[esc.pl] Komputer do 2500 zł

Jak już pisałem gdzieś wyżej na pewno nie chcę obudowy od CME, uparłem się na Anteca i już ;d co do tego zestawu rvalka to poza obudową: Dysk 500 GB po 1. Samsung odpada bo wadliwe są strasznie (doświadczenie własne i znajomych) po 2. Za mały (też już pisałem wyżej) 1 TB dla mnie to minimum. Zasilacz może być trochę słaby (zwłaszcza że mam zamiar ładnie kręcić procka). Ram niemal identyczny tylko droższy. I najważniejsze czyli płyta główna. Nigdy nie miałem doczynienia z Foxconnem to raz, płyta bardzo skromna obsługująca tylko 8 gb ramu (kto wie ile będę potrzebował w przyszłości) i nie można na niej podłączyć 2 kart graficznych ( za rok / dwa dorzucę drugą identyczną kartę graficzną) +do OC raczej się nie nadająca . Gdybyś doliczył jeszcze Mugena to cena wychodzi prawie podobna (oszczędziłeś na paru częsciach, na ramie dołożyłeś i nowszą kartę wybrałeś) Poza tym po co wybrałeś ram 1600 MHz skoro ta płyta go nawet nie obsłuży -.- Jak na razie mój zestaw dużo lepszy się wydaje.

@Jakby ktoś na te 3 pytania wyżej jeszcze znał odpowiedź było by miło ;]

I z tego, i z tego będziesz zadowolony :wink: IMHO w tym przedziale lepiej Anteca.

Znajomi mają te same modele? Samsung F3 to aktualnie najszybszy dysk twardy 7200RPM, a w końcu od czego jest gwarancja? :wink: W już 9-letnim kompie mam dysk Samsunga i nie było z nim ani 1 awarii. Aby mieć 1TB możesz połączyć 2 Samsungi F3, IMHO najszybsze rozwiązanie. Myślę, że warto zaryzykować, mimo, że kumple mieli “pecha” :wink:

Spokojnie do tego zestawu starczyłby zasilacz 450 - 500W. Nie masz się czym przejmować, naprawdę. Corsair - renomowana firma, tym bardziej moc maksymalna może być trochę wyższa.

Podał droższy, bo do platformy Intel P55 pamięci nie powinny przekraczać 1,65V. Ja polecę coś idealnie przeznaczonego pod tą platformę, tańszego i równie wydajnego: OCZ 1333MHZ CL7 Platinum Low-Voltage. Mają mniejszą częstotliwość, ale w grach różnica będzie 0,5 klatki na sekundę :wink:

Płyta zgodzę się - uboga. Ale z OC nie powinno być problemu. W podobnym przedziale jeszcze Asus P7P55D - Asusa mogę szczerze polecić, oraz MSI P55-GD65 - płyta OK, ale czytałem o podających fazach zasilania, dobre wyniki OC. Płyty tutaj dość drogie - 520zł, ESC polecam bo są szybcy (2 dni ^^), ale http://www.proline.pl ma lepsze ceny, również polecany sklep.

EDIT:

To ja zaproponuję coś od siebie:

Intel Core i5-750 /2.66GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ 719 zł

Asus P7P55D 495 zł

OCZ ModXStream 500W /267 zł

Antec 300 /269 zł

LG GH-22NP20 Black Oem /99 zł

Samsung 1TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 /299 zł

MSI Ati Radeon HD4870 /589 zł

Patriot 4GB (2x2GB) 1333MHZ CL7 Viper II Sector 5 /429 zł

Razem: 3166 zł

IMHO opłaca się najbardziej taki zestaw :wink:

Pozdrawiam!

“Powiedzmy że mój limit gotówki wynosi 3000” w tym system?

“zasilacz/dysk/nagrywarke itp pozmieniałem po konsultacji z znajomymi” co to za znajomi? wiedzą ile ciągnie taki kręcony zestaw w stresie? mieli do czynienia z nowymi dyskami i nagrywarkami Samsunga? słyszeli o denerwującym Bluebirds w nagrywarkach LG?

