Witam,
Specyfikacja sprzętowa:
AMD Athlon II X4 620 Processor 2.60 Ghz
4GB RAM
ATI RADEON 4850 HD
Windows 7 Ultimate
Opis problemu :
Chodzi tutaj o głośną pracę chłodzenia boxowego podczas gry w Diablo 3 . Mogę grać w Skyrim,Lola,Dota,Max Payne 3, nowego Battlefielda itp. i owe chłodzenie osiąga prędkość maksymalnie lekko ponad 4000 RPM. Jest to trochę odczuwalne,ale nie aż tak,aby zepsuć radość z gry.
Uruchamiając Diablo 3 sąsiedzi myślą,że włączam kosiarkę. Wiatraczek osiąga prędkość ponad 6000 RPM,co jest dosyć głośnym wynikiem. Normalnie założyłbym słuchawki,puścił muzykę na full i byłoby po sprawie,lecz… moim sąsiadem z dołu jest upierdliwy dziad,który wczoraj podał mnie na policję,gdyż “zakłóciłem jego ciszę nocną” .
Reasumując,co może powodować,iż podczas grania w Diablo 3 mój komputer po prostu wyje ?
Moje próby rozwiązania problemu :
-zmienianie różnorakich opcji graficznych w grze. Zmieniałem dosłownie wszystko,lecz z marnym skutkiem. Dla komputera nie ma różnicy czy grafika jest na high,czy na low. Nie mówiąc o zmianie rozdzielczości,która zmienia tylko jakość gry, komputer buczy zawsze jak samo.
-formatowałem cały komputer, bezskutecznie
-instalowałem różne sterowniki graficzne, najnowsze, te ze starszych lat , nic to nie dało
-defragmentacja przed i po formacie(nie wiem po co,ale dla zasady) , nie dało oczekiwanego skutku
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
P.S. Oprócz Diablo 3 jest jeszcze jedna seria gier przy której komputer wyje,a mianowicie Mass Effect. Przy każdych opcjach graficznych jest to samo buczenie. (Mówię o wszystkich częściach Mass Effect).
Najgorsze jest to,że nie wiem gdzie szukać problemu. AMD ma słabe chłodzenia boxowe,wiem. Ale dlaczego taki Skyrim,też wymagająca gra śmiga sobie w miarę cicho,a D3 hałasuje niemiłosiernie ?