Firefox - niedziałające dodatki

Mozilla na prawdę poszła po bandzie. Chyba przeproszę AG Android :joy::joy::joy:

Mozilla wkurza mnie coraz bardziej. Nie działa żaden dodatek. Jeśli nie rozwiążą problemu w ciągu kilku godzin, tak jak obiecują (The fix will be automatically applied in the background within the next few hours) przechodzę na inną przeglądarkę

Jak na razie rozwiązanie dali takie, że szybciej ktoś zmieni przeglądarkę, zwłaszcza jak nie umie angielskiego anie ani z grafik odszukać w ustawieniach opcji.

Microsoft Edge nadchodzi, już puka do waszych drzwi. Pobiegniecie go przywitać… :joy::joy::joy:

Ta usterka usuwa też język polski - przeglądarka jest po angielsku (w linuksach z dodatkową paczką z językiem). Po obrazku dadzą radę namierzyć ustawienia. W Windows ludzie pobierają od razu zlokalizowaną wersję.

Jeśli nie możecie przywrócić dodatków usuwacie dodatki odświeżcie program firefox.Ponownie instalujecie dodatki.U mnie to zadziałało.

Straciłeś ustawienia dodatków czy zostały zapamiętane?

Tracą się, to nie chrome by były po odświeżeniu, chyba że ręcznie skopiujesz folder “extension-data” to “magicznie” :star: wrócą.

Najlepiej nadinstalować starszym plikiem XPI lub tym z folderu “extensions” chyba że pobrałeś walnięty po piątkowej awarii.

Jest hotfix: https://storage.googleapis.com/moz-fx-normandy-prod-addons/extensions/hotfix-upd…

Jeśli po kliknięciu na link lewym myszy Firefox nie pozwoli go zainstalować, to klikamy prawym i przez ‘Zapisz element docelowy jako’ zapisujemy plik xpi na dysk. Potem w Firefoksie - Narzędzia - Dodatki - trybik góra prawy róg i ‘Zainstaluj dodatek z pliku’, na dysku, gdzie go zapisaliśmy, szukamy pliku’hotfix-update-xpi-intermediate@mozilla.com-1.0.2-signed.xpi’ i klikamy Otwórz. Dodatki po krótszej lub dłuższej chwili powinny powrócić do życia.

a umnie wszystko jest dobrze jest kazdy dodatek jaki powinienen byc

Pytanie czy masz takie co miały aktualizacje 5 maja lub je instalowałeś w ciągu ostatnich 48 godzin.

Cały czas, nie można zainstalować dodatku, bo wygląda on na uszkodzony. Sprawdź połączenie z Internetem.

Dzięki, zadziałało od razu nawet bez restartu przeglądarki.

Pobierz przez chrome i potem ręcznie w Firefox? Np. wirtualny FTP zrób - by łatwiej dokopać się do pliku?

Darmówka chyba da radę.

2 polubienia

No i teraz działa.

Co robi ten kawałek kodu? Bo internet bez uBlocka jest nie do zniesienia :smiley:

Na dobę dezaktywuje opcje weryfikacji dodatków jak miewam.

Można powiedzieć takie “lipne” rozwiązanie jak kiedyś do Firefox 43+, potem 48+, potem jak weszła era Web Extension to FX 54+ - tyle że tam to działało bez jakiś limitów czasowych “do 24 godzin”.

Mi nadal nie działa.
Swoją drogą od jakiegoś czasu (nawet nie zauważyłem kiedy się pojawiło) w opcjach, w zakładce “bezpieczeństwo i Prywatność” (czy tam na odwrót) Firefox ma własne “blokowanie treści”.

Ale wracając do tematu. Pomijając to, czy mi działa, czy nie, trochę to smutne. Bo mimo wszystko jednak skala problemu jest zbyt duża na “ojć j…ło się. Sorry”.

Nie działa Wam to co napisał Maha?
U mnie naprawiło to natychmiast.

1 polubienie

W oficjalnym komunikacie podali że update trafił do kanału beta i niebawem wyjdzie oficjalnie więc wolę poczekać niż pobierać dodatki z jakiś schowków internetowych :stuck_out_tongue: