Dzisiaj zainstalowałem pakiet aktualizacji,. Między innymi jądro w wersji 4.16.16 zaktualizowało się do 4.17.2.
Niestety po wybraniu tego najnowszego jądra otrzymuję komunikat “nie można otworzyć dostępu do konsoli, konto roota jest zablokowane. Więcej informacji na stronie podręcznika sulogin(8).”
Gogluję, ale nie za bardzo mogę znaleźć rozwiązanie. Czy może poczekać na kolejną paczkę aktualizacji, a korzystać ze starszego jądra ?
Z pobieżnej lektury Google wynika, że chodzi o sterowniki nouveau. Możesz poczekać na aktualizację, możesz też spróbować użyć zamkniętych sterowników od nvidii.
Nie analizowałem aż tak błędów, ale wygląda to też na jakiś problem z obsługą SATA. Skoro konto root jest zablokowane, to trzeba je odblokować. Pewnie Fedora korzysta z sudo do podniesienia uprawnień, w tym przypadku konto root albo jest zablokowane, albo ma ustawione losowe hasło.
Możesz to sprawdzić poleceniem grep root /etc/shadow jeśli przy root jest wykrzyknik, to konto jest zablokowane. Wystarczy ustawić rootowi hasło poleceniem passwd, aby odblokować konto.
Wydaje mi się że to wina grafiki intela. Nadal na nowym jądrze nie odpala.
W sumie nie jest to strasznie upierdliwy problem, da się tydzień czy dwa poczekać na odpowiednią łatkę. Podczas startu będę musiał tylko ręcznie wybrać odpowiedni wpis w grub’ie.
Od 3 miesięcy korzystam z fedory, i w sumie to pierwsza ich wtopa w moim przypadku. Wcześniej ubuntopochodne i samo ubuntu. Ale wersja 18.04 tak mnie wkurzyła niedoróbkami że głowa mała.
Nie powiem… Skoro takie cuda dzieją się na znanych systemach, to nie dziwię się opiniom laików, że linux się sypie o byle co.
Miałem ubu - sypało się. Miałem centos - to była prawdziwa pomyłka. Miałem archa - żarło nawet dobrze, ale toto stabilne nie jest i do tego ciągle wymaga interwencji. Aż przeskoczyłem z Archa na Manjaro Gnome i mam spokój. Aktualizacje działają, pakiety świeże, mhwd, pamac… Może warto rozważyć?
Mój laptop z kartą Nvidii nie lubi się z Archem, Antergosem, Manjaro i wszelkimi klonami. Od roku co jakiś czas próbuję zainstalować Manjaro , i d…a.
Co jak co ale z Fedory byłem bardzo zadowolony, to pierwsza ich wtopa w moim przypadku. Zamierzam jednak to przeczekać. Na razie zwiększyłem ilość przechowywanych kerneli z domyślnych 3, do 5.
Blokadę jak uruchomić nie wiem, ale jeżeli nie usunąłeś starego kernela, to wybierz pozycję nad
windows boot manager i spróbuj uruchomić ze starszej wersji kernela.