Fedora nie startuje po aktualizacji kernela

Witam

Dzisiaj zainstalowałem pakiet aktualizacji,. Między innymi jądro w wersji 4.16.16 zaktualizowało się do 4.17.2.

Niestety po wybraniu tego najnowszego jądra otrzymuję komunikat “nie można otworzyć dostępu do konsoli, konto roota jest zablokowane. Więcej informacji na stronie podręcznika sulogin(8).”

Gogluję, ale nie za bardzo mogę znaleźć rozwiązanie. Czy może poczekać na kolejną paczkę aktualizacji, a korzystać ze starszego jądra ?

Z pobieżnej lektury Google wynika, że chodzi o sterowniki nouveau. Możesz poczekać na aktualizację, możesz też spróbować użyć zamkniętych sterowników od nvidii.

To chyba poczekam na aktualizację. Za cienki jestem na instalowanie sterowników od Nvidii. Miałem dwa podejścia, i za każdym razem kończyło się to źle :wink:

Nie analizowałem aż tak błędów, ale wygląda to też na jakiś problem z obsługą SATA. Skoro konto root jest zablokowane, to trzeba je odblokować. Pewnie Fedora korzysta z sudo do podniesienia uprawnień, w tym przypadku konto root albo jest zablokowane, albo ma ustawione losowe hasło.

Możesz to sprawdzić poleceniem grep root /etc/shadow jeśli przy root jest wykrzyknik, to konto jest zablokowane. Wystarczy ustawić rootowi hasło poleceniem passwd, aby odblokować konto.

Dzięki, konto odblokowane. No ale i tak stanąłem na kolejnym ekranie.

No i z tego co widzę to na forum fedory zaczynają się pojawiać wzmianki o kłopotach po aktualizacji jądra.

A jak naciskasz Control-D to co się dzieje?

Wydaje mi się że to wina grafiki intela. Nadal na nowym jądrze nie odpala.

W sumie nie jest to strasznie upierdliwy problem, da się tydzień czy dwa poczekać na odpowiednią łatkę. Podczas startu będę musiał tylko ręcznie wybrać odpowiedni wpis w grub’ie.

Od 3 miesięcy korzystam z fedory, i w sumie to pierwsza ich wtopa w moim przypadku. Wcześniej ubuntopochodne i samo ubuntu. Ale wersja 18.04 tak mnie wkurzyła niedoróbkami że głowa mała.

Coś musieli skopać w jajku. Ja tydzień temu aktualizowałem jajko ze źródeł na Gentoo do 4.17.2 i zero problemów z grafiką nvidii na nouveau.

W Fedorze nie ma blokady konta root - podczas instalacji masz monit o hasło dla root i możliwość utworzenia zwykłego konta.

Może być, dwa raz yw życiu instalowałem Fedorę, wolę Gentoo :wink:

Nie powiem… Skoro takie cuda dzieją się na znanych systemach, to nie dziwię się opiniom laików, że linux się sypie o byle co.

Miałem ubu - sypało się. Miałem centos - to była prawdziwa pomyłka. Miałem archa - żarło nawet dobrze, ale toto stabilne nie jest i do tego ciągle wymaga interwencji. Aż przeskoczyłem z Archa na Manjaro Gnome i mam spokój. Aktualizacje działają, pakiety świeże, mhwd, pamac… Może warto rozważyć? :wink:

Mój laptop z kartą Nvidii nie lubi się z Archem, Antergosem, Manjaro i wszelkimi klonami. Od roku co jakiś czas próbuję zainstalować Manjaro , i d…a.

Co jak co ale z Fedory byłem bardzo zadowolony, to pierwsza ich wtopa w moim przypadku. Zamierzam jednak to przeczekać. Na razie zwiększyłem ilość przechowywanych kerneli z domyślnych 3, do 5.

Nie prościej zablokować przed aktualizacjami ten, który działa poprawnie?

Tak? A co się dzieje? Możesz zapodać choćby inxi -Fxz ?

Co się dzieje, bez zmian jak na wcześniejszych zdjęciach. Liczę na to, że po kolejnej aktualizaji kernela wszystko wróci do normy.

