Używam gtx 1050 w 7010 SFF z fabrycznym zasilaczem od półtora roku i nic się nie dzieje. Moje uwagi itp. są w wpisie na blogu
W zestawie jest i5 3570s i GTX 1050 i maksymalnie pod obciążeniem w OCCT pobiera mniej niż 160 W, a grze Wiedźmin poniżej 130 W. Zasilacz w SFF ma dla lini 12 V w SFF maksymalnie 204 W, a w DT 213 W.
@anon7248146 kocha jakieś teoretyczne wyliczenia maksymalnego zużycia prądu, nie patrząc na realne pomiary z gniazdka, do tego nawet w miarę nowoczesnym sprzęcie zakłada jakieś chore zużycie energii dla płyty głównej itp.
Żeby nie było ze są to tylko moje wymysły zerknij jeszcze na recenzje
W szczególności na zakładkę pobór energii, gdzie podczas grania taki zestaw z 1050TI i i7-3770 czy i5-4570 pobiera około 130-140 W
Tutaj masz także pokazany pobór prądu różnych kart z procesorem i5-4460
Szukając informacji na temat Optiplexa 7010 trafiłem właśnie na tego bloga. Wpis jest napisany bardzo dobrze, są w nim wszystkie potrzebne pomiary, i wydaje mi sie, że to dobry dowód na to, że GTX 1050 działa w Optiplexie 7010. No ale z drugiej strony obliczenia pokazują, że nie da rady takiego czegoś zrobić. Z innej beczki nie trafiłem na nikogo, komu taki zestaw sprawiałby problemy. Nie chcę za bardzo ryzykować, bo komputer jest w domu potrzebny, szczególnie, że poprzedni (laptop) nawet Mario 63 nie potrafi uciągnąć i śmierdzi palonym plastikiem. I co zrobić z tym dysonansem?
Reasumując może z 10-20 W wyliczyłem dla peaka za dużo, nie zmienia to jednam faktu, że na muzealnej konstrukcji w czasie mocnego obciążenia dobije lekko 90 % na 12 , co według mnie jest ryzykowne. U Ciebie może tyle być w idle, ja jednak nie wiem jaka kondycja zasilacza i uprzedzam,.
Do takiego zasilacza i z tym procesorem który posiadasz możesz wrzucić nawet 1050 TI. Wszystko będzie działać normalnie. Na zasilaczu przy maksymalnym obciążeniu dobrze jest mieć zapas na poziomie 10-20%. Bardzo łatwo można sprawdzić który element ile prądu pobiera.
To ja może napisze co mam w komputerze:
-i5 3570 (miał być 3470 ale mam ten i nie narzekam, a TDP takie samo)
-dysk HDD 500 gb
-ram 4x 2gb 1600 mhz
-napęd optyczny dvd
-chłodzenie procesora i jeden wiatraczek z przodu obudowy
-głośnik na przodzie obudowy
-zasilacz 250w
Porty pci i pcie wolne
Czyli ciągle sumujesz teoretyczne wartości maksymalne, a nie jak to jest realnie. Do tego podpierasz się straszliwie starymi danymi (tekst anandtecha z roku 2008).
Z Twoich teoretycznych wyliczeń to mój komputer proc 65W, karta 75 W, i płyt 70 W wychodzi maksymalnie 210W. Natomiast w pomiarze podczas maksymalnego obciążenia w OCCT wyszło 152 W.
Ty to podajesz tak jakby dało się jednocześnie obciążyć procesor + grafikę + ramy + dysk + płytę na 100%, co jest nierealne i dla tego wyniku chciałbyś mieć jeszcze zapas z 30% na zasilaczu.
Ja podałem realne zużycie energii zmierzone przez siebie, a także zmierzone przez różne redakcje polskie, tutaj kolejne
pclab komputer z procesorem i7-6700 kręconym do 4,7 GHz
zużycie energii podczas grania w kompie z GTX1050Ti czy 1050 poniżej 140 W. https://pclab.pl/art71865-24.html
Sprawdź sobie też jak wykonują to producenci gotowych komputerów, np. laptopów. Choćby do zestawu z procesorem TDP=45W i grafiką 1050Ti dają zasilacze 120W, gdzie podczas grania laptopy te pobierają 100-110 W.
Tylko pamiętajcie o jednym drobiazgu, to nie nówka, niesmigana" ilość przepracowanych godzin i zużycie może być różne, polecam wykresy. Oczywiście nie do końca wiemy jaka tam elektronika tam siedzi i jaki ma przebieg, ale 200w w nówce =//= 200w w 5 latku
A myślisz że nie jest to uwzględnione przez producentów.
Nowe przyzwoite zasilacze (i przyzwoite mam na myśli takie za 150 zł) potrafią bez problemów pracować na 110% swojej nominalnej wydajności (czego z kilkuletnimi jednostkami już bym nie praktykował).
Prawdopodobnie możecie mieć rację, ale… nadal wolałbym zobaczyć, choćby zdjęcie z biosu/ occt, czy na gołym procku napięcia mieszczą się w normie ATX. Jest to pewna wskazówka z jakim egzemplarzem mamy doczynienia, bez tego nadal będę sceptykiem " U mnie, u kolegi działa", to niekoniecznie obiektywny wskaźnik.
Marcin co do “prawdopodobnie” to oblicz sobie, że np.
CPU będzie miało 70% zużycia = 70% TDP.
GPU jak nie ma 100% użycia pamięci i szybkości jednocześnie to nie pobierze MAX TDP.
W ten sposób w średniej przypadków masz - 50W z maksymalnego obciążenia.
Grafikę mam identyczną. Pytanie o szansę spalenia jest tak beznadziejne, że pozostawię je bez odpowiedzi, ale jeśli koniecznie chcesz się tego dowiedzieć to polecam zapytać w jakimś zakładzie ubezpieczeniowym.
Ryzyko można zminimalizować trzymając gaśnicę przy biurku
A na poważnie, to nikt na to pytanie nie odpowie wprost. Sprzęt jest nieświeży, żeby nie powiedzieć “wyeksploatowany”. Dociążysz, może klęknąć. Ja bym nie ryzykował.