Dobry wieczór,
od dłuższego czasu walczę z problemem, który doświadczam z grami zrobionymi na silniku Unreal Engine 4. Obojętnie jaką grę włączę (czy to na Epic Gamesie, czy na Steamie) w pełnym ekranie zawsze gra crashuje i wyświetla się wtedy monit o crashu.
Tutaj akurat mam problem z grą The Cycle, która jest w fazie Alpha.
Ten temat założyłem też na Reddicie. Jeden z użytkowników mi napisał, że może być problem z DirectX’em i radził go odinstalować i zainstalować na nowo.
A tutaj cały tekst, jaki się wyświetla w tym okienku:
Zainstalowałem bibliotekę DirectX 9.0c i niestety muszę napisać, że to rozwiązanie nie naprawiło problemu. Wykonałem wszystko po kolei, tak jak było napisane w tej poradzie i nic to nie zdziałało.
Zastanawiam się też, czy może kompletny reset komputera (opcja w aplikacji Ustawienia) mógłby coś zdziałać?
Wątpię, aby coś to naprawiło. O ten sam problem pytałem na tym forum, kiedy miałem problem z Fortnitem. Wtedy miałem wersję 419.35, więc naprawdę wątpię, aby teraz przesiadka na starszą wersję sterownika GPU coś zadziałało.
Co Pan sądzi o resecie? Mógłby on naprawić problem? Oprócz gier na moim sprzęcie, nie mam nic ważnego, więc to działanie wchodzi w grę.
Ta, zawsze najstraszniejszy problem ma najłatwiejsze rozwiązanie. Ja np. Raz miałem w GTA Vice City problem z echem w dźwięku. Każdy mówił o sterownikach, głośnikach i innych strasznych rzeczach. A wystarczyło w opcjach przejechać strzałką w lewo. Dlatego tutaj myślę, że wina leży po stronie kompatybilności. Coś musi być nie tak z kompem. Ale skoro sterowniki, direct i inne rzeczy zawodzą… No nie wiem. Poszukaj na necie, pisząc temat w angielskim języku. Reset kompa na pewno nie jest potrzebny, bo jakiś silnik gry ci nie działa. To trochę radykalne rozwiązanie XD Anglicy i Amerykanie zawsze rozwiązują problemy. Może i ty znajdziesz coś w zagranicznym Google :D? Jest wiele postów, które zostają rozwiązane… Nie chodzi mi o strony, ale treść postów. U nas jest bieda z informatyką. Oj, kiedy to było gdy ostatni raz widziałem dobrą polską grę na kompa :v
Właśnie cały czas szukam na zagranicznych forach jakiegoś rozwiązania, ale, na chwilę obecną, nie mogę nic znaleźć. Tak jak już wcześniej napisałem, jestem otwarty na reinstalację systemu, ale myślę, że w sytuacji, kiedy naprawdę nie będę wiedział, jak ten błąd naprawić. @Matrix717, byłbym wdzięczny, jakbyś znalazł coś na ten temat i wysłał tutaj, dzięki.
Zauważyłem na twoim screenie napis, który pokazywał problem:
DIRECT3DDEVICE>CREATETEXTURE2D
Tu chyba chodzi o DirectX. A i pytanko:
Chodzi ci o silnik Unreal Engine 4 czy też o UE4 Games?
C:\depot\PROSPECT\Releases\PTS\UE4\Engine\Source\Runtime\Windows\D3D11RHI\Private\D3D11Texture.cpp:481 with error E_INVALIDARG i to ta linijka kodu mnie intryguje. D3D11texture ■■■? Direct…
TAK, jakby gra nie ładowała tekstury. Tekstura to jak pewnie wiesz taki plik, w którym jest obrazek i który wyświetla się w twojej grze. Dzięki temu każdy obiekt w grze ma kolor i widać czym on jest. Takie proste wytłumaczenie. Jeśli gra nie ładuje pliku, to nie wiem czemu. Ale chodzi o DirectX może