Zainstalowałam sterowniki od monitora, niestety bez rezultatu.
Opiszę to tak
gdy zjeżdżam w dół , to nad oknami pojawiają się dość duże cienie i na odwrót , ogólnie to wygląda jak by obraz się przycinał.
Zrobiłaś to o co prosił @voxcordi ? Jeżeli nie masz ustawionego poprawnie odświeżania to czasem ekran nie dobiera optymalnego i np. ustawia 30 hz lub 24 - nie pamietam dokładnie tych wartości. Miałem ten problem o którym piszesz gdy gra np. ustawiała odświeżanie jakieś z tyłka w guście 59,95 Hz czy 58,99 - tak, jakieś nie pełne nawet tylko z liczbami po przecinku.
Aby zmienić odświeżanie kliknij prawym klawiszem myszki na pulpit -> Rozdzielczość ekranu -> ustawienia zaawansowane -> zakładka “monitor” i z listy wybierz 60 Hz.
Witaj
We właściwościach mam ustawione na 60 Hz.
Kupiłam nową myszkę i jest to samo.
Hej,
A jakim złączem masz podłączony monitor?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Cześć
Monitor połączony jest kablem HDMI.
Jaki system operacyjny?
W10: http://pl.download.nvidia.com/Windows/425.31/425.31-desktop-win10-64bit-international-whql.exe
W8, W7: http://pl.download.nvidia.com/Windows/425.31/425.31-desktop-win8-win7-64bit-international-whql.exe
Przeinstaluj sterowniki do grafiki. Podczas instalacji zaznacz tylko sterownik (NIE sterownik+nvidia experience czy coś takiego ;P), wybierz czystą instalację przez zaznaczenie odpowiedniego checkboksa. Daj znać czy coś się zmieniło.
Przeinstalowałam tak jak poleciłeś , choć ten sterownik, który miałam wydawał się być bardziej odpowiedni.
Dziękuję falowanie zniknęło, zostały jedynie cienie , ale to idzie przeboleć i jest OK.
Skoro pojawiały się błędy, to jednak niekoniecznie najlepszy.
Czyli problem rozwiązany.
Możesz pokazać na screenie?
Niestety to są cienie, które pojawiają się przy przewijaniu i nie mogę ich uchwycić
Nawet jeśli zrobisz fotkę aparatem bądź telefonem?
Nie mogę uchwycić, ale odzwierciedliłam te pojawiające się cienie, które występują przy przewijaniu stron w górę.
Przy przewijaniu w dół pokazują się one nad zdjęciami.
Problematyczne cenie występują tylko w przeglądarce, czy w innych programach też? Jeśli tak, to jakich? Jakiej przeglądarki używasz jako głównej? Masz w niej włączoną akcelerację sprzętową?
Przeglądarkę mam Chrome, gdyż mam z nią wszystkie urządzenia zsynchronizowane, a akcelerację sprzętową już włączałam i wyłączałam i nie ma żadnej różnicy.
Cienie nie pojawiają się na komputerze w oknach, ale takie lekkie cięcie występuje wszędzie.
Rozumiem, że uruchamiałaś przeglądarkę ponownie po wprowadzeniu zmian?
A przycięcia pojawiają się także wtedy, gdy nie jest włączona żadna aplikacja prócz systemowego eksploratora plików?
Dziękuję za pomoc
Szczerze to już się przyzwyczaiłam do tych cieni
Chrome nie potrafi płynnie przewijać. Zainstaluj dodatek SmoothScroll:
i ustaw na iphone
Tam w ogóle jest coś nie tak. Masz 8 GB RAM, a plik stronicowania używa prawie 4 GB…na co?
Taki problem jak zauważyłem na niektórych komputerach występuje podczas zaznaczonego płynnego przeewijania stron. Rezygnując z tej dogodności przestaje u mnie falować.
Witam, nie wiem, tak było ustawione po zakupie
Z opisu x-kom:
Czas reakcji 6 ms (standardowo) od szarego do szarego: Szybsza reakcja zmniejsza efekt nakładania się klatek oraz smużenia przy szybko zmieniających się obrazach multimedialnych.
Jeśli producent podaje 6ms od szarego do szarego, to raczej nie jest zbyt szybkie odświeżanie realne. Proponuję przetestować komputer z innym monitorem i sprawdzić, czy efekt smużenia również występuje.
Ale ja ten monitor niedawno kupiłam