Serwery GG zapisują nasze wiadomości?, są one jakoś analizowane
co o tym sądzicie, wiem ze większość nie lubi GG, ale czy pisząc coś ważnego w GG mam pewność że ta wiadomość jest bezpieczna i nie zostanie przechwycona np. przez policję ;p
Nigdy nie masz 100% pewności, bo z tego co wiem to wiadomość idzie przez serwery GG i tam wystarczy tylko zapuścić odpowiedni soft aby tą wiadomość zapisać.
Byłoby bardziej bezpiecznie jakby wiadomości szły bezpośrednio do adresata.
Jeśli założysz serwer jabbera u siebie to masz 95% szandy że nikt Cię nie podsłucha (wiesz dostawca łacza każdym snifferem zobaczy co piszesz) jeśli jeszcze będziecie się łaczyć przyz slla to to spada do 99%
GG i prywatność dobre sobie… wystarczy że jesteś w jakiejś sieci k ktoś kto ma dostęp do serwera (admini itp, znajomi adminów;> ) i już jest szansa że ktoś z popcornem przed monitorem czyta Twoja rozmowe, zna haslo itp, jako że gg nie szyfruje rozmów
I co do jabbera, to nie musisz zakładać serwera, możesz załozyć konto na byle jakim jako że jabber szyfruje połączenia do serwera, dodatkowo możesz szyfrować rozmowy przy pomocy gpg i masz pewność że nikt nigdy nic nie przeczyta
muszę opracować program który będzie przesyłał tekst normalnie przez GG ale będzie szyfrowany xD, a u odbiorcy mój program będzie dekodował xD, to by było coś, ale nie mam czasu odżyć Delphi xD
GG ma obowiązek i tak przechowywania wiadomości przez jakiś okres czasu… wrazie jakby policja o to pytała co do szyfrowania… nieli wprowadzić SSL i były nawewet tego betatesty, możliwe ze juz cos wprowadzili…