1. Wentylator Wentylator: Scythe Mugen II 165 zł - kompatybilny z LGA1156? bo wydajny i cichy to jest, cooler dobry, ale przy ograniczonym budżecie tryb Turbo będzie działał na BOXie, więc można dokupić chłodzenie dopiero po jakimś czasie, jak procesor nie będzie wystarczająco wydajny

2. Płyta główna MSI P55-CD53 /intel P55, DualDDR3-2133MHz, GLan/ 399 zł - płyta zła nie jest, ale jak można mieć coś tańszego co poradzi sobie praktycznie tak samo, to nie widzę sensu przepłacać, w ograniczonym budżecie; Foxconn to porządny producent, to że o nim nie słyszałeś, nie znaczy że jest zły

3. Pamięć RAM Corsair 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 XMS3 399 zł - wszystkie RAMy z takimi samymi ustawieniami będą działały identycznie, więc nie widzę sensu przepłacać te 70zł, gdy można wziąć GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9, owszem Corsairy będą się lepiej podkręcać, ale wydajność po podkręceniu RAMów jest niezauważalna gołym okiem, a dzięki dzielnikowi pamięci w niczym nie przeszkadzają przy kręceniu procesora

4. Dysk twardy Seagate 1 TB 7200rpm 32MB cache 305 zł - post2387812.html#p2387812 i kolejne posty, Samsungi są obecnie pewniejszymi dyskami niż Seagate i są do tego szybsze (http://pclab.pl/art38935.html http://www.frazpc.pl/artykuly/776/Dyski … viar/Black http://dyski.cdrinfo.pl/benchmark/ranking/user/35/)

5. Karta graficzna PowerColor Radeon HD4870 1024MB DDR5 599 zł - 100zł taniej masz tę samą kartę z 512MB, 40zł masz tę samą kartę

6. Nagrywarka LG GH22NS50 SATA SecurDisc (black) 99 zł - poczytaj o LG Bluebirds

7. Obudowa Antec Gamer Three Hundred (bez zasilacza) 269 zł - obudowa dobra, ale przy ograniczonym budżecie też bym oszczędził, jeżeli tak strasznie nie podoba Ci się CME, to może Sharkoon Avenger Economy, Sharkoon Rebel 9 Economy Edition, Antec Gamer Two Hundred, Cooler Master Centurion, SilentiumPC Gladius 400 Pure Black, Gamer Two Hundred? wszystkie kosztują poniżej 200zł, a są godne polecenia

8. Zasilacz Chieftec 650W [CFT-650-14CS] cable management 320 zł - ponownie, zasilacz bardzo dobry, ale przy ograniczonym budżecie trzeba oszczędzać, ten kręcony zestaw w stresie nie będzie pobierał z zasilacza więcej jak 300W, a Ty chcesz wsadzać zasilacz 650W?

“czy do połowy stycznia/początku lutego cena odpowiednio spadnie ?” prawdopodobnie spadnie bo: po świętach, po premierze nowych procesorów Intela, po miesiącu

“Ew. mógłbym kupić tańszą obudowę ale ta mi się wyjątkowo podoba.” propozycje u góry

“Do tego Mugena II na procesor i kręcić go do ok. 3.8 GHz (na takim chłodzeniu wydaję się być najbardziej stabilne)” jw

“Jaka jest różnica między producentami radeona ( PowerColor/Sapphire/Gigabyte/Connect3D) wybrałem PowerColor bo ma dodatkowo podwójne chłodzenie i coś tam jeszcze czego nie mają te same karty innych producentów (cena ta sama).” podwójne chłodzenie, to chodzi o to, że zajmuje 2sloty, tak samo ma Connect3D, chłodzenia są podobne, na temat wydajności musisz poczytać w sieci, na tych samych zegarach karty działają identycznie, PowerColor ma standardowo lekko podkręcony rdzeń, a ten przełącznik sonic <-> turbo to chyba jakiś błąd w opisie, bo na oficjalnej stronie nie widzę nic o tym;

“Druga sprawa to wyczytałem że aby na tej płycie głównej działał dobrze RAM 1600 MHz to trzeba ją podkręcić a nie bardzo rozumiem na czym polega podkręcanie płyty głównej i czy zaszkodzi to jakoś podkręcaniu procesora i lepiej brać 1333 MHz ?” rzecz w tym, że Core i5 ma kontroler pamięci 2x DDR3-800/1066/1333 i każde inne ustawienia teoretycznie nie są wspierane, dlatego zaznaczone jest oc, bo zapewne trzeba samemu wymusić takie taktowanie pamięci

“Przy podkręcaniu i5 z takim chłodzeniem robić to ręcznie czy przyciskiem do OC Genie ? Ten drugi sposób jest opłacalny i wyciśnie stabilnie max. z tego procesora czy lepiej samemu się bawić ?” żadne automatyczne podkręcanie nie będzie ekstremalne i nie wyciśnie max z procesora, ale jest dogodnym ułatwieniem do zwyczajnego kręcenia, jeżeli ktoś się na tym nie zna

