Zależy mi na tym tablecie z Windows 8 patrzyłem i ten produkt jest nie dostępny ale liczę na to że gdzieś jest gdyż mi na nim zależy nie chcę nowego Windows tablet ale też nie chcę laptopa bo to duży sprzęt
Jest kilka urządzań z Win 8 i odpinaną klawiaturą. Np. Thinkpad Helix. Poszukaj na allegro.
Ale generalnie nie polecam. Jak na tablet za krótko trzyma na baterii i za bardzo się grzeje. Do tego buczy.
A czy przypadkiem tablety z czasów Windows 8 nie miały bardzo słabej specyfikacji? Tzn jak zainstalujesz wszystkie uaktualnienia, jakieś programy korzystające z silnika Chromium jak Discord czy przeglądarka Chrome, to ten system może już ledwo żyć.
Może napisz do czego ten tablet i ile chciałbyś wydać.
Dokładnie.
Ja bym poszedł w Androida, nie Windows.
Tablet na Androidzie? Np. te Huawei’a, lecz bez usług Google (Gbox ogarnie), Lenovo IdeaPad chgyba było coś takiego… Trochę tego jest. Samsungi Galaxy chyba są jeszcze…
Chyba, że projekt zdechnie z premierą HarmonyOS Next i będzie uciążliwy jak Sailfish OS (Android w „kontenerze”).
Z tego co czytałem to Huawei uniosło się dumą i nie chce mieć nic wspólnego z usługami Google, nawet jak by mieli cofnąć sankcje.
W Chinach to nie taki problem, możesz zrobić swój system, wystarczy żeby Weechat działał, on integruje masę usług. Huawei to mocarna firma. Powstała 10 lat po Microsofcie i szybko zrównała się z nim w przychodach. Może pakować w rozwój bez limitu, dodatkowo ma gwarantowany rozruchowy rynek, na którym usługi Google praktycznie nie istnieją.
Dowód, najnowsze dane. Huawei w Chinach jest prawie na równi z Apple. Chinski konsument pewnie nie jest nieświadomy że zbanowano usługi Google, bo nigdy ich nie miał - https://www.bankmycell.com/blog/smartphone-market-share-in-china
Bardzo jestem ciekaw co z tego wyniknie tak za 10 lat. Kurcze, jak to łatwo offtop zrobić.
Tak często czytam czy słyszę o uzależnieniu od usług google.
Ale nadal nikt nie wyjaśnia jakie to super usługi których nie można zastąpić czymś od Huawei czy Apple.
Generalnie jeżeli wychowałeś się na Google i go używasz w pełni, to masz świetną integrację. Tylko się logujesz do przeglądarki albo urządzenia i masz swoje dokumenty, zakładki, arkusze, kalendarze, miejsca na mapach, pocztę, dysk, zdjęcia, płatności, integracje w grach mobilnych itp itd.
Google jest najbardziej rozpowszechniony w Europie i dlatego ludzie lubią z tego korzystać. W Chinach mają swoje odpowiedniki na których się wychowali i które dają im więcej niż egzotyczne dla nich usługi Google.
Więc odpowiadając na pytanie czy się da, owszem da się ale podaj mi coś lepszego w Polsce od Map Google, gdzie można wyszukać lokalizacje np po nazwie obiektu typu sklep, siłownia, usługi krawieckie?
Owszem można trochę od Google, trochę od Microsoftu, trochę od Apple i to często metoda którą stosuję, bo lubię poznawać nowe środowiska - ale obserwacje mi wskazują na to że ludzie eksperymentów nie lubią.
Czyli w sumie uzależnienie od google polega na powierzeniu im wszystkich sekretów
No nie potrafię podać czegoś z map bo na fonie nie korzystam, na tablecie mapy Apple. A w sumie realnie korzystam tylko z nawigacji wbudowanej w auto.
Kiedyś próbowałem aby google mnie doprowadziło do konkretnego adresu to zawsze błądziło po okolicy a nawigacja z auta bez problemu trafiała.