Mój wzrok jednak może być bardziej zmęczony od samego oświetlenia pomieszczenia niż od monitora.
Jest ktoś obeznany w BHP jak przygotować stanowisko, żeby było komfortowe?
Praca przy komputerze, czytanie 400-500 lx ( lm/m2)
Mój pokój: Długość: 3.60 m, Szerokość: 3.10 m, Całkowity: 11.16 m2
Tu szybkie mnożenie dla tych co chcą własny sprawdzić: Kalkulator powierzchni pokoju - jak obliczyć powierzchnię pokoju? - Studiodomu.pl
Na tej stronie wychodzi Kalkulator lumenów i ilości żarówek do pomieszczenia że dla mojego pokoju (radio box: Gabinet) powinienem mieć 5580 lm w pokoju
A i pełni też funkcję sypialni. sypialnia: 200-250 lumenów na m2
Znalazłem też tutaj Prawidłowe oświetlenie pomieszczeń. Ile lumenów na metr kwadratowy? | ardant.pl przykład: Pokój 10m2, zalecane lm 3500, (rozłożyć np. na 4 żarówki)
1) Podobne wymiary pokojów 10 m2, a 11 m2 prawie to samo, więc może wystarczy mi 3500 lm, zamiast 5580 lm jak myślicie?
Sypialnia 10m2, zalecane lm 1800, (rozłożyć np. na 3 żarówki) [źródło to samo co wyżej]
Inne linki:
Ile lumenów na m2 najlepiej sprawdzi się w różnych pomieszczeniach? - Home .
Ile lumenów na m2 (luksów) - Blog SMD-LED .
Blog - Lista .
Ile lumenów na m2 trzeba zastosować w pomieszczeniach? .
Dobieramy moc oświetlenia – ile lumenów na m²? .
Ile lumenów na m2 do łazienki / kuchni / salonu / czytania? Sprawdź! .
Jeszcze temperatura barwowa jest ważna.
2) Jak to najlepiej rozłożyć optymalnie dla połączenia 2+1? Ktoś coś? (dla 3 żarówek)
1 włącznik: 850 lm 3000K i 850 lm 3000K (tryb komputer/książka)
2 włącznik: 1800 lm 3000K (tryb sypialnia)
850+850+1800=3500 lm
Dobrze? (punkt 1 i 2 to pytania, tam są)
Jakieś pomysły? Albo podobne i lepiej napisane artykuły? Tylko za pomocą tego kalkulatora wywnioskowałem, że lm się rozkłada, bo wszędzie tylko piszą że na m2 a przykładów brak w praktyce. Ale pewnie to tak ma wyglądać.
Edit:
Jeszcze jest aplikacja na androida Lux Light Meter Pro. To jak tego używać? Mi pokazuje średnio 90 lux, nie wiem jak najlepiej wykonać pomiar. Powinno być minimum na tym 400 lx, tak? I ta wartość powinna być na środku pokoju czy np. na biurku?