Teraz zauważyłem błąd w mugenie ;d miało być Rev 2 które już obsługują socket 1156 (http://www.cooling.pl/scythe-mugen-ii-r … 52085.html) więc tu nie będą potrzebne zapinki. Zasilacz mógłbym kupić słabszy skoro też da rade, tylko jakiś tańszy ram by się jeszcze przydał i jeśli starczy kasy to którąś z tych 2 droższych płyt wybiorę. Z dyskiem twardym to wolę jednak ten 1x 1 TB niż bawić się z dwoma . Co do sklepu to już od dawna na esc.pl jestem zdecydowany w 100%. Sobie wyliczę wszystko od nowa to powiem dokładnie ile to wyszło. Dzięki za rady :]

Roderick , przeczytaj mój zestaw. (Edit postu wyżej)

Procesor: Intel Core i5-750 /2.66GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ 705 zł

Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 320 zł

Płyta główna: Foxconn P55A /intel P55/ 345 zł

Dysk twardy: Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 295 zł

Karta graficzna: Connect3D Radeon HD4870 1024MB DDR5 /256bit/ DVI/HDMI 559 zł

Nagrywarka DVD: Samsung SH-S223C SATA (black) 99 zł

Obudowa: Sharkoon Avenger Economy /Black/ 169 zł

Zasilacz: bequiet! PurePower L7 530W 249 zł

Suma: 2741zł brutto

Jeżeli nie potrzebujesz w tych 3k systemu, to zostaje jakieś 250zł, które możesz dorzucić do np.:

Płyta główna: Gigabyte P55-UD3R /intel P55, Dual DDR3-2000, GLan/ 460 zł

Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Extreme Edition 390 zł

Karta graficzna: PowerColor Radeon HD5770 1024MB DDR5 /128bit/ 2xDVI/HDMI/DP 599 zł - karta zdecydowanie chłodniejsza i mniej prądożerna, trochę cichsza, kręci się bardzo dobrze, wydajnościowo lekko pod HD4870, ale wspiera DX11, który w przyszłości może zmienić tę różnicę

Dobra trochę nie nadążam z odpowiedziami na posty to muszę edytować. Adalbert twój zestaw fajny fajny a te 250 zł to myślę czy by jednak nie dołożyć do obudowy + mugen II (akurat wyjdzie 3000). Ew płyta główna + obudowa (tylko czy by się nie znalazła w tej cenie płyta obsługująca ramy 1600 MHz ? Cena Ramu GoodRam 1333 i 1600 jest ta sama ) Z tych obudów wymienionych wyżej żadna mi nie przypadła do gustu poza Cooler Master Centurion tylko tym lepszym 590 black ale cena ta sama co anteca prawie) Kartę graficzną zostawię 4870 na razie directX 11 mi się nie przyda a jak już to będę wymieniał kartę w przyszłości na lepszą np 5850/ 5870 (1200zł +). Chociaż licząc trochę spadek cen kupić jeszcze lepszą płytę główna (np tego asusa za 520 zł) + obudowa, albo obudowa mugen i ta trochę słabsza płyta. Albo radek 4890 i obudowa. Wiem wiem wszędzie jest obudowa ale naprawdę tylko antec i ten droższy cool master centurion mi się podobają.

“Dobra zmieniłem ramy na te GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 to już 70 zł do przodu.” Gwarancja, że w razie potrzeby będą działały na wyższej częstotliwości za 10zł (w Esc) jest warta swojej ceny, choć zaproponowane A-Daty byłyby jeszcze lepsze.

“Dysk na 1 TB Samsunga.” Zwróć uwagę, żeby była to wersja F3, bardzo dobra zmiana.

“Zasilacz na Chieftec 450W [GPS-450AA-101A]” Tu przesadziłeś, nie bierz tego niepewnego zasilacza, oszczędzić warto, ale nie aż tak. Zaproponowany wyżej BQ PP L7 530W jest bardzo dobry i starczy na przyszłość, ewentualnie jak interesuje Cię modularne okablowanie, to weź OCZ ModXStream Pro 500W [OCZ500MXSP-EU] 265zł - również bardzo dobry zasilacz.

“Płytę główną zostawiłem na razie Asus P7P55D (520 zł) bo nie zauważyłem żadnej taniej obsługującej pamięć 1600 bez OC (jak znacie napiszcie)” Żadna płyta nie może wspierać 1600MHz bez OC, bo Core i5 nie ma takiego oficjalnego wsparcia, dlatego każde ustawienie powyżej 1333MHz musi być OC, nawet jeżeli nie jest to zaznaczone. Jest to tylko kosmetyka nazw, bo i tak nie ma to większego znaczenia. GA-P55-UD3R, która jest tańsza, ma w oficjalnej specyfikacji podane nawet 2200MHz http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec … 3r_10.html

“obudowa zostaje ta co była” Czyli jaka? Tańsze zamienniki też Ci się nie podobają?

