Gdzie wpisać dane do bazy danych


(squeet) #1

Gdzie wpisać hasło i log do bazy danych przy instalacji KG (Księgi Gości)? Bo jak jest Forum, to tam są odpowiednie pozycje. Lecz tu? Trzeba edytować jakiś plik i wpisać? Ściągnąłem parę wersji Ksiąg, i żadna nie chodzi, bo nie ma wpisanych danych do kontaktu z bazą danych. Ale nie ma nigdzie takiego formularza, jak przy forum :frowning:

Może mi ktoś pomóc?


(lazikar) #2

A co to Księga gości ???


(squeet) #3

Tak, Księga Gości. Napisałem skrót…


(Daro U) #4

to może daj jakiś namiar na tą księgę gości łatwiej będzie pomóc wtedy


(lazikar) #5

Ok ale jaka??

Podaj linka do niej sciągne zobacze. Inaczej nie wiem jak ci można cokolwiek doradzić. :wink:


(squeet) #6

Pobrałem

Zresztą wszystkie pochodziły STĄD

Jak te nie działają, to może ktoś ma jakieś fajne do umieszczenia na stronie i wie, jak je skonfigurować. Bo z tego wynika, że w każdej księdze inaczej się to wpisuje… :frowning:

Lazikar , słyszałem, że Ty coś pisujesz ciekawego, jakieś programy :clever:


(lazikar) #7

Edytuj plik Admin/Config.php

<?php

// haslo do administracji

$correctPass = 'aaa';


// ilość wpisów wyświetlanych na jednej stronie

$maxPoz = '5';


// adres do skryptu (bez slasha na koncu)

$scriptAdress = 'http://localhost/~skrypty/PartyBookTXT';


// włączenie (on) lub wyłączenie (off) BB Code

$bbCode = 'on';


// włączenie (on) lub wyłączenie (off) emotikonów

$emots = 'on';


// włączenie (on) lub wyłączenie (off) wyświetlania IP osoby dokonującej wpisu

$personIP = 'off';


// adres e-mail administratora księgi gości

$adminMail = 'partyzant@cinet.pl';?>

(squeet) #8

No właśnie mam go przed oczyma, ale gdzie co wpisać… :expressionless: bo w sumie nie bardzo się orientuje. Mam login, hasło i nazwę nazy danych… gdzie co wpisać?

Hasło -> $correctPass

Login -> ?

Nazwa bazy -> ?


(lazikar) #9

W zmienne.

$correctPass = ‘aaa’;

Zamiast aaa :slight_smile:


(Daro U) #10

Mała uwaga, ta księga gości, o której mowa działa na plikach tekstowych, więc dane do bazy danych są nie potrzebne, a $correctPass jest to hasło do panelu administracyjnego


(squeet) #11

Cokolwiek zrobię, wywala mi:

Warning: fopen(config.php): failed to open stream: Permission denied in /home/sqt/www/private/KG/PartyBookTXT/admin/admin.php on line 259

Warning: flock(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/sqt/www/private/KG/PartyBookTXT/admin/admin.php on line 260

Warning: fputs(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/sqt/www/private/KG/PartyBookTXT/admin/admin.php on line 261


No właśnie, nie wymaga dostępu… Na tej stronie jest zaznaczone, które go potrzebują… Ale i tak nie działa :expressionless:


(lazikar) #12
// adres do skryptu (bez slasha na koncu) 

$scriptAdress = 'http://localhost/~skrypty/PartyBookTXT';

Uzupełnij poprawnie wszystkie dane w pliku config. Adres itd.


(squeet) #13

A powiedzcie mi, czy atrybuty tu grają rolę?

Mam ustawione tylko czytaj, ale już nie wykonaj… Nie wspominałem o tym, bo admin zmieniał, abym ja mógł czytać, zapisywać i wykonywać a świat tylko czytac i wykonywać, lecz przed chwilką sprawdzałem i mam tylko czytaj i zapisz a świat czytaj :expressionless: :evil:

Czy ja mogę sam ustawić, aby atrybuty samoczynnie były zmieniane w TC?

To chyba klucz, prawda?


(lazikar) #14

Oczywiście że grają. wszystko masz w Redame.

katalog "templates" - chmod 777

plik "templates/wpis.tpl" - chmod 777

plik "emotikony.txt" - chmod 666

plik "wpisy.txt" - chmod 666

plik "ban.txt" - chmod 666

(squeet) #15

Problem rozwiązany :jupi:

Wszystkie wartości chmod trzeba było ustawic według readme :slight_smile:

P.S. A tu przykładowe wartości chmod dla forum:

http://www.megapack.ibplanet.pl/art/4.jpg

Pozdrawiam i dziękuję :slight_smile:


(Jahu) #16

Hej , mam tez problem z ta ksiega gosci - w zasadzie to nie wiem co wpisac w sciezce dotyczacej lokalizacji skrypty - skopiowalem pliki ksiegi na lokalny serwer i wpisalem nastepujaca linie do configa:

$scriptAdress = 'http://localhost/polar/PartyBookTXT’;

mam to postawione na apache katalog polar znajduje sie w glownym katalogu www czyli pod nazwa "html’ - domyslne ustawienia apache’a

a adres ksiegi:

http://hutnet.no-ip.org/polar/PartyBookTXT/

czy moze sciezke mam inaczej podac?


(lazikar) #17

Nie tak przypadkiem???

$scriptAdress = 'http://hutnet.no-ip.org/polar/PartyBookTXT/';

(Jahu) #18

tak tez probowalem i efekt ten sam


(lazikar) #19

To wpisz sciezke bezwgledną.

Cos na styl

/home/ux1492/public_html/

Powinieneś miec na serwie. :slight_smile:


(Jahu) #20

tez przerobilem to z bezwglednymi sciezkami:

/home/httpd/html/polar/PartyBookTXT

i dalej to samo :frowning: