Gra w zagadki

A nic z tego :wink: . Wprawdzie wczoraj zajrzałam ostatni raz na forum ok. 19:20 (czyli kwadrans za wcześnie), ale zagadkę mam:

Jak ułożyć dziesięć monet, żeby utworzyły pięć rzędów, po cztery monety w rzędzie?

Głowa mnie boli, ale juz wiem jak to zrobic :smiley: Narysujcie sobie “pentagram” :stuck_out_tongue: postawcie kropki (monety) na ramionach i na przecięciach lini (rzędów) i jest 10monet 5 rzędów po 4 monety :smiley:

PS: oddaje :slight_smile:

HDTVi?

:?:

na pierwszej stronie było o technologii telewizyjnej (kolega widocznie nie zauważył że jest więcej stron)

ja jestem ciekawy :smiley:

Jest pusty pokoj i wisi w nim zarowka. Stoisz przed zamknietymi drzwiami do tego pokoju. Przy drzwiach sa trzy wlaczniki, jeden z nich wlacza zarowke. Mozesz pstrykac dowolnie wlacznikami ale tylko raz mozesz wejsc do pokoju i po tym masz stwierdzic, ktory z wlacznikow wlacza zarowke. Jak to zrobic?

Wchodzę do pokoju, uchylam drzwi, wystawiam rękę i pstrykam do bólu aż żarówka się włączy

nie, pstrykac mozesz dopoki drzwi sa zamkniete

zrobić dziurę w drzwiach :lol:

tez nie, uszkodzenie drzwi czy jakies inne sposoby podgladania nie wchodza w gre

rozebrać przełączniki i na sobie sprawdzić przez który przechodzi prąd :smiley:

rozbieranie wlacznikow ani czegokolwiek innego rowniez nie wchodzi w gre

lol innowacja roku 2008 :smiley:

no to przełączyć każdy po 1 razie… jeżeli to są włączniki to powinno działać :roll:

nie bardzo rozumiem, jezeli wlaczysz wszystkie trzy to napewno zarowka sie zaswieci ale tu chodzi o to aby ustalic, ktory wlacznik jest od zarowki

Jeśli pozostałe dwa to byłyby atrapy zadziałało by :stuck_out_tongue:

ew można włączać po kolei i sprawdzać czy w którymś z pozostałych pokoi zapaliło by się światło

jest tylko jeden pokoj i trzy wlaczniki, jedyne co mozesz z nimi zrobic to wlaczac i wylaczac

Hmmm no to włączam pierwszy i wchodzę “pod drzwi” jeżeli widzę jakiś cienki promień światła to ten a jeżeli nie to robię tak dalej (tylko nie z tym samym przełącznikiem :D).

jak pisalem juz wczesniej nie ma mozliwosci podgladania, zajzec do pokoju mozesz tylko jeden jedyny raz

A powiedz nam jest tu jakiś haczyk ? :stuck_out_tongue:

Może to głupie ale…

No jak pusty to i drzwi nie ma (?) a więc nie mogę stać przed drzwiami :]

a jak i to jest źle to włączam godmode i widzenie przez ściany (i drzwi!) i wiem wszystko :))