FB umiera i zalewany przez boty? :O

Tak w małych wioseczkach owszem nie wszędzie, ale tak z 10-15 km obok zazwyczaj jest market a jeszcze bliżej jakiś sklepik gdzie jest terminal.

Zeby nie było, że należę do tych postępowych, co razi ich gotówka i uważają że trzeba natychmiast usunąć, bo to nieestetyczne :wink: Jeżeli chodzi o moje zdanie, teraz jest dobrze i nic bym nie zmieniał. Gotówka też ma swoje zastosowanie.

A no zaskoczę Cię… :stuck_out_tongue:
Za oknem mam market, „SPOŁEM”.
Większy niż Biedronki.

Pewno, możesz płacić jak chcesz, karta, blik, gotówka.
Ale jak wiele takich sklepów ma też możliwość opłaty rachunków, prąd i cała lista cudów które możesz tam opłacić.

Jest tylko malutkie ale… Ładna karteczka „RACHUNKI - płatność tylko gotówką”

Niczym to się nie różni od zakupu bułki bo też nabijają na kasę i też dostajesz paragon tyle, że z napisem usługa.
No i wszystkie emeryty i bez internowcy grzecznie trzymają plik papierków w rączkach.

I ja nie mam nic przeciwko. Dobrze że jest wiele opcji. Online dla jednych, gotóweczka dla drugich. Starsi ludzie często czują się pewniej płacąc gotówką. Ale nie tylko o starszych chodzi. Poza tym to dobry ‘fallback’ jak by coś elektronicznie padło.

Całą historię telegrafu masz fajnie omówioną w tym filmie dr. Mulaka, który tu wkleiłem. Zresztą polecam cały kanał fizyka bez zamulania, gdzie o fizyce i jej historii mówione jest językiem zrozumiałym dla humanistów. I na dodatek bardzo ciekawie.

Ja dorzucę do tego zestawienia (aparat wrzutowy AW-65 (652), aparat telefoniczny CB-740 z induktorem (czyli z korbką) i klucz telegraficzny) jeszcze dalekopis. Swego czasu naprawiałem je (dziś powiedzielibyśmy - serwisowałem), a nawet składałem z części. Niesamowicie skomplikowana maszyna, ale i bardzo, jak na swoje czasy, ciekawa.

Ostatnią styczność z dalekopisem miałem w 2006 roku, gdy poproszono mnie o jego naprawę. Naprawa zakończyła się sukcesem, dalekopis nadawał i odbierał, a także można było po prostu na nim pisać oraz tworzyć taśmę perforowaną do późniejszego użycia.
Wideo nagrałem prostym aparatem cyfrowym, stąd jakość jest jaka jest.

Czy Facebook umiera? Nie. Czy jest zalewany przez boty? Tak. Czy Metę interesuję to, że oszuści wykupują reklamy z kasynami lub Plinko i podstawionymi głosami tylko po to, żeby oszukiwać ludzi? Oczywiście że nie, hajs musi się zgadzać.

Abstrachując w ogóle od tematu reklam, wystarczy wystawić jakikolwiek przedmiot na Marketplace i w ciągu godziny napisze do ciebie 10 osób z propozycją odebrania paczki przez kuriera i przelania pieniędzy poprzez wejście w pewien w ogóle nie podejrzany link i podanie na nim swoich danych kredytowych. Czy to są boty? Nie, nie jestem żadnym rasistą i nic do obywateli Ukrainy nie mam, ale wystarczy im odpisać co kolwiek cyrylicą, a zaraz poleci na ciebie wiązanka. Facebook nic sobie z tego nie robi, potrafiłem wystawić samochód na ich Marketplace, a i tak dostawałem propozycję że kurier przyjedzie odebrać, no pewnie, samochód do Paczkomatu zapakuje i ładnie owinę folią bąbelkową, żeby mu się przypadkiem lakier nie zarysował.

Skoro nie masz to czemu wspominasz o nich ?
Cyrylica jest używana jako oficjalny alfabet w wielu krajach:

Rosja
Białoruś
Ukraina (chociaż coraz częściej używa się alfabetu łacińskiego w niektórych kontekstach)
Bułgaria
Serbia (cyrylica i alfabet łaciński są równorzędne, ale cyrylica jest oficjalnym alfabetem konstytucyjnym)
Czarnogóra (cyrylica i alfabet łaciński są używane równolegle)
Macedonia Północna
Bośnia i Hercegowina
Kazachstan (w trakcie przechodzenia na alfabet łaciński, ale cyrylica jest nadal powszechnie używana)
Kirgistan
Tadżykistan
Mongolia (używana równolegle z tradycyjnym alfabetem mongolskim)

Nie wspominając już o krajach gdzie szybciej dogadasz się po rosyjsku niż po angielsku (np. niektóre regiony chin).
Warto dodać, że cyrylica jest także używana przez mniejszości narodowe w innych krajach oraz w celach liturgicznych w Kościołach prawosławnych.

Nawet do mnie gdybyś napisał cyrylica po rosyjsku itp to bym zrozumiał.

1 polubienie

Jak większość polaków urodzona za komuny, gdy rosyjski był obowiązkowym językiem.

Dla zwykłego trola jest ten tekst jest zbyt trudny by go zrozumiec więc zamiast zwykłej odpowiedzi jest tylko bełkot pajaca.
Nie zanudzaj trolu.