HD4870 - Artefakty czy błąd gry ? (załączone screen shoty)


(Starlet333) #1

Siemka. Dzisiaj odpaliłem po raz pierwszy Gothica4, początek gry w jaskini w porządku, ale potem... Zobaczcie sami:

Dodam że w DragonAge2 czy Crysis2 nie mam takich problemów na maksymalnych ustawieniach. W GTA 4 podobny problem pojawiał się na modzie ulepszającym tekstury (BARDZO ulepszającym) Karta ma temperatury 55-60 stopni w największej akcji Crysis2, ale za to pamięci według AIDA64 mają nawet 75 stopni.

BIOS karty i sterowniki najnowsze jakie są (finalne, oficjalne wersje )


(igrek) #2

Na moje to wygląda jak artefakty. Ale skoro w innych grach tego nie masz. Masz opcję sprawdzić kartę w innym kompie z tą grą?


(Starlet333) #3

Nie mam :stuck_out_tongue: Jak mówiłem to się zdarzyło teraz (ten gothic ma naprawdę super grafę) i na modzie IceHancer 1.3 do GTA4 (też zajepiaszcza grafa)

PS da coś wypiekanie tej karty ? Czy to tylko w tych geforcach działa ?


(igrek) #4

Najpierw bym proponował ją u kogoś sprawdzić bo może jest sprawna a problem się pojawia tylko w gothicu.


(Starlet333) #5

A mogę zrobić tak:

Zmniejszę ustawienia (na niskie/średnie) i wytestuję grę na zintegrowanej karcie ?

Moja integra to:


(freedom) #6

Procesor pracuje na standardowych taktowaniach? U mnie w tej grze działy się podobne cuda, myślałem, że to przez kartę graficzną, a winowajcą okazało się zbyt niskie napięcie na CPU.


(Starlet333) #7

Wszystko standardowe... Mogę nawet zresetować BIOS ale niedawno robiłem to przy jego aktualizacji.

@CIEKAWOSTKA

Nagle mam takie coś (nie wiele to zmienia...)


(CoolWeed) #8

Ja mam Asus EAH4850 TOP . Fabrycznie podkręcony do 680x1050 i niestety na tych ustawieniach przy grach z lekka pojawiają się artefakty . Co dziwne podczas benchmarków ( 3dmark,furmark ) czegoś takiego nie ma . Gdy zmniejszę zegary do 600x1000 artefakty znikają i tak już jadę z półtora roku .


(Starlet333) #9

@EDIT

Kolejny problem, teraz pogram kilka sekund i mi kompa resetuje, masakra... Ponoć przez patche tak jest (ja zainstalowałem 1.2 na wersje gry 1.1)


(sadaj72) #10

A zasilacz jaki masz?

karta jaka?, hd4870? to dość prądożerna farelka.


(Starlet333) #11

OCZ StealthXStream 600W i HD4870


(sadaj72) #12

Przepraszam za głupie pytanie ale po prostu nie zauważyłem że nazwa karty jest w tytule wątku #-o

Miałem go po prostu w zakładce i nie zwróciłem uwagi.

Zasilacz jest ok, sam mam ocz SXS 600W i śmiga mi na nim hd4890, problemów nie ma.

Spróbuj zaktualizować sterowniki, jeżeli nie pomoże to niestety jest to niestety karta jest uszkodzona.


(Starlet333) #13

O shitt... Teraz się przeraziłem. Na zintegrowanej jest wszystko dobrze tylko przycina... Kur**.... Czeka mnie kupno nowej karty ?


(L2m1k3) #14

nie bawie sie za bardzo w gry, ale czy ty nie odpaliles czasem wersji z dx 11?


(Starlet333) #15

O co ci chodzi ? :smiley: Gra jest grą, nie ma innej gry pod dx11 i pod dx9...


(freedom) #16

Zmniejsz taktowanie pamięci (karty oczywiście) i wtedy przetestuj. Obniż najpierw np. o 100MHz i schodź w dół jeśli artefakty nadal będą występować.


(Starlet333) #17

Taktowania zmniejszone i nic.

Ciekawostka - wlazłem do jaskini i BUM nagle ten niebieski pasek znikł ! I odkryłem że to jest jakby "prześwit" tekstur, bo widać wyraźnie fale (morze) które jest ciut niedopracowane i sobie swobodnie pływa pod teksturami (normalnie nie widać, ale mi te tekstury "prześwitują")

Już sam nie wiem czy to karta czy gra... Na integrze wszystko ok, ale tu jak wejdę do jaskini to też... Może chodzi o to żeby podkręcić ? Spróbuję ustawić z oryginalnych 770/900 do 900/1000 (jak coś robić to na MAXA ! :D)

A właśnie, jak się ruszam po mapce to w jednym miejscu pasek jest mniejszy (węższy) a w innym jest na pół ekranu... L O L


(L2m1k3) #18

o to mi chodzi ze np civ 5 chodzi zupelnie inaczej pod dx 9 i zupelnie inaczej pod dx 11. byc moze odpaliles wersje dla dx 11 i karta nie radzi sobie z teksturami.


(Starlet333) #19

Nie ma takiego czegoś jak gra pod dx9 i dx11, dx to oprogramowanie, sterownik (coś w jego rodzaju) a nie typ gry...

EDIT

Dalej nie działa... Nie wiem co robić... na 600/750 nie działa, na 770/900 nie działa i na 950/1050 nie działa.... Nie kumam czy to gra czy karta.


(freedom) #20

Odpal FurMarka:

http://www.dobreprogramy.pl/FurMark,Pro ... 27640.html

Testuj jakiś dłuższy czas, ale jeśli w innych grach nie masz problemu, raczej nie jest to wina samej karty.