U mnie pojawia się komunikat że wtyczka flash uległa awarii i wszystko poza nim dalej działa, czasami na parę sekund przymrozi przeglądarkę, ale po chwili rusza.
U mnie też po awarii flasha nie zawiesza się przeglądarka, chociaż marne to pocieszenie bo coraz częściej zamiast filmu oglądam ten obrazek:
Dodam jeszcze, że zmuszony jestem do korzystania z kanału ESR, bo w stable Firefox nie potrafi nawet płynnie odtworzyć filmu.
Te problemy z flashem występują w Firefoksie od kiedy tylko pamiętam, a używam od wersji 3 albo 3.6. Nic z tym nie robią, jest coraz gorzej. Dlatego uważam Chrome za lepszą przeglądarkę, bo tam takich problemów nie ma, przynajmniej u mnie. Mimo że na Chrome wszystko świetnie chodzi to i tak przeglądarka ta jest znienawidzona przez użytkowników dp. Dlaczego? stawiacie dostosowywanie interfejsu ponad jakość? uważacie za ważniejsze możliwość przenoszenia przycisków np. z lewej na prawą od dajmy na to poprawnie działającego flasha?
Sam korzystam z obu + z Opery, z Firefoksa z przyzwyczajenia, jednak coraz gorsza i bardziej irytująca staje się ta przeglądarka podczas gdy konkurencja idzie do przodu.
u mnie flash chodzi ładnie a jeśli się zdarzyło to nie zawieszała mi się cała przeglądarka
Co mi się jeszcze podoba w Chrome poza poprawnie działającym flashem - flash instaluje się i aktualizuje razem z przeglądarką. Instalujesz Chrome i masz od razu Flasha i nie musisz sobie zawracać głowy aktualizacjami.
mam firefox i flash się aktualizuje w sumie sam czy to jest jakiś argument bo dla mnie żaden, chyba nawet szybciej w ten sposób mam nowszą połataną wersje niż czekać na wydanie przeglądarki
Ostatnio w końcu uznałem, że dość już siedzenia na starej operze, już powoli się na niej strony typu facebook, czy youtube zaczęły sypać. Chwilowo mam nowa operę, ale szczerze mwiąc nie przekonała mnie do siebie. Chyba spróbuję przesiąść się na liska. czy ktoś kto robił podobna przesiadkę mógłby mi pomó? Nie mogę znaleźć sensownie działającego czegoś w stylu speed diala, tak żeby można było sobie wrzucić kalendarz googla, pogodę, czy powiadomienia z fejsa Nie musi wyglądać jak speed dial, tylko, żeby oprócz stron do wyboru czy zakładek na tkiej nowej karcie były podstawowe rzeczy jak np. kalendarz na dzisiaj.
jest na firefoxa speed dial, ja polecam fast dial
do powiadomień z różnych serwisów można zainstalować dodatki które będą wyświetlać ikonki na pasku
na przykład gmail watcher sprawdza mi pocztę
karte z fb mam ciągle przypięta dzięki czemu nie zajmuje miejsca i mam zawsze otwartą
poszukaj i popróbuj rożne dodatki a znajdziesz coś dla siebie na pewno
Wszyscy narzekacie że Ff ma problemy z flashem…a to g***o prawda. Mozilla nie odpowiada za flasha, to jest sprawa tylko i wyłącznie Adobe. Więc pretensje w tym kierunku zgłaszać tam a nie opluwać Ff.
Nikt niczego nie opluwa, ale to jednak od przeglądarki w dużej mierze zależy jak radzi sobie z bardziej lub mniej dopracowaną wtyczką. Nie oszukujmy się, flash jest bardzo powszechnie stosowany i źle działający potrafi uprzykrzyć życie.
To ogólniki. To “Nie oszukujmy się” - to w czyim imieniu?
U mnie nigdy flash się nie wysypał w Firefoxie. Przynajmniej od dwóch lat. Wcześniej na ie, to i owszem, ale to był jakiś związek z silverlightem.
Nie oszukujmy się. To w moim imieniu i niektórych z forum Firefoxa. Dbam o to, żeby jakieś kodeki się nie gryzły. Dobrze, gdy można zgonić na kota, czy Firefoxa.
A niby czemu miałyby mi się wysypywać flash playery? Mam Firefox 31.02.
To jak wytłumaczyć to, że u mnie na Chrome i Operze filmy chodzą płynnie i flash się nie wysypuje, zaś na Firefoksie stable nie chodzą płynnie i czasami flash ulega awarii a na ESR potrafi chodzić płynnie, ale wysypuje się dosyć często?
Można mówić to i owo o Chrome, ale nie zmienia to faktu, że jest obecnie najbardziej dopracowaną przeglądarką.
Chrome ma wbudowany flash. No cóż. Jedni chwalą, a drudzy zgłaszają się z problemami na forum.
Flash wysypuje się głównie z powodu zabezpieczeń SSL. Adobe flash player ma własny wbudowany tryb bezpieczny. Pod filmem YT też jest opcja domyślnie zaznaczony tryb bezpieczny. W systemie jest DRM, czyli obsługa SSL. Przeglądarki korzystają z wtyczek DRM. Jest jeszcze centrum zabezpieczeń windowsa. Są też stosowane blokowania skryptów. W pewnych przypadkach występowania błędów w Firefoxie, trzeba naprawiać internet explorer. Dotyczy to szczególnie współdzielonych bibliotek DLL. Często przyczyną błędów adobe flash playera, bywa nieprawidłowo działający kodek Xvid. Na domiar adblock, czy jakiś jeszcze antywirus, może powodować nieprawidłowe działanie flasha. Bywa też, że ktoś korzysta z jakichś dodatków, które robią błędy wyświetlania np filmów na YouTube.
Myślę, że za problemami flash playerow kryje się przede wszystkim specyfika oprogramowania.
Firefox mnie nie zawiódł. Najlepiej mi podchodzi. Próbowałem na chromium i też było w porządku, ale opera, chrome, chromium - to mi nie podchodzą. Za ciężkie, za duże, a nawet w ładowaniu filmów, Firefox był szybszy.
co to znaczy obsługa wtyczki?
wszystko co jest we flash obsługuje adobe flash player, przeglądarka nie ma nic do rzeczy, jak coś się zwiesza to tylko i wyłącznie wina flasha
Jest jeszcze systemowa usługa HTTP SSL. Flash player funkcjonuje na protokole SSL (certyfikacie), a system robi swoje, chyba, że występują błędy z zabezpieczeniami, certyfikatami i innymi. Często po systemowym ustawieniu na największą wydajność, wyłącza się też systemową obsługę animacji okien i bardzo często to wpływa na poprawne wyświetlenie animacji w innym oprogramowaniu, czyli w przeglądarkach. Co się nie robi np. dla wymagających gier?
Bez przyczyny, to flash się nie zawiesi.
wyeliminować flasha z internetu i brak przyczyn
A co to przeciętnego użytkownika obchodzi czy to wina Adobe, czy samej przeglądarki? Albo działa, albo nie działa
W wolnych chwilach próbuje coś dobrać sobie z tych dodatków, ale póki co bez większych sukcesów. Głownie trafiam niestety na chłam
@lith A próbowałeś po prostu dodatku o nazwie speed dial, którego ja sam używam? Jest jeszcze drugi, podobny w polecanych Speed Dial [FVD] Tego z kolei nie dało się tak idealnie dopasować, tak aby okienka zajmowały 100% powierzchni strony domowej (jak parę lat temu szukałem tego typu dodatku) więc zostałem przy pierwszym speed dialu ale teraz jest to chyba najbardziej znany dodatek tego typu więc może jest bardziej konfigurowalny.
Do tego używam zestawu wtyczek, który uważam za podstawowy:
No właśnie nijak nie mogę znaleźć jak w takim np. FVD sobie wstawić kalendarz, poczte, czy powiadomienia jako okienko speed diala, tylko strony A tak to byłby niezły, gdyby sie nowa karta 0,5s nie ładowała, Rzeczywiście musiałbym zmienić podejście i jakiś pasek sobie fajny wyszukać z powiadomieniami. Szkoda, że Tawea nie działa mi na Fx (chat z Facebooka, na wszystkich stronach. Jedyny fejsowy czat jaki znalazłem to by ł właśnie jakiś niby w bocznym panelu, ale wyglądał tragicznie nieprzejrzyście, zwykła strona załadowana w panel i to jeszcze z tragicznym css jakimś chyba. No nic, w tym tyg nie mam czasu na szukanie, jak sie do końca miesiąca nie przyzwyczaję do opery to wrócę do tematu i się będę nad innymi przeglądarkami zastanawiał, Może chrome będzie działał sensownie i płynnie. Fx mam wrażenie, że po zainstalowaniu kilku wtyczek zwyczajnie muli.Klikam… i czekam chwile na reakcje. Znowu ta nowa opera też sie wiesza co chwile, filmiki we flashu się zacinają w połowie, strony się rozjeżdżają niektóre, brak płynnego przewijania… dla mnie spory krok wstecz.
edit:
Jeszcze 2 sprawy:
-Po napisaniu każdego posta mi się w tym okienku do odpisywania ładuje jeszcze raz strona forum dobrych programów (tak jak na screenie wyżej) Ucuniecie ciastek pomaga, ale tylko do napisania kolejnego posta.
-Jak w tym nowym cukierkowym widoku google earth włączyć widok 45 stopni? W tym trybie są o wiele lepsze zdjęcia -.- edit: już mi się udało wrócić do klasycznych map… uff
To prawda, nie łatwo zmienić przyzwyczajenia, zwłaszcza jeśli w poprzednim programie wszystko było pod ręką. Ja miałbym tak samo przy próbie przejścia na inną przeglądarkę. Choć korzystam z różnych to jednak zawsze najwygodniej mi się siedzi na FF, i pewnie dla tego wybaczam mu różne drobne przycięcia albo ich po prostu nie zauważam. Ten pasek “All in one” wyszukałem kiedyś po kilku sesjach z Operą tam było to genialnie rozwiązane i zapragnąłem tego samego w FF, niestety nie wszystkie cechy tak łatwo dostosować. Może się tak zdarzyć, że starej Opery nie uda się zastąpić.
A ubicie procesu plugin container albo AdobeFlash nie pomaga?
Ja wybieram działającego Flasha i możliwości konfiguracji, czyli Firefoxa. Do tego dochodzi też przyzwyczajenie. Kilka razy próbowałem przejść na Chrome, ale za każdym razem mi się nie udawało przez jego funkcjonalne ubóstwo, zawsze brakowało czegoś, czego akurat potrzebowałem.
Po prostu łatwiej dopracować młotek niż helikopter.
A Flasha na Firefoxie masz aktualnego?