Witam,
Mam nietypowy (chyba) problem. Około miesiąc temu po włączeniu laptopa zauważyłem, że wentylator zaczął głośno pracować, wtedy to jeszcze ignorowałem. Tydzień temu nagle zaczął się przegrzewać więc oczywiście wyjąłem wiatrak z obudowy laptopa i go dokładnie przeczyściłem z kurzu, przegrzewanie ustało. Teraz tylko jest ten dziwny problem - przy włączaniu laptopa nagle na 15 sekund wentylator przyśpiesza na maksymalne obroty. Gdy już się uruchomi mogę normalnie korzystać z przeglądarki i “lekkich” programów typu Paint, a co dziwne jeżeli włączę program typu Steam ,Gimp, OBS, Unity wentylator zaczyna właśnie pracować na najwyższych obrotach. Co tutaj w takim razie może być problemem?
Wysoka temperatura.
Sprawdź w HWmonitor.
Do tej pory miałeś tylko 45 stopni. Wentylator był głośny?
Chyba nie do końca rozumiem pytanie ale jak sam widzę temperatury nie zmieniają się zbytnio z programem czy bez. Wentylator bez włączonych programów jest cicho ale jeżeli włączę jakiś to zaczyna bardzo głośno pracować, a gdy program wyłączę wentylator natychmiast cichnie.
Może program przekłamuje temperatury? Może warto się upewnić i sprawdzić w innym?
Nowości: Postanowiłem sprawdzić czy laptop w trybie awaryjnym będzie hałasował tak samo.
Okazuje się, że podczas uruchamiania w trybie awaryjnym wentylator pracuje normalnie(niesłyszalnie) i włączając program także wentylator jest bardzo cicho. A na normalnym rozruchu podczas włączania wentylator znów pracuje na maksymalnych obrotach i tak samo w programach. około 2 tygodnie temu przez właśnie ten problem postanowiłem zresetować laptop do ustawień fabrycznych ale jak widać to nic nie dało.Więc co to może być ktoś wie?
Hej,
Może trzeba coś pogrzebać w ustawieniach zasilania i profilach systemu Windows związanych z zasilaniem. Może możesz tam edytować poziomy pracy wentylatorów.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Właśnie już odkryłem problem, a jest nim właśnie zasilanie jeżeli wejdę w msconfig i wyłączę usługę zasilania wentylator jest spokojny cały czas niezależnie od sytuacji ale tym sposobem straciłem dostęp do ustawień zasilania.
Wy tak obywatele na poważnie pochylacie się nad problemem…yyyy…pierwszych 15 sekund?
Ebie dramatem…
No jak można przeżyć 15 sekund zaskoku i jęku wentyla, podług np. 3-4 następnych godzin użytkowania kompa w miarę błogiej ciszy?
Nosz przecież jest jakiś harmonogram zadań przy starcie do obsłużenia na dzień dobry, czy coś w ten deseń… Coś ten procek musi grzebnąć pazurem na powitanie. Jakby to miało trwać ciągle - to bym to rozumiał, że jest nie halo. Ale tylko 15 sekund???
A tak, to nie wiem o czym tak rozkosznie gaworzycie, roztrząsając akademicki problem.
@anon2166525 - Nie, nie. Przeczytaj posty jeszcze raz. Gdyby chodziło tylko o głośność wentylatora przy starcie systemu, nie byłoby w ogóle tematu. Ich głośne uruchamianie się jest czymś zamierzonym - w BIOS’ie/UEFI jest ustawiona sekwencja czyszczenia z kurzu, właśnie poprzez duże obroty wentylatora. Ale maksymalna prędkość wentylatora, gdy włączona jest jakaś aplikacja, normalne nie jest.
@Quimz137 - A nie masz zainstalowanej jakiejś aplikacji producenta laptopa do zarządzania zasilaniem? Może to ona powoduje błędy?
Żadnej takiej aplikacji nie mam. Postanowiłem sobie włączyć (na chwilę) zasilanie w msconfig i teraz nagle nawet przy włączonej przeglądarce wentylator jest na maksymalnych obrotach, a wcześniej tak nie było.
A załóż w systemie nowe konto, zaloguj się na nim, włącz przeglądarkę i sprawdź, czy problem z wentylatorem się pojawia.
To z przeglądarką to chyba jakaś loteria bo 13 razy wentylator hałasuje, a raz nie. Niestety po założeniu nowego konta i zalogowaniu się na nie problem nadal występuje. (oczywiście też przy programach)
Dobra, przynajmniej jakiś postęp. Postanowiłem włączyć zasilanie w msconfig aby sprawdzić tryby zasilania (zrównoważony i oszczędzanie energii). W trybie zrównoważonym i wysokiej wydajności wentylator jak zwykle jest głośny ale na oszczędzaniu energii jest wszystko super.
Czyściłeś wentylator, a pastę na procesorze zmieniałeś? Jak laptop ma już kilka lat to pasta fabryczna mogła stracić swoje właściwości. Nie podobają mi się zegary. Masz stale 2000 Mhz, laptop nie zbija zegarów niżej, a powinien nawet do ok 700-800 w totalnym spoczynku, a pod maksymalnym obciążeniem ok 2,5 Ghz.
Nie zmieniałeś czegoś w BIOS? Laptop nie ma jakiegoś dodatkowego oprogramowania do zarządzania obrotami wentylatorów? Teraz to wygląda jakby miał dwa stany prędkości - niskie obroty/idle i maksymalne. Zresetuj ustawienia zasilania, na których masz problem. Miałem podobna sytuację z laptopem, który dostałem do ogarnięcia, ale tam był akurat taki syf, że skończyło się reinstalacją systemu - wtedy też problem z wentylatorami ustąpił.
Co to za model laptopa jest?
Jak rozkręcałem laptopa to rzeczywiście pasta była dosyć sypka jak się dotknęło palcem. W BIOSIE nic nie zmieniałem. W ustawieniach zasilania już odkryłem, że taka prędkość wentylatora spowodowana jest Dynamicznym przełączaniem grafiki jeżeli ustawie na maksymalną wydajność(w podłączonym jak i chyba w zasilaniu bateryjnym). Jak ustawiam optymalną wydajność lub niżej jest wszystko ok
Lenovo G50-80
Ale w tym laptopie masz tylko kartę graficzną zintegrowaną?
Mam dwie, zintegrowaną i dedykowaną.