Na starym komputerze (kupiony ok.10 lat temu jak nie więcej, chyba mój pierwszy komputer) od lat nie używany prawie w ogóle, ale są na nim stare zdjęcia ok.25GB zdjęć jak nie więcej i nie wiem na czym je przechowywać, bo komputer jest już dość stary i nie chce zdjęć stracić bo komputer już ledwo działa (długie włączanie, długie wczytywanie stron, lekko ekran migocze .itd pewnie wymiana na dysk SSD by pomogła ale ten komputer mi nie jest już potrzebny, więc oddałem go dziadkowie i też rzadko go używa)
I na czym najlepiej przechowywać te zdjęcia ?
Pendrive ?, Chmura ?, Jakiś dysk zewnętrzny ?..
Chmura jest bardzo dobrym pomysłem, o ile oczywiście nie jesteś foliarzem w aluminiowej czapeczce Sam korzystam z Google Drive, ale niebawem przenoszę się na pCloud. 200 zyla rocznie za 500GB (chyba, że szarpnę się na dożywotnią “dzierżawę”) to nie majątek, a przynajmniej mam kogoś kto dba, żeby moim danym nie stała się krzywda.
Jeżeli masz konto na Google to wtedy jest proste i tanie rozwiązanie pod warunkiem, że masz internet bez limitu danych. Mając smartfona na 90% masz założone konto Google. Na tym starym kompie logujesz się na swoje konto (google), ustawiasz który folder ze zdjęciami ma być zsynchronizowany, ustawiasz wysoką jakość kompresji zdjęć i najwcześniej po kilku godzinach a najpóźniej po kilku dniach zależnie od prędkości łącza internetowego wszystkie zdjęcia z danego folderu masz zapisane na dysku Googla. Nie przejmuj się darmowym limitem 15GB na jednego użytkownika. Ten limit nie dotyczy ustawienia “wysoka jakość kompresji”. Mówiąc wprost masz nieskończony limit tych danych. A jakość kompresji naprawdę jest wysoka.
Impuls em wykasuje dyski półprzewodnikowe i magnetyczne. Temperatura zniszczy nośniki optyczne. Promieniowanie gamma rozwali mózg.
Trzeba ryć w kamieniu!