To jak wyglądają temperatury tej drugiej, dedykowanej? Może to właśnie dedykowana karta się przegrzewa i stąd przy przełączeniu na nią generowania grafiki, wentylator wskakuje na najwyższe obroty? Sprawdź temperatury i taktowana na przykład przy pomocy GPU-Z.
zainstalowane? Jest to na 90% problem z ustawieniami zasilania lub brakiem jego kontroli skoro procesor nie skaluje taktowania.
Miałem już zainstalowane, problem nie znika gdy przełączam na maksymalną wydajność.
No nie widać, żeby grafika jakoś mocno się grzała - wręcz przeciwnie…
No to nie wiem już co robić, chyba po prostu będę siedział na tej optymalnej wydajności.
A jeśli przywróciłbyś domyśle ustawienia profili zasilania, szczególnie tych, na których masz problem?
Niestety problem nadal występuje.
Ale nawet na optymalnej wydajności?
Na optymalnej wydajności lub niżej jest właśnie wszystko w porządku, a tylko na tej maksymalnej wydajności wentylator jest głośny.
Niestety to również nic nie daje.
A spróbuj utworzyć nowy plan zasilania oparty na ustawieniach planu zrównoważonego i później poedytuj go, żeby był dobry wydajnościowo. Jak dodać plan - filmik poniżej.
Stworzyłem swój plan zasilania ustawiając w dynamicznym przełączaniu grafiki tą maksymalną wydajność i niestety nie zadziałało, wentylator pracuje głośno (jak zawsze na optymalnej wydajności jest cicho)
Przyznam szczerze, że brakuje mi już pomysłów, jak obejść problem…
To może coś software’owego, np. koparka?
Nie wiem może i koparka, pobierałem kiedyś GamerHash ale to było w październiku 2018r. a wentylator zaczął głośno chodzić ok. 4-5 grudnia(tak, wiem, że już długo z tym problemem siedzę ) Dobra, za wszelką pomoc dziękuje, jeżeli ktoś kiedyś jeszcze na coś wpadnie to ok, a na razie będę siedział na optymalnej wydajności.
A jeszcze jedno - jak przełączysz tryb na maksymalną wydajność, to jak wygląda taktowanie procesora? Wchodzi od razu na tryb turbo? I jak wygląda taktowanie procesora na karcie graficznej?
Chyba o to chodzi.
▼Taktowanie procesora jak i karty graficznej z obciążeniem programami na maksymalnej wydajności▼
▼Tutaj Radeon na maksymalnej wydajności ale bez programów(jakaś zmiana chyba)▼
▼Na optymalnej wydajności jest tak samo ale Radeon nie jest aktywny.▼
Oki, czyli faktycznie włącza się tryb turbo. Spróbuj go testowo wyłączyć. Można to zrobić na kilka sposobów. Na przykład obniżając maksymalny stan procesora na 99% albo używając programu ThrottleStop.