Ile czasu ładować pierwsze 3 razy - 12 h czy 15 h ?
A może w ogóle dać sobie spokój z tym?
pzdr!
Ile czasu ładować pierwsze 3 razy - 12 h czy 15 h ?
A może w ogóle dać sobie spokój z tym?
pzdr!
Ja ładowałem po 10h tak pisało w instrukcji.
Należy ładować jak najdłużej (ok 15h), wtedy bateria (akumulator) będzie miała max pojemność. Cykl ładowania i całkowitego rozładowania (nie doładowywać!) należy powtórzyć ok. 3 razy.
witam, zależy to od tego jaką baterię masz, jeśli li-ion lub li-polymer to nie musisz formatować baterii gdyż w/w baterie nie mają efektu pamięci. pozdr
Należy skorzystać z funkcji “szukaj” na forum. Było kilkanaście razy!
Mam samsunga e250 czyli chyba litowo jonowa…
masz li-ion 750 mAh, ja nigdy nie formatowałem baterii tego typu i nie widzę żadnej różnicy w porównaniu z telefonami w których były formatowane baterie, pozdr
Ok to odłączam po 14.5 h ładowania
14.5 h wydaje mi się, że to trochę zadużo ja zawsze ładowałem do 12h
janiś żadna różnica czy ładujesz 12 czy 14 godzin w rzeczywistości i tak ładujesz telefon ok. 3 godziny przez resztę czasu masz go tylko podłączonego do ładowarki
Ja jak formowałem baterie to ładowałem 24h. Ale po co to nie wiem?
proces formatowania baterii to od 12 do 16 godzin razy 3 cykle roładowania samoistnego
a ja mam benq-siemens s88 bateria Li-on 920mAh i jak slucham to trzyma mi 2dni max a taka dobra bo 920 bez sluchania 3-4 zalezy czy duzo smsow pisze…
Chyba po to by uszkodzić baterię
Ale nr ładowała się 14.5 h a wytrzymała jakieś 10
wszystko jest ok bateria osiąga pełnie swych możliwości dopiero po 2, 3 ładowaniach, chociaż ta w 250 do super mocnych nie należy :? ale te trzy dni to powinna minimum wytrzymać
pozdr
Już się zastanawiam komu go sprzedać za 400 zł…
Ja chciałam się podpiąć :oops:
Mam Samsunga E250.
Zapomniałam zupełnie o ładowaniu telefonu pierwszy raz te 12 czy 15 godzin, kiedy wyskoczyła informacja, że telefon się rozładowuje po prostu podłączyłam go do ładowarki - w punkcie w którym telefon kupowałam nikt mi nie przypomniał, w instrukcji nie znalazłam informacji.
Zdaję sobie sprawę, że to całkowicie moja wina.
Jednocześnie jestem laikiem, jeśli chodzi o sprawy techniczne i szczerze mówiąc nie bardzo wiem co teraz zrobić ?
Rozładować i formować czy co ?
Z góry dziękuję za pomoc.
EDIT : Poszperałam jeszcze troszkę w necie i się dowiedziałam, że (podobno?) tych baterii się nie formuje
Czyli wszystko będzie działać bez problemu czy jednak powinnam sobie szczelić w łeb ?
witam, osobiście uważam ,że nie trzeba formować baterii li-ion oraz li-polymer (Ty masz tą pierwszą) nigdy nie rozczulałem się nad swoimi bateriami i nie odnotowałem żadnych negatywnych efektów powyższego dzialania pozdr
Formowanie baterii polimerowych może tylko USZKODZIĆ ogniwo!