Dziwny problem z komputerem

Problemem jest 1000 ( tu już trzeba kontrolować) a nie 100. Najlepiej by 0 było. Problemem nawet nie jest to że się stopniowo zwiększa o 5, 20 lecz o ile skokowo np. 200, 1000, 4000.

Chodzi o znaczenie słowa “zużyty” a nie o ilość błędów “CRC”.

“Zużyty” - utylizacja.

“100% użycia” w meandrze zadań, to nie jest jeszcze zużycie (bo po chwili powinien zdechnąć Windows (a Bios nie wykrywać już później dysku)).

Wszystkie ostatnie posty są o CRC więc gdy przechodzimy do innych parametrów to trzeba by to zaznaczyć. Nikt nie będzie się zastanawiał co autor miał na myśli.

Pierwszy post mówił o 100% użycia dysku w menedżerze zadań co ustąpiło po przepięciu kabla choć CRC rósł. Problem został połowicznie rozwiązany, a teraz po wymianie kabla na inny ma obserwować C7. Autor po prostu użył złego słowa i zaczęła się inba, choć nie wiem po co. Sam czasami zamiast “użycie procesora”, mówię “zużycie procesora” i w 99% przypadków wszyscy wiedzą co mam na myśli…

Ja w ogóle nie wiem po co był ten post o zużyciu. Poradą?

Że ten?

Po prostu autor doszedł do wniosku, że póki nie ma 100% (z)użycia to nie rusza nawet jak będą błędy CRC. Chciał rozwiązać problem z zamulaniem i wysokim użyciem dysku. Ma to co chciał i póki problem nie wróci po prostu se tym głowy nie zawraca. C7 to sprawa drugorzędna.

Tak, dokładnie tak jak napisałeś. Skoro w menedżerze zadań póki co dysk nie wjeżdża na 100%, to nie będę nic kombinował.

A w ogóle mogę cokolwiek zrobić z tym C7? Jeśli mogę coś zrobić, to się z chęcią dowiem, ja jeśli chodzi o dyski, to jestem zielony, dlatego najlepiej jakby mnie ktoś nakierował.

C7 nie da się wyzerować jeżeli o to Ci chodzi. Ma po prostu nie rosnąć lawinowo - raz na jakiś czas błąd CRC może się przytrafić.

Nie. Ten.

Witam, to jeszcze raz Ja. Piszę z zapytaniem, ponieważ od momentu, w którym ostatnio pisałem przybyło mi w wartości C7 o 1, wcześniej było 1509, teraz jest 1510. Zacząć się tym przejmować, czy jeżeli skaczę o 1 to zignorować?

Jeszcze jedno, gdyby się okazało, że problemem jednak nie był kabel, a kontroler na płycie głównej, to co wtedy robić? Wysyłać na gwarancję płytę główną czy jak?

Na razie zignorować. Taki odczyt może być nawet w granicach błędu pomiarowego. Jak zacznie rosnąć +5/8 to można się przejmować.

Bez przesady. Tu na tym portalu, nie dawno, był gość u którego były już poważne problemy ale jego dysk na C7 miał wartość ponad 190 milionów (190 000 000)

Witam, od 2 dni znowu mi wzrosło o 2 punkty w CRC, chyba nie powinno tak szybko rosnąć. Czy jest jeszcze coś co powinienem zrobić jeśli chodzi o dysk, czy po prostu pozostaje kupić nowy?

Działa?. Są problemy z systemem lub programami? To jest tylko info ze coś z dyskiem/taśmą/płytą się dzieje. Kup sobie zewnętrzny dysk i to co uważasz za ważne archiwizuj.
P.S masz jakąś inną taśmę? Jak tak to wymień. taśma taśmie nierówna. Znajomy na osiem miał trzy sprawne.

Działać póki co działa, pytanie tylko ile podziała. Bo nigdy wcześniej nie widziałem takiego cyrku z dyskiem.

Nie posiadam innych kabli, ten który podpiąłem był jedynym jaki zamówiłem.

Jeszcze w sumie mam dwa pytania, wyczytałem, że to może być problem z zasilaczem, prawda to, czy raczej nie?

Zamówiłem dysk pod m2, czy jeśli włożę go do PC, to istnieje jakaś szansa że w nim pojawią się też błędy CRC jeśli jest to wina płyty, czy za ten dysk będzie już odpowiadać zupełnie inny kontroler?

Jesli to nie problem z płytą to nie. Zasilacz podaje napięcia. Jeśli uszkodzony to to ma wpływ na cały sprzęt

Dzisiaj błędy CRC podskoczyły aż o 30, znowu nie jestem w stanie nawet włączyć menedżera zadań podczas włączonej gry, aplikacji 3D, zmiana kabla pomogła zdaję się na coś około 2 tygodnie, jakieś sugestie czy to dysk, czy może płyta? Jutro powinien do mnie przyjść zamówiony dysk na m2, ale boję się go włożyć w płytę, jeśli to właśnie ona jest wadliwa.

Tak wygląda menedżer zadań podczas uruchomionej gry:

Eh… ślij obecny dysk na gwarancje. A nowy włóż, trudno, gdzieś te dane zgrać musisz, a dysk tańszy od nowej płyty chyba…

Zamierzam wysłać na gwarancję, to oczywiste. Co do tego że dysk tańszy od MOBO, no w tym przypadku tańszy o jakieś 50zł, więc wolę nie ryzykować.

Allegro kup jakikolwiek HDD 2.5 cala za 50 zł… i potestuj. W najgorszym wypadku bedzie na kopie. :wink: