FB umiera i zalewany przez boty? :O

Trochę pogubiłem się o czym dyskutujemy. W temacie popularności social mediów, odpuszczę, ponieważ nie wiem jak to jest badane. Jednak musisz przyznać, że wzrost popularności TikToka daje do myślenia. Gdyby za tym wszystkim stał spisek, to firmy robiące statystki dawałyby TikTok’owiu 10%, żeby nie był konkurencyjny dla „portali trzymających władzę”. Myślę, że najlepszym wyznacznikiem jest reakcja rządu USA, który stara się albo zablokować albo przejąć TikToka.

Jeżeli chodzi o popularność systemów operacyjnych, to tu zupełnie nie doszukiwałbym się spisków. Owszem są użytkownicy Windowsa 7, Linuxa na desktopie itp, ale to nisza, to są osoby które zazwyczaj mają zamiłowania techniczne czy chęci na odpalenie czegoś starego, uczynienie tego działającym w 2025r. Mam 20 letni sprzęt, na którym jest wspierany Debian. Reszta się takimi rzeczami nie interesuje, nie ma czasu, przede wszystkim - nie zna się.

Zajmuję się paroma popularnymi serwisami WWW. Mogę Ci wkleić statystyki z ostatnich 2 miesięcy, wygenerowane na świeżo na shellu, prosto z logów Apache. Wygląda to tak:

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/131.0.0.0 Safari/537.36
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:133.0) Gecko/20100101 Firefox/133.0
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/109.0.0.0 Safari/537.36
Mozilla/5.0 (Linux; Android 10; K) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/131.0.0.0 Mobile Safari/537.36
Mozlila/5.0 (Linux; Android 7.0; SM-G892A Bulid/NRD90M; wv) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Chrome/60.0.3112.107 Moblie Safari/537.36
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:134.0) Gecko/20100101 Firefox/134.0
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/131.0.0.0 Safari/537.36 Edg/131.0.0.0
Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/131.0.0.0 Safari/537.36
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:132.0) Gecko/20100101 Firefox/132.0
Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:133.0) Gecko/20100101 Firefox/133.0
Mozilla/5.0 (Linux; Android 5.0) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Mobile Safari/537.36 (compatible; Bytespider; spider-feedback@bytedance.com)
Mozilla/5.0 (Linux; Android 6.0.1; Nexus 5X Build/MMB29P) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/131.0.6778.139 Mobile Safari/537.36 (compatible; Googlebot/2.1; +http://www.google.com/bot.html)

Wyciąłem boty i wizyty, które zawsze przychodzą z tego samego IP (boty).

Należy zwrócić uwagę, że Windows 10 przedstawia się tak samo jak Windows 11, więc tu jedynie kwestia dyskusyjna w tym ile jest % Windows 10 i Windows 11 w całości Windowsów. Pewnie jest go tak 20, max 30% co by się zgadzało z tym od kiedy jest na rynku. Będzie dłużej, będzie go wiecej.

Jeżeli chodzi o Androida to tutaj wesoło dominują zabytki, ale to dlatego, że Android nie ma tak pięknego wsparcia w aktualizacjach jakie daje Microsoft.

Windows 7 też w logach znajdę, ale szukając po agencie "(Windows NT 6.1; Win64; x64) " wynik w stosunku do user agenta (Windows NT 10.0) daje około 4%.

Jeżeli uważasz że jednak rynek wygląda inaczej, np dominują systemy starsze niż Windows 10 to podaj jakiś dowód, niezależna statystyki?

Jeśli to copy - paste logu to w tym są ciekawostki :slight_smile:

Mozlila/5.0 (Linux; Android 7.0; SM-G892A Bulid/NRD90M; wv) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko)
Mozlila/5.0 (Linux; Android 7.0; SM-G892A Bulid/NRD90M; wv) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Chrome/60.0.3112.107 Moblie Safari/537.36

„Mozlila” zamiast „Mozilla”
„Bulid” zamiast „Build”
„Moblie” zamiast „Mobile”

Takie literówki mogą wskazywać na: niezgodne ze standardami boty, automatyczne skrypty, próby omijania filtrów bezpieczeństwa.

Chrome/131 i Firefox/134 mogą być sfałszowane UA (częste w ruchu botów)

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/131.0.0.0 Safari/537.36 Edg/131.0.0.0

Coś nie bardzo idzie znaleśc info, że była wydana taka wersja Edg/131.0.0.0

Tak to pewnie bzdury, w logach jest ich sporo, po prostu statystyki to w tym biznesie nie moja działka. Nie chcę tu pisać o szczegółach serwerów którymi się zajmuję. Mogę powiedzieć że Mozlilla to jakieś 9418 pozycji w logach, czyli niewielki procent, tego co jest na górze. Wpisy niżej są jeszcze bardziej niszowe

W wolnej chwili postaram się zrobić statsy z bardziej popularnego serwisu, tym razem profesjonalnym narzędziem. Dziś nie da rady.

Nie spodziewam się że nagle mi wyjdzie np dominacja Windows 7, więc niewiele się zmieni.

edit:

Powiedz mi co chcesz dowieść, bo się naprawdę pogubiłem. Tzn uważasz że nieprawdą jest że wśród Windowsów dominuje Windows 10 czy może chodzi o coś innego? Bo może generalnie się zgadzamy?

To się zastanawiaj :slight_smile:

Ok, zapomnij o mojej powyższej analizie logów, jest do d… Dziś przy takim ruchu śmieciowym, to już poważny biznes żeby zrobić jakieś statystyki. Spróbowałem na szybko za pomocą goaccess, ale wiarygodność wyników też pozostawia wiele do życzenia

Dla przykładu, goaccess w sekcji „operating systems” podaje takie coś

jak rozwinę Crawlers, to mam miliony botów

Windows prezentuje się tak

i tu wszystko co nie jest Windowsem 10 jest poniżej progu istotności. Goaccess daje w każdym przypadku jedną | ale nie powinien.

jeszcze inny serwis, tym razem wygrepowałem logi tylko pod kątem Windows. Z tym że tu z paru dni bo nie mam dostępu do archiwum. Tu jakby Windows 7 żyje?

no ciekawe… Z tym że trudno powiedzieć jak to interpretować. Niby Windows 7 to 15% hits ale jedynie 300MiB pobranych danych, przy prawie 10GB Windows 10, z których to Windows 10 nie wiadomo ile % jest Windows 10.

Ok, zamykam temat biznesowych statystyk z logów bo to nie jest moja działka. Zgodzę się że user-agent jest kiepskim wyznacznikiem. Firmy zajmujące się statystykami robią to inaczej, tj za pomocą JavaScript, które identyfikują przeglądarkę i tutaj odpada cały problem z podszywaniem się i śmieciowym ruchem.

Pozostaje pytanie, czy wierzysz czy nie. Ja generalnie nie jestem zwolennikiem poglądu że wszyscy kłamią. No ale tu musielibyśmy konkretnie ustalić w czym się nie zgadzamy a nie tak ogólnie, że statystykom nie można wierzyć. Bo np możemy się nie zgadzać, że Facebook jest najpopularniejszą społecznościówką. Ale z drugiej strony pomyśl, co mogło by być najpopularniejsze? Instagram? Raczej nie. TokTok? Jeszcze nie teraz. Myślę że kluczowym w dyskusji byłoby stwierdzenie - Facebook faktycznie jest najpopularniejszy ale 80% ludzi społecznościówki ma powoli w… gdzieś :] Po prostu prawie z nich nie korzysta. Czy tak jest, chętnie bym się dowiedział.

Dyskusja na kontrowersyjne tematy związane z technologią - zawsze jestem chętny :slight_smile: no prawie zawsze, przynajmniej bardziej chętny niż na tematy związane np z polityką

::::open_mouth: Ooo, nie wiedziałem! Tylko czy to przebije się? Pewnie nie w erze TikTok’a, Messengera czy Whatsapp’a. Kto by tego używał w 2025 czy później po śmierci Messengera? No chyba wtedy właśnie.

Używam GG nie do końca tak jak by producent chciał :laughing: Tzn na PC’ecie mam alternatywnego klienta. Na Andku mam oryginalnego klienta GG i codziennie reklama której nie można wyłączyć. Przy GG trzyma mnie te parę osób, z którymi mam w ten sposób kontakt i właśnie alternatywny klient na desktopa. Klient pod Androida skutecznie zniechęca reklamami. Jakoś ani Discord ani Whatsapp reklam nie mają. Trudno będzie z taka polityką zdobyć nowych użytkowników.

