Dziwny problem z komputerem

Prędzej się zatłukę niż zainstaluje Windows 10 na HDD, aktualnie wysyłam formularz gwarancyjny do x-komu, bo nie podlega wątpliwościom, że coś się z tym dyskiem dzieje.

Tu raczej tylko serwisowanie. Mnie tylko zastanawia dlaczego takie mocne obciążenie procesora dla tej gry. To jest przyczyną że system muli. CRC może spowodować że stracisz dane ale jak ci już napisałem twoja wartość jest w sumie niewielka. Niepokojące jest tylko to że rośnie systematycznie.
Może to niezwiązane z twoim problemem ale miałem taki przypadek
Miałem zainstalowany dodatek Malwarebytes Guard i gdy strona miała wbudowaną ramkę iframe a nie daj boże jeszcze skrypt service worker, obciążenie procesora natychmiast skakało do 20 - 30 procent. W efekcie system praktycznie się zamulał. Kiedy pozbyłem się tego dodatku problem znikł.
Dlaczego to piszę. Może u ciebie jest coś podobnego. Jakiś program wchodzi w konflikt z innym, gra to tez program.
Może należało by uruchomić system w trybie czystego rozruchu i zacząć testować.
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/929135/how-to-perform-a-clean-boot-in-windows

Mam wyłączone w biosie SMT dla tego ryzena, więc ma 6/6 a nie 6/12, dlatego użycie procesora jest wyższe. Nie przesadzajmy też, miałem odblokowane fpsy, miałem ich ponad 200, a to też zwiększa użycie procesora. (Naprawdę 45% użycia procesora uważasz za duże?)

To na pewno nie jest żaden program, jeśli by był, to dlaczego przez 2 tygodnie jest dobrze, a potem nagle jest tak, że nie jestem w stanie nawet włączyć menedżera zadań podczas gry? (Nie wspominając już o tym, że nic nie instaluje)

Teraz też zauważyłem, że benchmark w HDDTune wygląda dosyć dziwnie. Czy te linie nie powinny być chociaż minimalnie proste?

Nowy SSD wygląda tak ----------------. :wink:

Właśnie wiem, teraz tylko pytanie czy to wina dysku, czy kontrolera na płycie głównej.

Nie 45% dla procesora a 42% dla konkretnego programu. Jak dla 12 wątkowego sześciordzeniowca tak.
Ja ci napisałem byś szukał rozwiązania problemu ponieważ to wcale nie musi być tylko jeden.
To co ci opisałem miało znacznie mniejsze obciążenie ale świadczyło że aplikacja zaczęła wchodzić w pętle co w konsekwencji powodowało zawieszenia systemu.

To było w menu głównym, w samej grze użycie procesora jest w okolicaach 20-40% więc to nie jest dużo, (jeśli to według ciebie jest dużo, to zerknij sobie na filmy benchmarkowe na Youtube, tam użycie procesora dla tej gry jest podobne) zresztą napisałem Ci wyżej że mam WYŁĄCZONE SMT, więc program widzi mój procesor nie jako 6/12 a 6/6 proszę czytać dokładnie co piszę.

Zresztą, jak 40% użycia procesora może powodować pętle w której zawiesza się system, to dlaczego mam zwieszki, kiedy to dysk wchodzi na 100% użycia, a nie procesor?

Sprawa numer 2, jak mam szukać rozwiązania, kiedy nie mam nawet żadnych poszlak? Jedyne co mogę zrobić, to włożyć dysk m2 który do mnie przyjdzie, i liczyć że to nie sprawka płyty głównej, a jeśli winna okażę się być płyta, to 400zł leci do kosza bo wtedy pewnie drugi dysk się zepsuję.

I tyle. To twój komputer i twój problem. Tu ci nikt go nie naprawi. Co najwyżej coś zasugeruje.

Póki co, jedyne co zostało mi zasugerowane to zmiana kabla, (nie licząc sugestii czysto software’owych co od początku wydawało się być nietrafione) kabel zmieniłem, nie pomogło, więc jedyne co mi zostało to gwarancja.

Nie musisz pisać rzeczy czysto oczywistych, jakbym chciał żeby mi ktoś naprawił komputer, to bym z tym poszedł do serwisu.