[root@redfedora ~]# inxi -Fxz
System: Host: redfedora Kernel: 4.16.16-300.fc28.x86_64 x86_64
bits: 64 gcc: 8.1.1
Console: tty 0 Distro: Fedora release 28 (Twenty Eight)
Machine: Device: laptop System: ASUSTeK product: X541UJ v: 1.0 serial:
Mobo: ASUSTeK model: X541UJ v: 1.0 serial:
UEFI: American Megatrends v: X541UJ.302 date: 03/30/2017
Battery BAT0: charge: 32.9 Wh 99.9% condition: 32.9/34.6 Wh (95%)
model: ASUSTeK ASUS status: Discharging
hidpp__0: charge: N/A condition: NA/NA Wh
model: Logitech Wireless Mobile Mouse MX Anywhere 2S status: Discharging
CPU: Dual core Intel Core i3-6006U (-MT-MCP-)
arch: Skylake rev.3 cache: 3072 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 7968
clock speeds: max: 2000 MHz 1: 700 MHz 2: 700 MHz 3: 700 MHz
4: 700 MHz
Graphics: Card-1: Intel Skylake GT2 [HD Graphics 520] bus-ID: 00:02.0
Card-2: NVIDIA GK208BM [GeForce 920M] bus-ID: 01:00.0
Display Server: X.org 1.19.6 drivers: i915,nvidia
Resolution: 1920x1080@60.01hz
OpenGL: renderer: GeForce 920M/PCIe/SSE2
version: 4.6.0 NVIDIA 390.59 Direct Render: Yes
Audio: Card Intel Sunrise Point-LP HD Audio
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3
Sound: ALSA v: k4.16.16-300.fc28.x86_64
Network: Card-1: Realtek RTL810xE PCIE Fast Ethernet controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000 bus-ID: 02:00.2
IF: enp2s0f2 state: down mac:
Card-2: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter
driver: rtl8723be port: c000 bus-ID: 03:00.0
IF: wlp3s0 state: up mac:
Drives: HDD Total Size: 1525.3GB (2.8% used)
ID-1: /dev/sda model: ST1000LM035 size: 1000.2GB temp: 27C
ID-2: /dev/sdb model: Crucial_CT525MX3 size: 525.1GB temp: 25C
Partition: ID-1: / size: 49G used: 13G (27%) fs: ext4 dev: /dev/dm-3
ID-2: /boot size: 976M used: 201M (23%) fs: ext4 dev: /dev/sdb5
ID-3: /home size: 74G used: 21G (29%) fs: ext4 dev: /dev/dm-6
ID-4: swap-1 size: 8.38GB used: 0.00GB (0%)
fs: swap dev: /dev/dm-4
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 36.0C mobo: N/A gpu: 1.0:41C
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 277 Uptime: 36 min Memory: 2139.5/7857.3MB
Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 8.1.1
Client: Shell (bash 4.4.231) inxi: 2.3.56

A jak to zrobić na Fedorze ? Blokadę na aktualizacje konkretnego kernela ?

Znajdź pakiet w graficznym menedżerze pakietów - na pewno będzie opcja zablokowania aktualizacji.

Chyba niejasno się wyraziłem. Pytałem o te problemy z instalają Arch/Manjaro. Z Fedorą ci niestety nie pomogę.

Wracając do Manjaro - może to był czas, kiedy ówczesny kernel nie obsługiwał jeszcze Skylake?
Najlepiej odpalić live usb i zobaczyć czy działa.

Blokadę jak uruchomić nie wiem, ale jeżeli nie usunąłeś starego kernela, to wybierz pozycję nad
windows boot manager i spróbuj uruchomić ze starszej wersji kernela.

Pokaż wynik komend:

rpm -qa \*kernel*
cat /etc/dnf/dnf.conf | grep -vE '^(|#.*|\s+)$'

Domyślnie po instalacji nowego jądra starsze nie jest usuwane, nawet mimo ustawienia parametru installonly_limit - może tylko u mnie … nie wiem.

W tym wypadku wystarczy wybrać dane jądro jako domyślne w Grubie.