“może brać lepszego radeona 4890 ?” Jak będzie Cię stać to prawdopodobnie będzie warto wziąć HD4890.

“specjalnie brałem 1024 mb bo więcej pamięci się przyda zwłaszcza przy rozdzielczości 1920x1080” Do takiej rozdzielczości faktycznie 1GB się przyda.

“nie tańszego o 40 zł connect3D tylko powercolor bo sami powiedzieliście jest fabrycznie trochę podkręcony” 20MHz to żadne podkręcenie, w minutę sam taki zegar sobie ustawisz, a poza tym taka różnica jest niewidzialna gołym okiem.

“Co do chłodzenia mugena wolę od razu kupić i kręcić procka do 3.8 GHz bo na boxie raczej trudno będzie i się przegrzewać będzie.” A dlaczego od razu chcesz kręcić? Na standardowych zegarach i przy Turbo BOX musi sobie dać radę i nic się nie będzie przegrzewać, a wydajność na razie Ci powinna wystarczać aż nadto.

No to może coś takiego:

Procesor: Intel Core i5-750 /2.66GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ 705 zł

Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 320 zł

Płyta główna: Foxconn P55A /intel P55/ 345 zł

Dysk twardy: Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 295 zł

Karta graficzna: Sapphire Radeon HD4890 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out 699 zł

Nagrywarka DVD: Samsung SH-S223C SATA (black) 99 zł

Obudowa: Antec Gamer Three Hundred (bez zasilacza) 269 zł

Zasilacz: bequiet! PurePower L7 530W 249 zł

Suma: 2981 zł

(licząc na spadek cen do stycznia/lutego bym wymienił płytę główną na Gigabyte GA-P55-UD3R i ramy na te same 1600 MHz a mugena dokupił dopiero gdy procesor nie będzie wyrabiał i trza go będzie trochę bardziej podkręcić niż max. na boxie)

Ot uczepiłeś się tej obudowy… :slight_smile:

I dlaczego nie tańszego Powercolor? No chyba, że powołujesz się na jakieś testy…

Reszta wg mnie git, choć RAMy będą lepsze 1333MHz CL7, oczywiście jak kasy starczy.

Obudowy się uczepiłem bo mi się podoba ;d Z tego co wyczytałem Sapphire ma lepsze chłodzenie niż PowerColor który dodaje gre BattleForge do 4890 ;d ale po co skoro można ściągnąć, poza tym w testach sapphire też wypada lepiej (http://nvision.pl/Najszybsze-RADEON-y-M … ils-6.html są to lepsze wersje tych kart ale te tańsze na pewno sprawują się podobnie). A te ramy to strasznie drogie (różnica 150 zł) więc nie wiem czy się opłaca chociaż jeśli kasa będzie to się pomyśli. I chyba można powiedzieć że w końcu złożyłem swojego nowego PCta ;d teraz tylko poczekać niecały miesiąc i zamówić. Na razie wam dziękuje wielce za pomoc (głównie Adalbert) i na razie temat zostawiam , zaraz przed zakupem zobaczy się czy może ceny spadły tak że i coś jeszcze będzie do wymiany.

Ja bym na Twoim miejscu wstrzymał się do stycznia-marca. Premiera nowych kart graficznych nVidia Fermi spowoduje, że obecne karty ostroo stanieją. Zakładam, że Radeon HD5870 spadnie do początkowo przewidywanej kwoty ~1300zł. Jeszcze trzeba podkreślić, że są kłopoty z wytwarzaniem chipów w niskim procesie technologicznym, dlatego karty dalej tyle kosztują i są mało dostępne. Wszystko w każdym bądź razie dobrze wróży :wink:

Pozdrawiam!

Ja mam jeden bardzo słaby komputer od 5 lat i gdy w końcu mogę kupić coś mocnego to czekanie do marca raczej się nie uda ;d max. to początek lutego bo wtedy dochodzi wypłata i akurat moje urodziny. Jeśli do końca stycznia cena nie spadnie tak jak oczekuje to możliwe że jakoś wycierpię następny miesiąc i do marca poczekam. Poczekamy zobaczymy.

