GTA V wywala do pulpitu po około 15 minutach gry

Ciekawe, NVidia pracuje z Rockstar, a Rockstar nadal nie umie wyeliminować błędów. Ale cóż…

Miałem zapytać - problemy macie również w trybie fabularnym? Odpalałem grę z nowego launchera kilka razy i za każdym razem grałem godzinę, dwie bez problemów. W10 Pro, FX 8320 i RX 480. Nic nie zmieniałem w ustawieniach odkąd mam grę, a to będzie z jakieś 2 lata. Na lapku z GTX 1050Ti też śmiga.

Dziękujemy za kontakt z Rockstar Games support.

Zdajemy sobie sprawę z występującego problemu dotyczącego wyłączania się gry podczas rozgrywki w GTA Online. Na chwilę obecną wciąż prowadzimy dochodzenie w tej sprawie.

Jeśli w przyszłości będziesz miał jakiekolwiek pytania dotyczące rozgrywki lub problemy z rozgrywką nie wachaj się z nami skontaktować.

Z Poważaniem,

Cezary N.
Rockstar Support

takie coś dostałem od rockstar supportu, czyli nic nie zrobimy :slight_smile: trzeba czekać…

U mnie ten sam problem, też NVIDIA gtx1050ti. Było dobrze do czasu lunchera.
To mi napisali:
Thank you for contacting Rockstar Support.

We received your report regarding an in-game Bug.

This ticket will close after this reply, but your Bug Report will remain available for review by our team and we will reach out if we require further details.

Should you need immediate assistance, please file a new ticket under the issue type that best reflects your problem.

Best regards,

Rockstar Support

I ma ktoś jakiś sposób?

Chyba znalazłem rozwiązanie. Grałem kilka godzin i nie wywaliło. W ustawieniach lunchera sprawdziłem spójność plików. Ściągnęło mi się dodatkowe 3gb i pomogło narazie

Jesteś pewny? Oficjalnie jeszcze nie było komunikatu od Rockstara w sprawie rozwiązania tego błędu. Czasami da się pograć bez tego problemu kilka godzin, innym razem to kwestia kilkunastu minut. Ale w moim przypadku przyznam, że “wywalanie” występuje rzadziej niż wcześniej, niemniej jednak problem nadal istnieje…

u mnie tak samo, za kazdym razem kiedy odpalam gre robie spójność siąga mi sie za kazdym razerm 4.02MB i za kazdym razem instaluje C++ i DirectX. Wczoraj i dwa dni temu grałem około 6h bez wywalenia, dzisiaj juz tylko 2h… Więc naprawdę, napisałem do R* z tym, lecz oni mi już przestali nawet odpisywać xD

Z ciekawości również zrobiłem weryfikację plików gry i coś zaczęło się pobierać o rozmiarze ok. 3gb, lecz różnicy żadnej nie zauważyłem w działaniu.
Różnie jest z tym czasem grania.

tak… a R* ma to w dupie :'D

Co ciekawe nie wszystkich to dotyczy, są tacy, co grają bez żadnych problemów

A czy próbowaliście wyłączyć g-sync (o ile dobrze pamiętam dla NVidia) i potem pograć?

U mnie sytuacja wygląda tak. Kupiłem GTA V na kompa w 2016 roku i wtedy śmigało świetnie (nie licząc długiego ładowania ONLINE) i jak czasem wracałem do GTA to problemów nie było.
Po dłuższej przerwie wróciłem chyba koło czerwca/lipca i kupiłem sobie drugi egzemplarz, już online na niezłej promocji i zainstalowałem na laptopie.
Grając na PC od tego powrotu są problemy, jeszcze przed zainstalowaniem Launchera, wywalało mnie dość często. Potem może trochę mniej, a wprowadzenie Launchera nie zmieniło kompletnie nic.
Jakiś czas temu, tak na początku października problem jakby zniknął, choć też trochę mniej grałem.
I teraz parę dni temu problem wrócił, z godzinę/dwie da się pograć ale prędzej czy później wywala.
Co ciekawe bardzo często wywalało mnie dokładnie pod sam koniec różnych misji czy questów w trybie swobodnym.
Kombinowałem z ustawieniami, zmieniamiem directx na starsze, sterownikami i nic nie pomagało. Problem przeszedł jakby sam od siebie i ostatnio wrócił.

Kompa mam raczej mocnego, Intel Core i7 z grafiką NVIDIA 970 8 GB.
I choć godzinę mogę pograć spokojnie, to szlag mnie trafia z tym wywalaniem do windowsa.

Ale co ciekawe, na drugim koncie, na laptopie, średnia półka Huewaii za jakieś 3 tys zł, Intel Core i5, z jakąś słabą grafiką 2 GB RAM NVIDIA, której nazwy nawet nie pamiętam.
I co ciekawe, na tym drugim komputerze problem nie wystąpił nigdy ani razu.
Też NVIDIA, Windows aktualizowany na bieżąco, sterowniki do grafiki też, tylko laptop słabszy niż mój PC i problemu nie ma…

nie wiem od czego to zależy… tak jak już pisałem, R* ma to kompletnie w dupie, tylko wysyłają odpowiedzi na emaile ‘‘spokojnie spokojnie wiemy o tym błędzie i pracujemy nad tym’’, a tak to jak im wysłałem e mail po tym co mi napisali, że wiedzą o tych błędach to mi nawet przestali odpisywać więc no :'D

Temat jest wyczerpany. Crashe od sterowników. Rockstar pracuje.
Zatem dlaczego tak długo to trwa, Rockstar?!?!? A może dlatego, że problem nie dotyka 100% społeczeństwa GTA, część ludzi musi pracować nad nowościami do GTA:O. Poza tym sama gra to gigant, więc nic dziwnego, że zmiany w sterowniku mogą popsuć niektóre techniki zastosowane przy korzystaniu z DirectX na niektórych modelach kart graficznych.
Dla mających crashe pozostaje modlić się, by znaleźli to i wyeliminowali.
Osobiście: od lipca instalowałem grę 3-4 razy i ani razu nie napotkałem na crasha. W moim przypadku to akurat „niezmienne” sterowniki. Quadro 2000 (wydajnościowo GTX270/280) opatrzone sterownikiem spod numerka 375u11 nie uświadczyło aktualizacji od 10 miesięcy.

Jednak dupa, grałem 5h i wywaliło. Spójność plików nie pomaga

Crashe spowodowane są przez sterownik GPU? Niby jak, bo nie rozumiem. Instalowałem różne wersje nawet te sprzed dwóch lat i nadal to samo. Myślałem, że problem leży gdzieś indziej

Wystarczy wywołać specyficzny set instrukcji, zmienić parę rzeczy w działaniu i nagle niedopracowania w sterowniku wychodzą. Wystarczy, że jakaś bardzo pradawna aktualizacja otworzyła bramę do crashy lub same założenia w sterowniku połączone ze specyficznym modelem…

Gdyby murarze budowali domy tak, jak programiści piszą programy, to jeden dzięcioł zniszczyłby całą cywilizację.

Winny jest Rockstar. Sporo logów, które zostały wstawione przez użytkowników, pokazują gta launcher przestał działać. Tak po krótce. Gdzie macie NVidia przestał działać w tych logach?

Mnie też ten problem tu Przyciągnął :frowning: I faktycznie zaczęło mi wywalać po około 40 minutach (Liczyłem z zegarkiem w ręku) odkąd Rockstar wydał ten swój Launcher. Również wszystko aktualizowałem i stawałem na głowie, żeby odkryć problem po mojej stronie