Witam. Mam na oku głośniki LOGITECH X-530
http://www.allegro.pl/item663031145_log … od_ss.html
Fundusze tak jak w temacie do 300 zł (troszkę ponad może być.) Dobre są te Logitech’y? Czy lepiej wybrać coś innego?
Pozdrawiam.
Witam. Mam na oku głośniki LOGITECH X-530
http://www.allegro.pl/item663031145_log … od_ss.html
Fundusze tak jak w temacie do 300 zł (troszkę ponad może być.) Dobre są te Logitech’y? Czy lepiej wybrać coś innego?
Pozdrawiam.
Do tych Genius’ów musiałbym dorzucić prawie jeszcze raz tyle… Nad tymi Logitech’ami się zastanowie… Dzięki za radę.
Pozdrawiam.
do 300zł - tutaj pozostają Ci wcześniej wymienione Logitech X-540, mają bardzo dobre brzmienie i bas. W tej cenie są bezkonkurencyjne.
Używam ich od grudnia, zakupu nie żałuję. Odpowiednio rozmieszczone dają wspaniały dźwięk przestrzenny. W zastosowaniu muzyka/gry również świetnie się sprawdza.
Nie zgadzam się z piotrekplay. Głośniki Logitech X-540 były u mnie przez pół roku i muszę powiedzieć, że się na nich zawiodłem.
Liczyłem na czystsze brzmienie i niestety się przeliczyłem.
Wysokie i niskie tony są klarowne jedynie przy średnim ustawieniu głośności.
Co do średnich tonów to praktycznie ich brak :whoeva:
Satelity (jak wszystkie głośniki w zestwaie) obracają się tylko w jedną strone ](*,)
Przewody od satelit są krótkie (ale to raczej standard w zestawach komputerowych)
A od modelu x-530 różnią się przede wszystkim tym, że nie ściągają radia.
Głośniki nadają się dla niewymagających użytkowników jedynie do gier.
Dlatego tez nie polecam ani x-530 ani x-540.
Zamiast tego zastanów się nad dozbieraniem pieniędzy na Geniusy bo takie Logitechy nie są warte swojej ceny.
Ze swojej strony polecam inwestycje w lepszy zestaw 2.0 , 2.1 (microlab 6c, Genius x1250, SP-HF2000X, SW-HF2.1 3000, SP-HF2.0 1250, vigole 2.0 lub Gigaworks T20) niż w słaby 5.1.
@up
podtrzymuje zdanie
logitechy, creativy - teraz to się chyba płaci jedynie za firmę ;/
Chyba jednak dołożę tą stówkę i kupie Genius SW-HF5.1 4000 , lub trochę droższe, ale mocniejsze Genius SW-HF5.1 5005. Jak porównałem łączną moc zestawu Logitech X-540 i choćby tego tańszego Genius SW-HF5.1 4000 to się przeżegnałem :P. Cena mniej więcej taka sama, a łączna moc wszystkich głośników o 30 W wyższa w Genius"ie…
Dzięki za pomoc… Pozdrawiam
@kochamchomiki - muzyki to ja wiele na nich nie słucham, jednak miałem okazję porównać je do Creative 5.1 (nieco tańszych) i różnica jest. A do filmów i gier są bardzo dobre, chociaż faktycznie - jeśli jest kasa to można dołożyć do tych Geniusów. Zależy czego się od nich wymaga, jak na 220zł które za nie dałem to spełniają wszystkie moje oczekiwania. Nie wiem jak słuchałeś, bo faktycznie gdy włączona jest funkcja MATRIX to muzyka nieciekawie brzmi, przy wyłączonym matrixie (czyli tryb 2.1) nie jest źle.
Jak ktoś wymaga dobrego brzmienia w muzyce to kieruje się w stronę 2.1 (ewentualnie 2.0) a nie 5.1 - te są raczej przeznaczone dla zastosowań przy oglądaniu filmów.
Moc to tylko jeden z apektów… równie ważna jest efektywność głośników. Co do jakości to najważniejsze jest możliwie równe wcmocnienie wszystkich częstotliwości… i aby to było możliwe w szerokim zakresie wzmocnień, poza samym wzmacniaczem który nie może być totalnie beznadziejny, ważne są też głośniki, a w przypadku niedrogich zestawów wielokanałowych jest ogromny problem z satelitkami, ponieważ powinny być w stanie równo przenosić szeroki zakres częstotliwości od ok 160-200Hz do 20kHz. Jeden mały głośniczek zamknięty w malutkiej plastykowej obudowie (a więc o wątpliwej sztywności) nie poradzi sobie ze średnimi tonami bo wymagają one sporo mocy i skrzynki o odpowiedniej pojemności. Mogą mieć czyste i klarowne soprany ale to tak jak powiedzieć że w motocykl jest w porządku bo chociaż przednie koło się nie kręci, to z tylnym nie ma problemów :] W podobnej cenie są o niebo lepsze zestawy 2.0
Pytanie do czego głównie będą wykorzystywane te głośniki i jak duży masz pokój?
Zdecydowanie Logitech X-540
Sam mam polecam.
Jak masz LCD - http://farm1.static.flickr.com/137/4075 … 1e30_o.jpg (nie moje foto).
@up Fatalne rozmieszczenie głośników. Jak 5.1 to wiadomo Genius lepsz niż te logi a do muzyki też wiadomo co się robi wzmacniacz i sobie kupujemy co chcemy porządne kolumny , sub lub tuba basowa.
Po co brać 5.1, jak się nawet w pokoju to nie mieści, albo nie umie ustawić głośników?
Jak się ma spory pokój i możliwości dobrego ustawienia głośników oraz sporo materiałów (filmów) rozpisanych na 6 kanałów to może się opłaca, ale w pozostałych przypadkach zdecydowanie lepiej brać zestaw stereo (2.0).
Jak pisałem nie moje foto (wprost z google) na tym zdjęciu chciałem jedynie pokazać naprawdę fajną opcją która jest umieszczenie głośnika centralnego na monitorze LCD.
Aaa to zmienia postać rzeczy. Umiejscowienie centralnego jest spoko.
Co do tego czyje foto to chyba każdy przeczytał to już wyżej. Centralny umieszczony poprawnie większość zestawów 5.1 pod kompa ma takie mocowanie.
wybór zależy od ścisłych zastosowań:
Gry i filmy, okazyjne mp3:
Creativy i Logitechy
Muzyka:
Solo6c/7c
Wzmacniacz stereo + kolumny + subwoofer… (tyle że tutaj 300zł ledwie wystarczy na używany wzmacniacz dobrej firmy Yamaha/Denon/Pionner)
A ilość głośników się nie liczy przy wyborze? Prędzej tak trzeba podzielić, niż na producentów.
ilość głośników ? Producenci tacy jak Log. Creative sprzedają
swoje zestawy w różnych konfiguracjach 2.1 czy 5.1, wybór należy
do klienta, w każdym razie to jest jeden i ten sam ■■■■…
Ciekawe ile jeszcze takich tematów jak ten się pojawi…
Rynek głośników komputerowych zaliczył w ogóle jakiś zastój,
nie pojawia się nic nowego i nic ciekawego, a jeżeli już
to stare zestawy w nowych satelitkach i subfoowerach,
różniących się od starych modeli jedynie wyglądem,
lub dodanym badziewnym pilotem, a głośniki i wbudowane
wzmacniacze te same…