesora też się zdarza? Czy wtedy też coś piszczy?
Nie, wyłącznie zużycie dysku sięga 100%, z procesorem nie ma problemów.
A możesz posortować procesy według wykorzystania dysku? Który będzie najmocniej obciążał dysk?
Problemem jest aplikacja o nazwie “Overwatch aplication”
Dodatkowo uaktualnij system do wersji 1909. Masz stary system.
Jak problemem może być proces Overwatcha, skoro niezależnie od gry tak się dzieje?
Spróbuje zrobić to jutro, ponieważ tak jak wspominałem, ten problem jest bardzo randomowy, raz występuje a raz nie, a kiedy już występuję, nie mogę odpalić nawet programów takich jak FurMark.
Ale potem coś instalujesz. Przeskanuj najpierw farbarem (FRST)
Głupie pytanie… ale podpiąłeś inne słuchawki/głośniki? Może dysk / słuchawki nie są połączone…?
Witam, sprawdziłem dzisiaj jak to wygląda, po włączeniu gry na dzień dobry, zużycie dysku jest normalne (0-5%), jedyne co wczoraj zrobiłem to podociskałem wszystkie kable jeśli chodzi o dysk.
Natomiast dalej słyszę ten dziwny bzyczący dźwięk, kiedy wyłączę słuchawki dźwięk dalej słychać, zauważyłem że kiedy zbliżę głowę ze słuchawkami do monitora, to dźwięk nagle narasta, jakieś sugestię?
Monitor nie jest bliżej obudowy:)? Słuchawki nie są bezprzewodowe? Albo cewki, albo zakłócenia łapiesz… Spróbuj na innych, w kiosku nawet jakieś za 5 zł pewnie mają.
Monitor jest bardzo blisko obudowy, słuchawki przewodowe, tyle tylko że po jakimś czasie ten dźwięk ustaje, to mnie najbardziej zastanawia.
Jak ustanie poproś kogoś z domowników o “osłuchanie” obudowy/monitora. Ja bym stawiał na cewkę wyłapywaną przez słuchawki, której po chwili nie słyszysz, gdyż ucho i mózg ignorują po pewnym czasie “zakłócenia”. To by tłumaczyło dlaczego przybliżając słyszysz mocniej-bliżej źródła.
Niby nic tam nie słychać wewnątrz obudowy ani blisko monitora, zresztą skoro przestaje po jakimś czasie to już mniejsza, głównie przerażony byłem zużyciem dysku które sięgało 100%.
Zobaczymy czy problem ustał, napiszę jeszcze jutro albo dzisiaj jak to wygląda.
Witam, więc tak, problem z tym bzyczącym dźwiękiem w słuchawkach pojawia się tylko podczas grania, dźwięk przestaje być słyszalny po około 5-10 minutach od włączenia gry, sprawdzałem czy może to przez dużą ilość klatek w grze, ale nawet blokując je na 30, dźwięk nadal był słyszalny.
Natomiast jeśli chodzi o zużycie dysku, nie mam pojęcia co się dzieje, odpaliłem grę w oknie i monitorowałem menedżerem zadań. Różne procesy zużywały dysk, ale zawsze pojedynczo, nigdy razem. Począwszy od SysMain, System, aż po Registry.
Ktoś z mojego screena powyżej z CrystalDiskInfo wypatrzył błędy crc na dysku, chciałbym żeby ktoś jeszcze potwierdził to zdanie, (czy to one mogą powodować ten problem) dodatkowo dając jakieś rady jak się ich pozbyć. Czy trzeba kupować nowy dysk, czy też da się to jakoś naprawić.
Zainstalowałeś najnowsze sterowniki do karty dźwiękowej?
Jeśli nie, to zainstaluj i przetestuj.
Jeśli to nie pomoże, rozważ jeśli masz komputer stacjonarny, zakup nowej karty dźwiękowej.
Po takim zabiegu powinno pomóc.
Wszystkie sterowniki są aktualne.
Tutaj nie chodzi o to, że bardzo przeszkadza mi ten dźwięk, chodzi o to, że zużycie dysku rośnie do 100% jakoś bardzo dziwnie.
No nic, widzę że będę musiał po prostu kupić nowy dysk i sprawdzić wtedy jak to wygląda.
masz dysk 2mb co nie
Nie wiem co masz na myśli
Jak byś miał z tym problemy to HD Tune wywalił by ci zamiast ok, warning.
dowiedz sie co to takiego.
https://kb.acronis.com/content/9135.
Prawidłowa wartość Ultra DMA CRC… jest między 200 a 100 ty masz najgorszy 100 a Raw tyle co kot napłakał.
Obciązenie dysku robi jakis proces. Może malware. Sprawdzałeś Farbarem?. Wstawiłeś logi ?
Świeżo po formacie jestem, więc jaki malware? Jedyne co instalowałem to sterowniki do GPU, więc niemożliwością jest, żeby mi coś się wkradło na kompa. Zresztą, przed formatem już to miałem, więc myślałem właśnie że to jakiś syf na kompie.
Nie, nie wstawiałem żadnych logów, przed chwilą zrobiłem skan FRST, gdzie wrzucić logi? Na wklej.to mam napisane że już wstawiłem taką wklejkę (?)