Foldery nie otwierają się - żaden folder nie chce mi się otworzyć, czy to “Kosz” czy “panel sterowania” - włącza się okienko otwierania folderu, ale jest białe (tak jakby się nie umiało dograć do końca), mało tego nie można tego potem wyłączyć i wszędzie nad nimi jest napisane Eksplorator plików . Nie wiem co się stało. Ostatnio zainstalowana aplikacja została przeze mnie usunięta.
Próbowałam czegoś na własną rękę, więc poszukałam w internecie podobnych problemów. wyczytałam, że najlepiej wrócić system do poprzednich ustawień - niestety nie przyniosło to oczekiwanego rezultatu.
Aplikacja Zoom. Ale nie wiem czy to z nią był problem.
Dzień wcześniej (załóżmy w czwartek), wyłączając komputer wyświetlił się komunikat o aktualizacjach. Ok, jasna sprawa, typowe aktualizacje.
Na drugi dzień (piątek), włączyłam komputer i już był ten problem .
Pobierz inny menadżer plików i sprawdź czy problem będzie w nim występował. XYPlorer i Immersive explorer to dwa najlepsze które używam. Ten drugi jest okrojony i plików nie da się przeciągnąć w normalny sposób, ale wersja premium by to zmieniła jak uważam. Lubię go, bo jest nowoczesny i można ustawić tapetę jako tło programu
Jeżeli masz nośnik z Windows 10 spróbuj go uruchomić z niego. Jak pojawi się instalator to wybierz kolejno: Napraw komputer => Rozwiąż problemy => Wiersz polecenia
Potem wpisz: Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
Jeżeli wykryje jakieś uszkodzenia to: Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
(będzie potrzebne połączenie z internetem w celu naprawy)
Miałem zoom, odinstalowałem total uninstallem. Porażka! Zoom jest zbyt niebezpieczny. Zostawił pozostałości w systemie, w zaporze zoom video conference z wyszarzonymi opcjami edycji i usuwania, i w regułach zapory zoom video meeting. Dużo też znalazłem ustawień zoom w rejestrze.
Przypomniała mi się kwestia allplayera, przy próbie odinstalowania - odinstalowanie programu grozi uszkodzeniem systemu.
Obawiam się Beato, że nie miałaś total uninstalla i masz uwaloną deinstalację, przez co explorator nie odpowiada i trzyma skróty. W takim razie potrzebny “na gwałt” iJuliusz i logi z FRST.
Przywracanie nic nie dało, bo nawet sterowniki kamery odpowiadają na odwołania od pozostałości zoom conference, zoom meeting, zoom phone i inne dodane szkodliwości. To pokaże log addition z FRST. Sama zobaczysz i zdecydujesz, czy jednak nie skorzystać z pomocy wybitnego naszego specjalisty
Myślałem, że nie jestem głupi i nic mi nie grozi, gdy będę monitorował instalację w total uninstall. Pozostał mi plik tekstowy z tego procesu, tylko z zoom zmieniłem mu nazwę na Loom, żeby nie sprzątnąć przy usuwanie pozostałości: Loom.Instaluj.txt (9,7 KB)
Jednak byłem naiwny…
Pierwsze się patrzę, na errory w addition. Coś tam pisze. Potem na procesy w logu FRST. Zapodaj logi i poproś @iJuliusz
Z mego pliku tekstowego widać, co się napchało, a co zmodyfikowało? - to już tego total uninstall nie umiał posprzątać.
Nie masz problemu z aplikacją zoom. No ale - wywalone usługi, explorator, błędy z avastem, iobitem, jeszcze dużo więcej - choćby jakieś malware old…, ale poczekamy na specjalistę.
Spróbujmy jakoś temu zaradzić.
Pobierz wersję portable Tweaking.com - Windows Repair
Rozpakuj do dowolnego katalogu, uruchom Repair Windows.exe , przy pierwszym uruchomieniu pojawi się okienko i wybierz I agree, następnie klik 1 i 2
Zrobiłam wszystko jak w podanej instrukcji. Niestety po restarcie systemu problem nadal jest … Nic się nie zmieniło.
Czy to oznacza, że zostało mi już tylko formatowanie?