Gadu Gadu i prywatność, jak to jest?

Witam!

Jak to jest z naszą prywatnością na GG?

Serwery GG zapisują nasze wiadomości?, są one jakoś analizowane

co o tym sądzicie, wiem ze większość nie lubi GG, ale czy pisząc coś ważnego w GG mam pewność że ta wiadomość jest bezpieczna i nie zostanie przechwycona np. przez policję ;p

Nigdy nie masz 100% pewności, bo z tego co wiem to wiadomość idzie przez serwery GG i tam wystarczy tylko zapuścić odpowiedni soft aby tą wiadomość zapisać.

Byłoby bardziej bezpiecznie jakby wiadomości szły bezpośrednio do adresata.

a jeżeli założę dla siebie i moich rozmówców na swoim komputerze mój serwer Jabbera to będę 100% pewny że wiadomość nie zostanie przechwycona?

wiem to logika, no ale xD, a po za tym nigdy nie ma 100% pewności

a była kiedyś jakaś akcja “przechwycenia” wiadomości rozmówców GG?

Jeśli założysz serwer jabbera u siebie to masz 95% szandy że nikt Cię nie podsłucha (wiesz dostawca łacza każdym snifferem zobaczy co piszesz) jeśli jeszcze będziecie się łaczyć przyz slla to to spada do 99%

GG i prywatność dobre sobie… wystarczy że jesteś w jakiejś sieci k ktoś kto ma dostęp do serwera (admini itp, znajomi adminów;> ) i już jest szansa że ktoś z popcornem przed monitorem czyta Twoja rozmowe, zna haslo itp, jako że gg nie szyfruje rozmów

I co do jabbera, to nie musisz zakładać serwera, możesz załozyć konto na byle jakim jako że jabber szyfruje połączenia do serwera, dodatkowo możesz szyfrować rozmowy przy pomocy gpg i masz pewność że nikt nigdy nic nie przeczyta

mam Neo od TP,

a czy dostawcy kontrolują przesył P2P?

Złączono Posta : 13.07.2007 (Pią) 11:51

Death

wiesz jak na razie ja jestem Adminem xD, ale jak już to bez popkornu xD, wole jakies batoniki 8)

Złączono Posta : 13.07.2007 (Pią) 11:51

adminem znaczy się lokalnej xD

Złączono Posta : 13.07.2007 (Pią) 11:52

ale mając serwer Jabbera ktoś może mnie podsłuchać, a mają swój dla kilku osób, xD, to nie ma mowy xD

Wiesz, na serwerach gdzie jest XXX tysięcy użytkowników wątpię aby admini byli tak niskiego poziomu aby podsłuchiwać swoich użytkowników

Jak naprawdę się obawiasz to szyfruj rozmowy gpg wtedy nikt nigdy Cie nie “podsłucha” ;>

muszę opracować program który będzie przesyłał tekst normalnie przez GG ale będzie szyfrowany xD, a u odbiorcy mój program będzie dekodował xD, to by było coś, ale nie mam czasu odżyć Delphi xD

Kadu używa ssl, nie wiem jak inne klienty.

Kadu <=> Kadu jest taka możliwość, w ekg chyba też z tego co mi się wydaje

a właśnie coś bezpośredniego, w sieci światowej polecacie?

Death

w ekg to nie wiem ale w ekg2 to napewno

GG ma obowiązek i tak przechowywania wiadomości przez jakiś okres czasu… wrazie jakby policja o to pytała :wink: co do szyfrowania… nieli wprowadzić SSL i były nawewet tego betatesty, możliwe ze juz cos wprowadzili…

włąśnie o to mi chodziło…, hmm, bo widzicie mam “bardzo ważne” sprawy do omówienia z kimś z daleka :D, ważne na różnych tłach

a wie ktoś może ile muszę je przetrzymywać?

W polsce jakoś od 3 do 6 lat

jak chcesz bezpiecznie to swój serwer jabbera + szyfrowanie.

matiit

tak właśnie bo to są na prawdę rozmowy na rangę światową xD

a gdyby tak łączyć sie przez proxy dodatkowo?

chyba już większej różnicy by nie było…

modrih to zaczyna być śmieszne :smiley: nikt normalny niechce podsłuchiwać 1x latka… nawet z nudów… :lol:

AZPR

wiem że wydaje Ci się to śmieszne, ale to nie są :?

sprawy, lecz większej rangi, które muszę zostać omówione poprzez sieć: Internet

reszty nie mogę ujawnić, zważając na rangę przedsięwzięcia :evil: