#include<conio.h> #include
using namespace std;
int main()
{
string p;
int n;
cout<<“Podaj imie”;
cin>>p;
n=p.length();
cout<<"Liczba liter twojego imienia to "<<n<<endl;
cout<<"Podaj nazwisko ";
cin>>p;
n=p.length();
cout<<"Liczba liter twojego nazwiska to "<<n<<endl;
getch ();
return 0;
}
Gdzie jest błąd?
Program nie można skompilować, ponieważ jest błąd.
#include <conio.h>
#include <iostream.h>
using namespace std;
int main()
{
string p;
int n;
cout<<"Podaj imie";
cin>>p;
n=p.length();
cout<<"Liczba liter twojego imienia to "<<n<<endl;
cout<<"Podaj nazwisko ";
cin>>p;
n=p.length();
cout<<"Liczba liter twojego nazwiska to "<<n<<endl;
getch ();
return 0;
}
Trop dobry, ale nie w tym raczej rzecz. iostream to nie jest biblioteka z C, a z C++. Jeśli kompilujesz to kompilatorem dla C to siłą rzeczy nie będzie jej znał. Natomiast jeśli kompilujesz ją kompilatorem C++ i dodatkowo jej używasz to nie masz programu w czystym C, a co najwyżej częściowo napisanego w C.
Oczywiście można kompilatorem do C++ skompilować program w czystym C, ale trzeba zrezygnować z tego co oferują biblioteki C++ i dobrze dorzucić odpowiednie flagi kompilacji.
Mała uwaga, kod który wkleiłeś nie jest kompletny i gdyby nie to co napisał @krystian3w to osobiście raczej bym go zlał bo nie chciałoby mi się zgadywać czego tam brakuje.
Chciałem troszeczkę załapać C/C++ i ściągnąłem prosty przykład z: http://gotowekodyprogramow.blogspot.com/
A już na początku mnie to zniechęciło.
Tam są przykłady z C++… przynajmniej tak tam pisze.
Zainstalowałem „CodeBlocks” i myślałem, że to zadziała a tu… klops.
W kodzie wkradł się błąd:
Na początku jest tak: #include <cstdlib> #include <iostream> #include <string> #include <ctype.h>
tamten ma problem z tłem, trzeba je sobie wywalić z:
devtools (niewygodne) lub skryptozakładką (też “niewygodne”).
Stylusem:
body { background-image: none !important; }
w Firefox dodać obrazek do zablokowanych (albo coś mi się pomieszało z bardzo starym Adblock Plus, który integrował aż w pop-up “informacje o stronie” - zakładka “media”…)
Przecież miałeś już wytłumaczone. Utworzyłeś projekt w C, ale kod wpisałeś w CPP.
Utwórz nowy projekt w C++, wklej kod i powinno wykryć biblioteki, których próbujesz używać.
Dobrze się pisze… ale ja nic nie chcę przepisywać, bo się na tym nie znam.
Mam gotowe wzory w C++ i chciałbym test.c (tak myślę że to ma być .c)
zapisać jako test.exe. Tylko czym?
Kompilatorem do C++ a nie do C. *.c sugeruje że to kod w C a nie CPP. Musisz też utworzyć projekt pod C++ a nie pod C. Nie wiem jak działa C::B, na jakiej podstawie decyduje jak kompilować kod, czy na podstawie ustawień projektu czy po rozszerzeniach pliku - najlepiej ogarnąć jedno i drugie.
https://ideone.com/TcqSRz - online nie obsługuje conio w C++, więc getch nie sprawdzisz czy robisz pauzę.
Wadą tej strony jest trochę niewygodna interaktywność, może na cpp.sh jest lepiej i w czasie rzeczywistym testujesz a nie z góry deklarujesz dane dla programu.
Przy okazji z GUI prawie żadna www pewnie sobie nie radzi jak np. nie wirtualizuje systemu do uruchomienia poza trybem konsolowym.