Prędzej bym powiedział, że na ESC oszukują, wstawiając monitor 21,5" do monitorów 22". Ale jakbym brał monitor bardziej sugerowałbym się obrazem niż 0,5" Oczywiście nie twierdzę, że ten LG/Samsung jest lepszy/gorszy, ale nie zaszkodzi porównać obrazów
loltoFFik dobrze pisze, pół cala to żadna różnica, a odczucie obrazu jest bardzo ważne. No i nie sugeruj się specyfikacjami, nie mają one prawie nic z rzeczywistości, więc kieruj się tylko swoimi odczuciami, bądź testami w internecie.
Co do karty dźwiękowej, to wstępnie starczy Ci zintegrowana, a z czasem ewentualnie dokupisz.
I na pewno nie bierz Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio, bo nie zawiera procesora X-Fi. Myślę, że przy zmianie z integry trzeba wziąć coś dobrzego, typu http://www.ceneo.pl/1627844 czy Asusa Xonar.
wałkowaliśmy już w innym temacie, że każdy ma inne oczy i odczucia. To co dla redaktora może być dobre, dla autora niekoniecznie, więc ja radzę przejść się do jakiegoś sklepu i oglądnąć monitory na własne oczy, szczególnie obraz wyświetlanych na nich.
Zastanawiam się nad LG Flatron W2253TQ-PF. Byłem wczoraj w media-markt (całkiem blisko to sobie zrobiłem spacer) i obraz z tego monitora naprawdę porządny. Jedyna wada to przyciski dotykowe i duży ciężar ale to jakoś zniosę. Jak za monitor za 600 zł wydaję się być dobry.(na necie dużo pozytywnych opinii też) Miał ktoś z nim styczność może ?
O uszkodzone piksele nie ma się co martwić, bo LG daje 30 dni gwarancji na nie. Jeśli w tym czasie pojawiłyby się jakieś martwe/uszkodzone piksele to monitor wymieniany jest na nowy. Podobnie jest z firmą iiyama, z tym że oni dają tylko 7 dni tego typu gwarancji na piksele.
Jak sam obraz Ci się podoba, to raczej nie ma się co zastanawiać Zwróć jeszcze uwagę na podświetlenie i kąty widzenia (wystarczy, że pochylisz się w różnych kierunkach przy monitorze).
EDIT:
Adalbert ma rację, ale do 100zł chyba najlepiej Creative Audigy. Jak będziesz mógł poświęcić więcej pieniędzy bierz Asus Xonar DS - ma wymieniane opampy, które możesz przystosować do swojego stylu muzyki. Wyższa klasa to już Creative X-Fi Xtreme Gamer/Music lub Asus Xonar DX.