Dobra powiedzmy że już komputer mam. Teraz potrzebuje tak:

1. Monitor 22 cale do 650-700 zł na którym bym mógł spokojnie grać na rodzielczości 1920x1080.

Na razie wybrałem coś takiego ale sam do końca pewny nie jestem: Benq G2220HD ok 650 zł

1. Głośniki do 250 zł najlepiej 5+1. Upatrzyłem sobie Creative Labs Inspire T6100 (5+1) 230 zł chociaż podobno te głośniki dużo lepiej sprawują się z kartą dźwiękową od creativa (60 lub 100 zł) i nie wiem czy warto by było kupić jeszcze którąś z nich. Dodam że jestem osobą często oglądająca filmy i bardzo dużo muzyki słucham dlatego chcę mieć dobry dźwięk z głośników.

Nie wlicza się to w cenę kompa więc na głośniki + monitor jakieś 900 zł mam.

W tym teście Sapphire to wersja Atom, a nie referencyjna http://www.sapphiretech.com/presentatio … 01&pid=219 którą sprzedaje prawdopodobnie Esc. Powercolor to też inna wersja, ale chłodzenie to samo, więc wg tego testu powinno być cichsze niż wersja referencyjna. Reasumując w tym zestawieniu Powercolor będąc tańszą kartą, jest lepszą propozycją niż Sapphire. Inna sprawa to HIS iCooler, ale takie szczegóły się będzie rozważać przy kupnie.

A-Daty 1333MHz CL7 są 70zł droższe niż GoodRamy 1333MHz CL9, nie wiem o jakich 150zł różnicy pisałeś.

Kiedy będzie premiera Fermi to nie wiadomo, ciągle jest przesuwana, więc jak będziesz miał pieniądze, to raczej nie będzie co czekać.

Monitor wstępnie może być, natomiast głośniki lepiej weź Genius Sw-Hf5.1 4000

Monitor jest jak najbardziej OK, ale zastanów się - Ati Radeon HD4870 jest kartą dobrą, ale przy najnowszych grach może się zacząć dławić w takiej rozdzielczości. IMHO lepiej kupić monitor 22" w rozdzielczości 1680x1050. To jest HD Ready, różnicy dużej w obrazie nie odczujesz, ale w płynności owszem :wink: Z modeli 1680x1050 polecam Samsung T220 bądź T220HD (ten drugi ma tuner TV, ale słabszy kontrast). W tej rozdzielczości obraz jest bardzo ostry i powinien Cię zadowolić. Co do minusów monitora to: średnie podświetlenie, średnie kąty widzenia. Reszta jak najbardziej OK.

Co do karty dźwiękowej, najlepszym wyborem do 100zł będzie Creative Audigy, ewentualnie gdzieś bardzo tanio dorwiesz Asus Xonar D1/Creative X-Fi Xtreme Audio.

Pozdrawiam!

Czy ja wiem, karta nie taka słaba (zwróć uwagę że biorę 4890 nie 4870) i wydaję mi się że na tej nie powinno dławić jak to ująłeś a nawet jeśli to mogę zmniejszyć rozdzielczość przy najnowszych grach ale cenowo monitory 22’’ są podobne to czemu nie brać od razu tego z większą rozdzielczością ? xd takie moje zdanie przynajmniej

Aha, moja wina. Myślałem, że bierzesz 4870 #-o

W takim razie możesz spokojnie brać Full HD.

W 700zł polecam Samsung P2250, który ma dobry kontrast, niski czas reakcji matrycy. Powinien być bardzo dobry :wink: Z oferty LG (dodatkowo ma złącze HDMI) LG W2253V-PF. Monitory mają bardzo zbliżone parametry, sugeruję pójść do Media-Markt i pooglądać obraz każdego z nich (głównie zwrócić uwagę na podświetlenie/kontrast).

Pozdrawiam!

Możesz brać spokojnie monitor FullHD. Mam HD4850 i monitor 24" FullHD i moja karta daje sobie radę, a co dopiero 4870 czy 4890. :slight_smile:

PS. Do wysokich rozdzielczości najlepiej brać wersję z 1GB pamięci.

No akurat biorę kartę z 1 gb pamięci (patrz mój ostatni zestaw wyżej) Co do monitora to ten pierwszy samsung wydaję się być interesujący bo przy LG już oszukują i naprawdę jest 21.5 cala tylko. A jakieś fajne głośniki (najlepiej 5in1) do 250 zł możecie doradzić czy zostawić te co na razie wybrałem (Creative Labs Inspire T6100) chociaż wydają się też ciekawe tę od Adelberta czyli Genius Sw-Hf5.1 4000.

Ja polecam Geniusy, wg mnie o wiele lepsze o Creative, nie tylko pod względem brzmienia, lecz także estetyki i wytrzymałości materiału.