Google Chrome kontra Mozilla Firefox

Ten Slimjet jest jeszcze w fazie beta. To jakiś większy/mniejszy projekt?

FlashPeak często aktualizuje swoje przeglądarki. Używam programów beta, bo zawsze patrzę, co nowego się pojawia. Teraz piszę z Firefoxa 30.0.4. Po ładowaniu stron, i tam inne pierwsze spostrzeżenia, to w SlimJet czuje się stabilność. Producent zadbał polskie słowniki i jest to bardziej dopieszczony instalacyjny chromium, który ma ciekawe rozwiązania. Można ustawić czyszczenie historii i pamięć podręczną przy zamykaniu programu, to faktycznie przeglądarka chodzi na luzie i jakoś mniej RAMu bierze, niż Firefox.

Instalacyjny na bazie Chromium jest np. SRWare Iron.

Ale najlepiej chyba ściągnąć wersję instalacyjną Chromium:

https://chromium-build.appspot.com/p/chromium/console

Dałbyś bezpośredni link do tego Chromiuma bo nie mogę się odnaleźć na tej stronie :slight_smile:

Jeszcze wracając do Chromium vs Chrome, do której z tych przeglądarek macie większe zaufanie?

Do przeglądarki Google która zbiera informacje i przechowuje je u siebie czy do projektu opensource gdzie nie wiadomo w jakie miejsce trafiają te dane, czy nie są one sprzedawane itd. ?

Chrome ma z tego co wiem swojego zintegrowanego z przeglądarką flash playera, lepiej się on sprawdza na youtubie itd czy nie ma różnicy?

No jest różnica że nie trzeba Flasha instalować, ale ja u siebie zauważyłem, że mimo czyszczenia historii i plików cache przeglądarki oraz innych plików to przeglądarka ta z czasem zaczyna wolniej chodzić

www.alanex-radom.pl

Trzeba wybrać katalog z najwyższym numerkiem:

https://commondatastorage.googleapis.com/chromium-browser-continuous/index.html?path=Win/

I teraz uwaga dla twierdzących, że podział kart w przeglądarce na osobne procesy jest bez sensu - gdy w Firefoksie ładowała mi się lista katalogów z powyższego linka, przez jakąś minutę (albo i dłużej) nie mogłem korzystać z przeglądarki, a jeden rdzeń procesora był zajęty w 100%. Gdyby to był Chrom(e/ium), mający taki ficzer, ta jedna karta zajęłaby sobie 100% jednego rdzenia, a z reszty mógłbym normalnie korzystać z wykorzystaniem drugiego rdzenia.

Link nie działa. Mógłbyś podać działający? :slight_smile:

https://commondatastorage.googleapis.com/chromium-browser-continuous/index.html i wejdźcie w katalog Win.

Po wejściu w ten katalog wyświetla się pusta strona, nie pobiera się instalka :frowning:

To chyba jakaś usterka, bo jeszcze wczoraj działało.

Chromium tak samo jak Chrome łączy się z Google :slight_smile: Z tego co mi wiadomo to wszystkie przeglądarki “Chromopodobne” tak robią.

Więc tak, moją domyślną przeglądarką jest stabilny Firefox. Jednak lubię testować jego niestabilne wersje portable, oraz jego nieoficjalne przeróbki. Bardzo też lubię CyberFox i Waterfox (przerobiony na portable). W Firefox UX zmieniłam jedną opcję, aby automatycznie otwierał karty w innych procesach i okazało się, że nie radzi sobie z nim no script- nawet jego wersja niestabilna. :frowning:

Google Chrome też lubię, jednak bardziej mi odpowiada używanie chromium, srware iron, comodo dragon lub sleipnir.

Osimaru , ponoć Comodo Dragon i srware iron, oraz chyba chromium, nie wysyłają żadnych danych do Google… Podobno o naszą prywatność też dba SuperBird Browser, ale na razie ją testuję.

@joaS13

Czytałem gdzieś, bodajże na Prism Break’u, że wszystkie przeglądarki działające na silniku Webkit/Blink (czyli na bazie Chromium), łączą się z serwerami Google. Jedyną metodą na to jest zablokowanie odpowiednich domen np. w routerze.

Proszę bardzo:

https://github.com/nylira/prism-break/issues/169

Mam trzy instalacyjne Firefox 28, Firefox 29 i Firefox 30. http://prntscr.com/3m4byb

Przełączam, choć działać może jedna. Wybrana ze skrótu z menu start, sprawdza kompatybilność dodatków i działają bez problemu.

Nie zauważyłem wyraźnych różnic w szybkości ładowania kart, ani zbędnych procesów. Z chromami, chromiumami, to dawno zapchałbym dysk i pamięć. Przekonuję się do Firefoxa 30 beta 7. Pewnie stabilna wersja 30 będzie szczególnie udana.

OPERA

Lepszy od tej Firefoxy !

specjalnie nazwałem firefox’a jako kobiete ponieważ nowy wygląd 29.01 jest chromeowy !

firefox i opera polecam !

Nie wiem skąd bierze się ta nienawiść do Chrome i przeglądarek na nim bazujących.

Opera owszem, po najnowszych aktualizacjach jest strasznie zamulona i zasobożerna.

To moja ulubiona przeglądarka ale niestety musiałem z niej zrezygnować z wyżej wymienionych powodów. 

Liczę, że kolejne aktualizacje przywrócą ją do normalnego stanu, bo obecne komfortowo korzystać się z niej nie da na moim sprzęcie.

Firefox od wersji 29 mocno przyśpieszył, wręcz dogonił Chrome po względem szybkości wczytywania stron i uruchamiania się.

Ale niestety nie odtwarza płynnie filmów np. na youtube

Na tle Opery, IE czy Fx’a to Chrome wydaje się być najbardziej przystosowaną, dopracowaną, najbardziej niezawodną przeglądarką.

Chrome jest szybki (choć już nie tak jak kiedyś), stabilny (chyba dzięki pracy w wielu procesach, nigdy mi się nie wysypał), bezpieczny (podobno mniej luk od Firefoksa oraz IE), nie ma problemów z płynnym odtwarzaniem filmów, z grami w przeglądarce itd.i interfejs choć nie najpiękniejszy, nie ma tej elegancji co Opera to jednak jest najbardziej minimalistyczny, zabiera najmniej miejsca, zostawia więcej na strony. Jest mało funkcjonalny? bo? nie można zmienić położenia przycisków? mnie to nie przeszkadza, wszystko jest na swoim miejscu. Do chrome jest cała masa dodatków, można sobie dostosować, zainstalować porządny speed dial itd.

Jeszcze kwestia zasobożerności. Jest po między Operą a Firefoksem, czyli jak na dzisiejsze warunki wypada średnio, nie ma tragedii choć mogłoby być lepiej

Chrome Jest Słaby !

Na początku byłem za Operą i Firefoxem, później wpadł Chrome i wygryzł obie przeglądarki ale na krótko. Przyzwyczajony jestem do Mozilli za bardzo. Łatwiej mi się po niej porusza :slight_smile: