HDMI który ;d

Cześć wszystkim. Chodzi o HDMI kabel który byłby najlepszy? Chodzi głownie do gier na tv.
Znalazłem takie coś ;d
https://allegro.pl/oferta/kabel-hdmi-2-1-premium-ultra-high-speed-8k-60hz-3m-10604346107?reco_id=7843894e-83f9-11ec-992e-40a6b7272680&sid=4ff40c840cdcf178556a07ba43c6f454bd9bac0cb20532ba39776a525078097b

https://allegro.pl/oferta/kabel-hdmi-2-1-premium-ultra-high-speed-8k-60hz-3m-11713161832?fromVariant=10604346107

https://allegro.pl/oferta/kabel-hdmi-2-1-premium-ultra-high-speed-8k-60hz-3m-11722067360?fromVariant=10604346107

Któryś z nich będzie odbry ;d? Czy wszyskie ma Kible.
N ajlepiej od tego użytkownika coś wybrać!
I czy jest różnica między 2,3 metrami w jakość czy gubieniu sygnału itp.
:smiley:
Pozdrawiam.

Nie ma gubienia sygnału w kablu HDMI, transmisja jest cyfrowa. Póki kabel ma certyfikację zgodności ze standardem HDMI, to może mieć i 300 metrów i będzie działać

ok rozumiem. Skrętka też działa a jednak po kilku metrach bez wzmacniacza traci te swoje właściwości.
Już kupiłem jakiś za 120zl pozłacany.

Jeszcze mam takie pytanie teraz patrze a w tv mam każde inne wejście ;d
Np HDMI, HDMI (ARC)

To w które mam się wpinać ;d żeby uzyskać najlepszy obraz? ;d

Zielony w tych hdmi jestem ;d

Mówisz cyfrowy to znaczy się optyczny?
Światłowodowy kabel HDMI?

U mnie nie ma nic napisane na aukcji żeby była jakiś cyfrowy.

bo skrętkę sprzedają w bębnach i jak zrobisz sobie kabel 300 metrów, to po prostu zabraknie prądu (natężenia), żeby przepchnąć sygnał. HDMI ma limity długości, żeby nie stracić certyfikacji. Dlatego należy kupować najtańszy. „Pozłacane” kable HDMI to niewątpliwa szczodrość wobec ludzi robiących hajs na clueless klientach „hi-fi” :smiley:

ARC to kanał zwrotny audio i tyle. I powtarzam: HDMI to komunikacja cyfrowa. Cyf-ro-wa. To nie jest 1988, nie ma „ubytków na długości”, „zaników sygnału”, nie trzeba regulować anteny ani stroić odbiornika.

Zabraknie ramki, to protokół poprosi o nową. Miejsca na miedzi jest aż nadto dla ponowień z racji wadliwego CRC. Nie ma „analogowego” HDMI :smiley:

1 polubienie

Są kable 10k HDMI pozłacane za 8000zl teraz patrze ;d

Wiec chyba jakaś różnica musi być w cenie i jakości.

Do profesjolanych głośników tez kupuje się kable pozłacane ;d czy nawet złote.
Teraz myszki i klawiatury giemngowe profesjonalne mozna kupić za 20zl
Mi raczej chodzi naprawde o profesonalny przewód ;d

Nie ważnie.

Wszystko jasne.
Mniej więcej ;d
Sorry 27
https://www.olx.pl/d/oferta/klawiatura-przewodowa-dla-graczy-usb-nowa-CID99-IDMr37b.html#e86f2ef4f8
Na spacji masz profesonal napisane ;d
To ja widze jaki przewód dostane jak tez profesonal na nim napisane jest.

Są też złote muszle klozetowe. Są telefony za 23 tysiące złotych. Są gamingowe drukarki i termosy. Cóż z tego?
Bardzo głęboko mylisz się twierdząc, że jeżeli coś jest oferowane dla milionów ludzi lub jest bardzo drogie, to „na pewno działa”. To nieprawda. Wszak właśnie kupiłeś kabel HDMI za 120 złotych.

Głośniki podpinane przez pozłacany Jack nie mają komunikacji cyfrowej, po drodze jest DAC. Masz mentalną blokadę przed zaakceptowaniem na czym polega komunikacja cyfrowa, nie będę tego zmieniał. To nie moje pieniądze.

Wydaje mi się że takie auto za 5milionów będzie lepsze od takiego za 1milion.
Cena robi robotę. Musi.
Złoto chyba jest najlepszym przewodnikiem, I szukam profesjolanego sprzętu w miarę.
Skoro jest pozłacane to musi to coś dawać.
A ty możesz sobie wierzyć że klabel za 20zl będzie tak samo działał jak za 800zl

Zrozumże, że nie daje nic. Masz Google’a, poszukaj. Komunikacja jest cyfrowa.

I nie, wcale nie musi nic dawać. Nic. Właśnie kupiłeś szybszy samochód, żeby krócej stać w korku.

Ok.

Miłego wydawania pieniędzy :slight_smile:

Dobra to informacje z gogle każdy może to napisać.
Ludzie kupili go 500osob a takie za 20zl kupiło 20 osob.

Wole iśc tam gdzie wiecej ;d

musisz wziąśc pod uwagę że normy są normali.
Np dużo sprzetu mam co spełnia te normy i jeszcze lepiej działa od tych norm ogolnych.

HDR za 100zl w telewizorzse za 1k dziła znacznie ogrzej od takiego w sony brawia za 8000zl
A normy mają takie same.

Szukam co spełnia te normy w 100% i jeszcze dziła lepiej od konkuręcji.

Sone je pozłaca wątpie żeby to tak sobie robili, Bo są kible ze złota ;d

Pozłaca się styki żeby się nie utleniały (w przeciwieństwie do czystej miedzi).

Pozłaca, bo nigdy nie brakuje ludzi skorych kupić kabel za 300 złotych. Jak widać.

Spróbuj zaakceptować fakt, jakim jest to że transmisja HDMI odbywa się przez kodek. Nie da się przesłać „gorszego sygnału”, bo oznacza on niekompletna ramkę. Taka ramka jest odrzucana i protokół prosi o nową.

To nie jest antena do odbioru fal długich. Dopiero poważne uszkodzenie kabla mogłoby wpłynąć na jakość i byłoby to natychmiast zauważalne, bo po prostu brakowałoby fragmentu obrazu.

Nie kupuje się szybszego samochodu żeby krócej stać w korku. Zakładasz że każdy produkt jest sprzedawany przez nieskończenie uczciwych ludzi, którym nigdy by do głowy nie przyszło generować sztucznego zapotrzebowania żerując na naiwniakach. Świat tak nie wygląda.

1 polubienie

PS. na Allegro ceny zaporowe typu 20 tys. zł są stosowane by omijać prowizję dla Allegro gdy stan magazynowy spadnie do zera.

1 polubienie

Chyba nie tyle omijać prowizję co nie kończyć aukcji i nie kasować sobie licznika sprzedaży wystawiając nową.

How Long Can HDMI Cable be Run? – Blue Jeans Cable
Angielska Wikipedia powołuje się na ten artykuł, jednak wpisując frazy na ten temat w Google pojawia się podobna informacja, że maksimum jest jakieś 15 metrów bez wzmacniacza (przy materiałach dobrej jakości). Więc troszkę się zapędziłeś z tym 300 metrów. :stuck_out_tongue:

po prostu nie dostanie certyfikacji - chodziło mi raczej o to, że jak coś jest sprzedawane nie-na-straganie jako HDMI, to ma długość, która pasuje do standardu jest poprawna. :wink:

Zasadniczo wszystko to, co naisał @wielkipiec jest prawdą, ale jest jedno wielkie ale. Mianowicie, cena ma bardzo duży wpływ na proces produkcji poszczególnych produktów. Standard transmisji to jedno, a wykonanie to drugie. Kupując droższy kabel, firmy o dobrej reputacji, masz większe szanse, że ktoś go przetestował w procesie produkcji i nie będzie z nim problemów po wyjęciu z pudełka. Przy kablu za 10-20zł nietrudno o takie problemy. Przy bardzo tanich produktach liczy się ilość, a na jakość się liczy :wink:

1 polubienie

Transmisja cyfrowa
-TY WŁĄCZ ŚWIATŁO!!!
-DOBRA WYŁĄCZ!!
-WŁĄCZ.

Złoty kabel:
-Wiesz co, ale jak Kamilka woła żeby włączyć, to jakoś tak lepiej świeci.

Tak to działa. :wink:

@ wielkipiec
Złoto ma kilka zastosowań, dla szpanu, pokazać że ma się złoty kajdan tak?
W elekronice ma inne zastosowanie, kolega Ci napisał że się mniej utlenia.
Co za tym idzie? więcej będzie działał. Po za tym koncówki są metalowe czy aluminiowe obudowa, p widać że to nie ■■■■ z biedronki. 120zl w promocji za 44zl chyba. To wydaje mi sie ze lepiej taki kupić niż taki z biedronki plastikowy za 30zl.