Głośne chłodzenie boxowe / Problem z Diablo III

Witam,

Specyfikacja sprzętowa:

AMD Athlon II X4 620 Processor 2.60 Ghz

4GB RAM

ATI RADEON 4850 HD

Windows 7 Ultimate

Opis problemu :

Chodzi tutaj o głośną pracę chłodzenia boxowego podczas gry w Diablo 3 . Mogę grać w Skyrim,Lola,Dota,Max Payne 3, nowego Battlefielda itp. i owe chłodzenie osiąga prędkość maksymalnie lekko ponad 4000 RPM. Jest to trochę odczuwalne,ale nie aż tak,aby zepsuć radość z gry.

Uruchamiając Diablo 3 sąsiedzi myślą,że włączam kosiarkę. Wiatraczek osiąga prędkość ponad 6000 RPM,co jest dosyć głośnym wynikiem. Normalnie założyłbym słuchawki,puścił muzykę na full i byłoby po sprawie,lecz… moim sąsiadem z dołu jest upierdliwy dziad,który wczoraj podał mnie na policję,gdyż “zakłóciłem jego ciszę nocną” .

Reasumując,co może powodować,iż podczas grania w Diablo 3 mój komputer po prostu wyje ?

Moje próby rozwiązania problemu :

-zmienianie różnorakich opcji graficznych w grze. Zmieniałem dosłownie wszystko,lecz z marnym skutkiem. Dla komputera nie ma różnicy czy grafika jest na high,czy na low. Nie mówiąc o zmianie rozdzielczości,która zmienia tylko jakość gry, komputer buczy zawsze jak samo.

-formatowałem cały komputer, bezskutecznie

-instalowałem różne sterowniki graficzne, najnowsze, te ze starszych lat , nic to nie dało

-defragmentacja przed i po formacie(nie wiem po co,ale dla zasady) , nie dało oczekiwanego skutku

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

P.S. Oprócz Diablo 3 jest jeszcze jedna seria gier przy której komputer wyje,a mianowicie Mass Effect. Przy każdych opcjach graficznych jest to samo buczenie. (Mówię o wszystkich częściach Mass Effect).

Najgorsze jest to,że nie wiem gdzie szukać problemu. AMD ma słabe chłodzenia boxowe,wiem. Ale dlaczego taki Skyrim,też wymagająca gra śmiga sobie w miarę cicho,a D3 hałasuje niemiłosiernie ?

Porównaj sobie w menadżerze zadań która ma większy apetyt na procesor.

Ja wytrzymałem rok na boxowym chłodzeniu od AMD do Phenom 965. W żadne wymagające gry nie gram już od dawna, ale podczas upałów wystarczyło kilka otwartych kart w firefox, a boxowe chłodzenie startowało jak odrzutowiec. Sam zmieniłem i Tobie też polecam, najlepiej z dużym wolnoobrotowym wentylatorem. Prawdziwa ulga:)

Z tych gierek największy "apetyt " na procesor ma Battlefield 3, ponad 700 k w managerze zadań. D3 ma około 450- 500.

Ponad 700k to pamięci. A chodzi o procesor…

Przepraszam,nie doczytałem. Zaraz sprawdzę…

Dodane 25.07.2012 (Śr) 0:05

W D3 waha się od 15 do 30 procent.

W Skyrimie od 20 do 40.

Zaś w BF3 gdzieś tak od 25 do 40.

Sprawdź w menadżerze jak będzie Ci komp hałasował. Ale co by to nie było to z boxowym chłodzeniem nic raczej nie zwojujesz. Sam włączyłem teraz occt, to w ciągu pięciu minut wentylator na procesorze rozkręcił mi się do max. 1266 obrotów.

Nie rozwiążę Twojego problemu, ale dla porównania: mam ten sam procesor też na boxowym chłodzeniu i w tym momencie mam 55 stopni przy 2206 RPM, komputer chodzi 24h z wykorzystaniem procesora na poziomie 95-100%. Wszystkie ustawienia mam na “auto”. Ja nawet nie wiedziałem, że on może ponad 3000 obrotów wyciągnąć :wink:

Może sprawdzić opcję http://pl.wikipedia.org/wiki/Cool’n’Quiet? Albo temperatury, może tanim kosztem rozwiążesz problem wymieniając pastę termo-przewodzącą?

I czyszcząc środek komputera.

Właśnie to zrobiłem godzinę temu (oprócz tego gruntownie wyczyściłem komputer) . Efektów jak nie było tak nie ma,nadał strasznie hałasuję :C

Opcja C’n’Q również nic nie zwojowała ,brak efektów.

Kurczę,skoro masz taki sam procesor,gdzie może leżeć problem ? Spróbuję teraz przenieść komputer na biurko i zostawić otwartą część obudowy,może to coś da.

Dodane 25.07.2012 (Śr) 17:37

Bez rezultatów,komputer podczas grania w D3 tak samo wyje :confused:

Jakie są temperatury procesora?