Nie prawda. Zmiana kabla to wyłącznie w kwestii CRC na twoim dysku a nie co do 100% obciążenia dysku.
Wiesz jak “działa” CRC?
Łopatologicznie, to program który w trakcie zapisywania pakietu danych na dysku wylicza pewną wartość i zapisuje. Kiedy dysk ma wysłać dane to ponownie jest wyliczana owa wartość i obie są porównywane. Jeśli są zgodne, dane są wysyłane z dysku dalej.
Jeśli nie, to operacja jest powtarzana a w liczniku C7 jest zapisywana ilość powtórek dopóki te wartości nie są zgodne. Odczyt ,porównanie, i powtórny odczyt aż do skutku.
Dysk pracuje.
Mój dysk w ciągu sekundy dokonuje około 5000 operacji odczytu na sekundę. Twój na pewno podobnie.
Policz ile takich operacji odczytu musiałby dokonać w trakcie minuty byś to zauważył.
300 000
O tyle jednorazowo wzrosła by ci wartość CRC w C7.
Gdyby ta wartość wzrosła tylko o 5000 to problem istniał by tylko jedna sekundę.
Masz tam takie wyniki ?
Napisłem ci ( a moze nie tobie) że problem olbrzymiego obciążenia moze być powodowany przez wadliwą funkcję kontrolera
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/3083595/task-manager-might-show-100-disk-utilization-on-windows-10-devices-wit

To co u ciebie się dzieje wynika raczej że Coś wchodzi w pętle i wysyła non-stop żądania odczytu /zapisu danych. Aplikacja systemowa, własna?
Opisałem ci pewien problem dotyczący przeglądarki i jej rozszerzenia. Uszkodzony moduł ochronny próbował coś zablokować ale wlazł w pętle i w rezultacie zablokował przeglądarkę.
I napisałem co robić
Oczywiście nie można wykluczyć że kontroler jest uszkodzony ale to może wykazać serwisowanie

No to napisz mi dlaczego dzisiaj na przykład wszystko było ok, a wczoraj nie mogłem korzystać z kompa, też wina aplikacji? Sama się włącza i wyłącza? No bo szczerze nie chce mi się wierzyć, że nagle jakaś aplikacja sprawia takie problemy.

Gdyby się to zaczęło dziać po zainstalowaniu czegoś, to owszem, byłbym w stanie uwierzyć że faktycznie jakaś apka się gryzie z systemem, natomiast to wszystko stało się z dnia na dzień, nadal pozostając bardzo randomowym problemem, który raz w ogóle nie przeszkadza, a raz uniemożliwia wręcz korzystanie z komputera.

Podawałem już tutaj logi z FRST, system jest świeży, bez żadnych infekcji. Zresztą, jeśli chodzi o software, nie mam żadnego zbędnego syfu w systemie, zbędne usługi też są powyłączane, wszelkie aplikacje jakie mam są sprawdzone, jeśli byłby jakiś problem z którąś z nich, miliony innych użytkowników raportowałoby ten problem.

Osobiście obstawiam dysk, (ewentualnie kontroler na płycie) bo jednak zmiana kabla pomogła na jakiś czas, a przecież zmiana kabla nie wyłączyłaby aplikacji konfliktującej z systemem, prawda?

Dlaczego kontroler miałby nielubić pierwszej połowy, a lubić druga… :wink: ?

Nie rozumiem, o jaką połowę Ci chodzi?

Pierwszą. od 250 GB dysk wygląda OK, prawda?

Nie mam pojęcia, wiesz przecież że elektroniki nie da się zrozumieć, może to nie kontroler, a coś innego się w dysku uszkodziło. Odpowie mi jedynie serwisowanie dysku, o ile x-kom pozytywnie rozpatrzy gwarancję.

Widocznie druga połowa jest pusta :wink:

A tak, też prawda, mam wolne 313GB.

Nie! Wina dysku. Dzisiaj ci odpuścił ale wczoraj nie. Taki miał kaprys. Bo cię nie lubi.
Nie zajmuję sie toba. Jestes trollem

Heh, nie, to Ty jesteś zafiksowany na jakiejś aplikacji, bo kiedyś tobie się tak stało, i nie potrafisz spojrzeć na coś innego. W sumie to nawet nie chcę żebyś się mną “zajmował” póki co i tak nic ciekawego nie napisałeś. :slight_smile:

No bo przecież aplikacja się włącza i wyłącza jak sobie chce, no przecież. To Ty jesteś trollem, który uparcie próbuje mnie przekonać, że to wina systemu/jakiejś “aplikacji”

Zresztą, nigdy nie pisałem że Ci nie wierze, po prostu wstawiałem screeny z menedżera zadań, czy to z monitora zasobów, i jakoś nic wtedy nie pisałeś, że to jakaś APLIKACJA zła niedobra, więc się po prostu dziwię, że nagle jesteś taki zafiksowany akurat na tym.