Dziwny problem z komputerem

Ale instalujesz jakies gry. Co same ci się wgrywają. Sam o tym piszesz.

Dział Bezpieczeństwo. (logi)

Tak, instaluje gry ze steama i battleneta, więc są sprawdzone.

http://www.wklejto.pl/798753
http://www.wklejto.pl/798754

Proszę.

Nie tu ale do działu Bezpieczeństwo. Tam przeczytaj co i jak wstawiać.

Nie tu ale do działu Bezpieczeństwo

Nie musisz, dział zmieniony, jak wykluczy się infekcje to wróci do sprzętowego.

Ok, dziękuje.

@iJuliusz sprawdzisz?

1 polubienie

Maja być trzy raporty
FRST.txt , Addition.txt , Shortcut.txt
Pierwszy jest jakiś niekompletny

Sprawdziłem i nie widzę infekcji, ani nic specjalnie podejrzanego.
System jest świeży.

W jakimś konkretnym celu zainstalowałeś/uruchomiłeś EmptyStandbyList ?
Jest widoczny w Zaplanowanych zadaniach.
Masz również niepotrzebne RetailDemo
Wejdź w Aplikacje i programy, kliknij Funkcje Opcjonalne, odszukaj Retail Demo Content
Wstrzymaj i odinstaluj.

Co do problemu. Brałeś pod uwagę, czy komputer i monitor jest uziemiony? Podłączony bezpośrednio do gniazdka czy listwy zasilającej?
Czy piszczący dźwięk słychać, gdy wyłączysz monitor na standby lub całkiem z prądu?
Może dziwnie to zabrzmi, ale czy ktoś też słyszy ten dźwięk oprócz Ciebie?
Są osoby (np. ja), które słyszą dźwięk pracującego transformatorka z lampki na biurku lub z lampy sufitowej LED, podczas gdy ktoś obok twierdzi, że nie wiem o czym mówisz, ja nic nie słyszę

Czy 100% użycie dysku jest tylko przy pierwszym uruchomieniu konkretnej gry, czy za każdym razem?
Próbowałeś przy wyłączonym Defenderze?

1 polubienie

Emptystandbylist służy do czyszczenia ram cache w Windows (akurat w 10 bardzo szybko się zapełnia) po na przykład długiej sesji w grach bardzo szybko się ładuję. (potrafi osiągać nawet 10GB, menedżer zadań - wydajność - ram - buforowana)
Co skutkuje drobnymi mikroprzycinkami w grach, gdy użyję tego, cache spada do 100MB. Od zawsze z tego korzystam, po formacie nie pobierałem tego, bo chciałem zobaczyć jak się gra bez, ale doświadczenie było okropne.

Monitor i komputer podłączone są do listwy zasilającej.

Nie próbowałem wyłączać monitora podczas gdy słyszę ten dźwięk, sprawdzę to.

Nie, nikt tego dźwięku nie słyszy oprócz mnie, przelatuje on przez słuchawki, próbowałem je nawet wyłączać, ale nic to nie dało, tak jakby coś się gryzło ze sobą.

Z tym zużyciem dysku jest bardzo randomowo, na przykład dzisiaj, kiedy pierwszy raz włączyłem grę, było wysokie, natomiast po jakimś czasie jak ręką odjął, siedziało w okolicach 0 do 10%

Nie próbowałem wyłączać Defendera, będzie to kolejna rzecz do sprawdzenia.

Czy w pobliżu masz jakiś telefon komórkowy lub router z modemem do sieci komórkowej?
Może to on być źródłem problemu.

Jedyne co stoi bardzo blisko to router, ale w sumie on zawsze stał bardzo blisko.

Router ma modem do sieci komórkowej?
Jeśli tak, on jest źródłem zakłóceń.

Nie, nie ma.

Witam, kiedy myślałem że problem ustąpił, oczywiście powrócił. Mianowicie kiedy włączę jakiś program który bardziej obciąża system, (grę, jakiś program diagnostyczny) zużycie dysku rośnie do 100%, plus słyszę ten jakby bzyczący dźwięk.

Było dobrze do dzisiaj, wczoraj zainstalowały się jedynie Windowsowskie Update’y, więc już w sumie nie wiem w czym problem.

Tutaj na wszelki wypadek dorzucam screen z menedżera zadań. Niby posortowane jest po zużyciu dysku, lecz jakoś niechętnie to pokazuje, najwięcej dysku zżerały procesy kolejno, System, SysMain, Sama gra, czy właśnie Usługa zasad diagnostyki.

Może zrobię update systemu do tej wersji 1903, bo aktualnie siedzę na 1809, nie mam już pojęcia.

Zrób updare do 1909 najlepiej:) wg mnie w tle Windows się dobija z updatami.

Wejdż do Monitora zasobów kliknij na zakładkę Dysk, w Procesy o aktywności sieciowej zaznacz wszystko i obserwuj pole Aktywność dysku a tam zakładki Odczyt ,zapis ,razem.
P.S. A jak masz zaznaczone w Ustawienia / Prywatność/ Diagnostyka i opinie ? Tylko Podstawowe czy reszta też ?

Zrobiłem update do wersji 1903, wciąż to samo.

Nie wiem, kiedy się to działo, otworzyłem Monitor zasobów, zaznaczyłem wszystko w Sieć, potem przeszedłem na zakładkę dysk, zrobiłem zrzut, nie wiem czy to coś pomoże.

Mam ustawione tylko podstawowe w Diagnostyka i opinie.

Edit:
Zauważyłem, że dzieje się to jednak tylko w grach multi, jak przed chwilą włączyłem np Watch Dogs 2, to wszystko działało ok, natomiast kiedy odpalę Overwatcha, Black Desert, to coś sprawia, że zużycie dysku wędruje na 100%.

Najlepiej uaktualnij do 1909 a nie 1903.
Jeśli nadal będą problemy, skontaktuj się z pomocą techniczną producentów gier.
Być może trzeba zainstalować patche do Twoich gier, które mogą pomóc rozwiązać problem.
Sam napisałeś, że nie na wszystkich aplikacjach jest problem.

Tak, napisałem tak, napisałem też, że problem zniknął ale pojawił się po updacie Windowsa wczoraj, więc już nie wiem gdzie szukać rozwiązania.

Aktualnie instaluję update 1909, choć mam wrażenie, że mało to da.

Jestem już na wersji 1909, bez skutków. Ciągle ten sam problem, rozważam przywrócenie ustawień kompa do 14 stycznia, kiedy wszystko było ok, ale w sumie nie wiem czy da radę, ponieważ nie robiłem żadnego punktu przywracania, kiedy się wszystko uspokoiło.