Pomyślałem jeszcze że jeżeli temperatury masz OK, to możesz spróbować kontrolować prędkość wentylatora programem SpeedFan http://www.dobreprogramy.pl/SpeedFan,Program,Windows,13166.html

Ustawiasz stałe obroty jakie ma mieć wentylator i temperaturę graniczną, po przekroczeniu której wiatrak ma się kręcić na 100%. To tyle teorii, bo osobiście nie używałem tego programu, ale tu na pewno ci ktoś pomoże w konfiguracji.

P.S Daj znać czy udało Ci się rozwiązać jakoś problem.

Tak prezentują się temperatury po 40 minutowym graniu w D3 :

69i4pw.jpg

Najwyższą temperaturę ma grafika,co ciekawe ,żadnego problemu z hałasem nie robi.

Hmm… A może przywrócić ustawienia biosu na fabryczne… Bo ja już sam nie wiem, albo wentylator jest uszkodzony? Kończą mi się pomysły…

Pisałeś, że przy DIII dochodzi do ~6000RPM i masz ~48 stopni, to jakaś paranoja skoro ja mam ~55 przy ~2000RPM (pod obciążeniem ~95%).

@Szymek1987

Skoro mi nie wierzysz,zobacz sam. Tak prezentują się wyniki programu Speed Fan kilka sekund po wyłączeniu D3 (grałem przez 1 godzinę i 15 minut).

11u9oqw.jpg

RPM trochę spadły - do ~ 5300 , ale podczas walki z bossami/elitkami w D3 (innymi słowy,wtedy,gdy dużo dzieje się na ekranie) RPM waha się od 5,8k do 6k

Ciekawi mnie,czemu grafika osiąga aż tak dużą temperaturę.Poobniżałem rozdzielczość gry , jak i same opcje graficzne do minimum i nic to nie dało.

Temperatura karty graficznej na oko jest w normie. Spróbuj wyłączyć fizykę w ustawieniach gry, ale to i tak nie rozwiązuje problemu, tylko ewentualnie jego efekt.

Fizyka już dawno wyłączona :slight_smile:

Nie wiem czy dobrze myślę,ale mam taką teorię. Otóż wysoka temperatura karty graficznej sprawie,iż cały komputer się nagrzewa.A co za tym idzie,wiatraczek od procesora pracuję o wiele więcej niż musi,więc rozwiązaniem problemu byłoby obniżenie temperatury karty graficznej. Zapewne coś pochrzaniłem,ale już sam nie wiem gdzie szukać problemu.

Jeżeli coś by to pomogło,mogę umieścić zdjęcie z wnętrza komputera. Ale wątpię,czy to by coś dało.

To nie jest wina karty graficznej. Miałem i taką co grzała się do 105 stopni, a wentylator procesora nie wariował, oczywiście w Diablo miałem wszystko na “max” łącznie z fizyką. Sprawdzałeś ustawienia wentylatora w biosie? Poza tym po co miałbyś obniżać temperaturę karty graficznej aby obniżyć temperaturę procesora skoro obie są w normie?

Trochę naciągana teoria. U siebie korzystam ze zintegrowanej karty graficznej, a boxowe chłodzenie procesora i tak potrafiło szaleć. Moim zdaniem to AMD ma słabej jakości układy chłodzące. Mają nie dopuścić do przegrzania i to robią, a że chałasują to inna sprawa. Może po prostu ulegają uszkodzeniu wentylatory na radiatorze i PWM działa nie do końca tak jak powinno.

A próbowałeś sterować pracą wentylatora za pomocą speedfana? Maxymalna temperatura w jakiej może pracować twój procesor to 71°C

@grosjean Czytałeś poprzednią stronę? Mam ten sam procesor i to samo chłodzenie. Przy obciążeniu ~95% mam ~55 stopni i ~2200RPM, więc COŚ musi być nie tak, a nie chłodzenie jest słabe. Teoria naciągana, j/w pisałem miałem kartę co i do 105 stopni dochodziła, a procesor może kilka stopni cieplej miał.

@Szymek1987, teoria naciągana odnosiło się do postu Xehila (tego z fizyką). Wymyśliłem uszkodzenie wentylatora, bo nic innego mi nie przychodzi do głowy, a wydaje mi się to całkiem możliwe. Napięciem wentylatora steruje płyta główna i to z nią też mogło by być coś nie tak ale… Tak jak pisałem wcześniej korzystałem z boxowego chłodzenia i przy kilku otwartych kartach w firefox obroty potrafiły nagle wzrosnąć powyżej 5900. Też próbowałem róznych kombinacji w biosie i nic to nie dało. Po zmianie chłodzenia wszystko wróciło do normy tj. wentylator pracuje na maxa 1300 obr. tylko jeżeli włącze jakiś program do testowania. Normalnie w czasie pracy się nie rozkręca do takiego poziomu. Dalej twierdzę że chłodzenia od AMD są po prostu słabo zrobione i po pewnym czasie tak się zaczyna dziać.

Dodane 26.07.2012 (Cz) 0:32

Znalazłem jeszcze coś takiego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2190385.html

Może to Ci pomoże.