Obniżenie maksymalnego stanu procesora do 99% nic nie dało, nadal było na procesorze 2694MHz. Na programie ThrottleStop nie znam się zbyt dobrze ale widząc tam opcję Disable Turbo włączyłem ją i teraz taktowanie obniżyło się do 2195MHz i cały czas stoi w miejscu nie podnosząc się i opadając ale w połączeniu z maksymalną wydajnością wentylator nadal jest głośno. (Jeżeli da się taktowanie bardziej obniżyć to nie wiem jak)
Nie, nie chodzi o obniżenie taktowania, bo ono przecież wpływa na wydajność obliczeniową CPU. Bardziej chodziło o sprawdzenie, czy źródłem problemów nie jest właśnie tryb turbo procesora. Wychodzi zatem, że to też niedobry trop.
Cześć,
Jakieś 3mc. temu dałam laptopa na czyszczenie i niby wszystko spoko. Jakieś 2tygodnie temu włączony laptop przestał się ładować, oddałam do serwisu, wczoraj mi go oddali. Podobno przełącznik ładowania i pracy na zasilaczu lub na baterii był zepsuty, sporo poszło na naprawę bo 550zł. Teraz laptop ładuje się trochę wolno do pełnego naładowania ok. 3h podczas pracy. Do tego gdy jest na zasilaczu i włączę jakąś grę to wentylator przez cały czas grania jest na jakimś trybie gotowy do odlotu, strasznie głośno pracuje. Na samą myśl że mam znów iść do tego serwisu to jestem chora. Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć? Pomóc w tej sprawie?
W celu wymiany układu ładowania baterii zapewne demontowali płytę główną, co w zależności od budowy laptopa mogło wiązać się także z demontażem układu chłodzenia. Układ chłodzenia mógł zostać źle zamontowany lub użyto słabej jakości pasty termoprzewodzącej, mogli także nałożyć układ na starej paście - takie sytuacje będą miały wpływ na głośność pracy laptopa. Co do czasu ładowania baterii to już zależy co było naprawiane, czy parametry wymienionego układu nie są słabsze od oryginalnie zastosowanego. Ogólnie to nie ma co tutaj drążyć tematu tylko trzeba byłoby komputer zanieść ponownie do serwisu celem wyjaśnienia tej sprawy. Naprawa objęta jest gwarancją oraz rękojmią i trzeba z tego korzystać.
Oddałam go, podobno wszystko działa normalnie. Zainstalowali jakiś program do zwalniania pracy wentylatorów i tyle. Trochę martwi mnie to. Eh sama zrobiłabym dokładnie to samo. Pewnie go nie rozebrali ponownie i nie sprawdzili co jest prawdziwą przyczyną tego dziwnego zachowania.