Z drugiej strony możecie powiedzieć, kup se GG premium i po częsci macie rację. Jakoś super drogo nie jest,

LoL przypomniałeś mi o GG.
15 lat nie logowałem się ! A konto żyje !

Sporo osób, które uciekło w Facebunia, używa Whatsappa czy GG jako komunikatora i nie narzeka.
btw. także w firmach działa spoko jako komunikator wewnętrzny :smiley:

FB już od jakiegoś czasu zmierza ku portalowi dla emerytów. To miejsce, gdzie pani Basia wysyła kotki pani Basi i sprośne żarciki. Coraz bardziej rośnie tam średnia wieku, a młodsze pokolenia coraz częściej wolą Discord, czy X.

Ja 97. Discord’a czy X mam. Tylko, że Discord zawsze kojarzył mi się z gamingiem. Jakieś serwery itd. To też nie działa chyba 1:1, a takie grupowe, jak IRC.
Rozmowy głosowe czy video masz?

AdGuard i GG Free Premium.

Oj, za rozmowę z kimś to płacił nie będę. Niedługo będzie tak, że za konkretną literkę na klawiaturze lub odpowiednią ilość literek będziesz płacił lub za przesuwanie palcem po ekranie lub ilość puknięć w odpowiednim miejscu będziemy płacić. żenada.

Niby mam blokada.org ale na reklamy w GG nie skutkuje. Może AdGuard by zadziałał. Fakt, że płacić za messangera w 2025 to trochę dziwnie.

Na Discord jest nie tylko gaming, jest sporo serwerów specjalistycznych, programowanie itp i często spotykam się z pomocnymi ludźmi. Są rozmowy głosowe, video, zorganizowane w dosyć fajny sposób. W sumie to nie jestem na żadnym serwerze gamingowym.

Serwery Discord to tak na prawdę tylko nazwa. Te całe serwery to coś w rodzaju grupy, gdzie możesz mieć kanały tematyczne, kanały video czy głosowe. Oryginalnie nazywały się „Gildią” ale ktoś z marketingu stwierdził że „Serwer” będzie brzmiało bardziej dumnie i użytkownicy poczują się wyjątkowo. W końcu mieć własny serwer to prestiż ;]

Generalnie Discord ma też sporo z IRC, można powiedzieć że to takie odrodzenie IRC. Kanały mogą mieć programowalne boty itp.

Rozmowa 1 do 1 tez jest, czy tylko grypowa?

Grupowa. Fakt, gryla teraz panuje.

Też jest, możesz bez problemu rozmawiać 1:1

Ty moze jeszcze nie ale ci co juz sie od tego rodzaju badziewi uzależnili, zapłacą.
Wyobraź sobie czas gdy nie było internetu i niewiellki dostep do telefonu
Wyobraź sobie co byś zrobił gdyby nagle to znikneło.
Ja urodziłem sie w takich czasach wiec bym to przezył ale ty?
Co bys robił gdyby zamiast smartfona było cos takiego? :rofl:

telefon

Zrzut ekranu z 2025-02-07 00-59-29
To pikuś, ciekawe ile osób by dało radę tutaj wykręcić numer.

To moze jeszcze kawałek wstecz?

Tak na poważnie, człowiek uczy się jak jest taka potrzeba. Dziś ludzie umieją obsługiwać komputery ale gdyby zaszła taka potrzeba, to nauczyli by się dosyć szybko obsługiwać stare telefony. Tylko generalnie potrzeby takiej ni ma

Problem nie w tym czy ludzie nauczyli by sie obsługiwać stare telefony tylko czy daliby radę zyć w świecie bez „sieci”, bez telefonu.
Pewnie by dali bo nie było by innego wyjscia ale jakim kosztem.
Wyobraź sobie parodniową, totalną wysiadkę sieci w Polsce.
Nie działają bankomaty, kasy, banki. Nic co ma zwiazek z siecia nie działa.

:open_mouth: No niewyobrażalne.

Transakcje w banku zrobiłoby się w samym banku, kasy? hmm, no nie wiem, bankomat? Wypłata w banku - nie wiem, jak to było, chyba tak.

Komunikacja bez mediów społecznościowych, na telefony na kartę - to by było coś. :open_mouth: 30 minut i nowa karta potrzebna. :smiley:

Te karty to od TP SA były? Takie plastiki, jak karta płatnicza czy prawko.