Generalnie chodzi o krotkie, niemal spontaniczne wystąpienia/prezentacje uczestnikow konferencji. U nas spontaniczne nie beda, wolelibysmy zeby wczesniej zglosic na jaki temat ktos mialby ochote cos powiedziec, niemniej pozostale cechy formy obowiazuja - krotkie, kilkuminutowe wystapienie przed uczestnikami podczas ktorego mozecie powiedziec co wam na sercu lezy posilkujac sie ewentualnie beamerem… przyklad takiego wystapienia mozna znalezc tutaj: http://www.techit.pl/MaterialyVideo/Vie … okolu+carp
Widac, ze nie ma zadnej prezentacji w powerpointcie (widzialem lightning talks, gdzie ktos sie posilkowal notatnikiem i wyszlo super) ale za to mamy goscia ktorego cos tam kreci i o widac ze mowi z przekonaniem
Przykladowe tematy to np. “dlaczego (nie) lubie linuksa” “co najbardziej irytuje mnie w Windows”, “czemu nie korzystam z naszej-klasy” itp
Gdzie zglaszac? Moze byc na adres kontakt@hotzlot.pl z dopiskiem w temacie - “Propozycja Lightning Talk na HotZlot”
Jak czytałem F.A.Q ( jak uruchomiliście stronke ) to chyba jeszcze tego nie było Teraz faktycznie jest, wybacz
To jest bardzo ciekawe
“Uwaga! W przypadku braku powiadomienia przed rozpoczęciem HotZlotu zastrzegamy sobie możliwość obciążenia osoby, która zarejestrowała się ale nie przybyła, połową rzeczywistych kosztów rezerwacji miejsca (noclegi, wyżywienie itd.) tj. kwotą w wysokości 400 zł. Wyjątkami będą sytuacje gdy brak powiadomienia był wynikiem potwierdzonego przypadku losowego bądź przyczyny niezależnej od danej osoby.”
W FAQ faktycznie dopisałem po Twoim poście ale w Regulaminie przy rejestracji było od samego początku.
Zastrzegamy sobie taką możliwość ponieważ w ub.r. nie dojechało kilkanaście osób (przez co ostatecznie nie “pękła” dwusetka uczestników - było o ile pamiętam 191 osób). Osoby te nie raczyło nas przy tym w ogóle poinformować o tym fakcie (abyśmy mogli choćby w ostatniej chwili zaprosić kogoś z listy rezerwowej w to miejsce), mało tego uważali, że wszystko jest w porządku “bo przecież zapłacili” :o Jeden szczególnie “podniósł mi ciśnienie” gdy dzwoniliśmy (już po rozpoczęciu Zlotu, sam się oczywiście nie pofatygował) aby dowiedzieć się czy jeszcze dojedzie to nie dość, że nawet nie przeprosił, że nie przyjedzie i że o tym nie powiadomił to jeszcze bezczelnie zażądał żeby wysłać wszystkie materiały ze Zlotu itd. uważając, że wszystko OK.
Zamierzeniem tego zastrzeżenia jest więc uczulenie na bezwzględną konieczność zgłaszania zamiaru rezygnacji z udziału i uświadomienie, że faktyczne koszty udziału jednej osoby są nieporównywalnie wyższe do wysokości opłaty rejestracyjnej - bo jak się przekonaliśmy część osób sprawy sobie z tego nie zdaje, a my później musimy płacić m.in. za nocleg i wyżywienie takiej osoby nawet jeżeli ona nie przyjedzie.
W tym roku zastanawialiśmy się nawet czy nie przeciwdziałać temu podnosząc wysokość tej opłaty rejestracyjnej ale doszliśmy do wniosku, że nie tędy droga. Nasze zamierzenie od samego początku było takie aby Zlot był imprezą praktycznie bezpłatną, jako swego rodzaju podziękowanie dla najbardziej aktywnych czytelników. Stąd też wprowadziliśmy to zastrzeżenie.
a no tak, racja. Moją wypowiedzią miałem bardziej na myśli że na zlot warto przybyć nawet jakby helikopterem trzeba było polecieć;) w sensie żeby się nie zrażać trudnym dojazdem.
swoją drogą, widzę, że Katowic, Krakowa oraz Wrocławia nie ma bezpośrednich pociągów - ale co tam ważne że miejscówka przepiękna!
Tak, Krogulec ja to rozumiem i w pełni popieram, dodatkowo osoby takie powinny znaleźć się na czarnej liście i nie mieć możliwości rejestracji w kolejnych Waszych imprezach. Dałem zły komentarz pod cytowaniem. Pisząc " I nie będzie tak jak w zeszłym roku ;)" chodziło mi, że nie będzie stało samotnie w kącie około 40 pakietów powitalnych bo ktoś sobie olał sprawę powiadomienia. Przez taką głupotę ( inaczej nie można tego nazwać ) nie załapał się mój kolega, a bardzo był zainteresowany udziałem w HZ.
Właściwie to są albo dużo wcześniej albo dużo później. Na szczęście znacznie lepiej jest w drodze powrotnej.
Nie ukrywam, że jest taka lista
Na szczęście część osób dojechało jeszcze wieczorem (m.in. Ryan z USA ) więc liczba ostatecznie spadła do kilkunastu ale to i tak po pierwsze bezsensowne zmarnowane pieniądze, po drugie tak jak mówisz - zablokowane miejsca dla innych, którzy chcieliby przyjechać…
Wydaje mi się, że wszystko jest zrozumiale napisane. Cena 70 zł to cena za osobę - inaczej mówiąc pokój 2 os. kosztuje 2 x 70 zł czyli 140 zł. Cenę podajemy za osobę bo każdy przecież płaci za siebie, niemniej hotel podaje ceny za pokój więc dlatego pisałem o 410 zł co jak łatwo sobie przeliczyć daje normalnie 205 zł za osobę
Będę powtarzał do znudzenia. WSZYSTKO jest na oficjalnej stronie HotZlotu, w tym przypadku odpowiedź znajdziesz w sekcji FAQ pkt. 16
Krótko mówiąc w Twoim przypadku należało to zrobić do 14.07.2009 godz. 19:40 - bo o tej godzinie się zarejestrowałeś A tak na poważnie - jeżeli chcesz jednak skorzystać z możliwości przedłużenia pobytu musisz to zgłosić jak najszybciej mailowo na adres rejestracja@hotzlot.pl.
Gorąca prośba do wszystkich, którzy będą się jeszcze rejestrować. Odpowiedzcie sobie wcześniej na 2 pytania:
Czym będę jechał i czy chcę skorzystać z autokaru z/do Olsztyna (aby nie blokować miejsca jeżeli nie ma na 100% takiej potrzeby)
Czy chcę przedłużyć pobyt do poniedziałku 31 sierpnia.
Dzięki temu przy rejestracji sprawnie zaznaczycie co trzeba Usprawni to proces organizacji Zlotu.
To nie odpowiada na najważniejsze pytanie: ile minut, czy ze slajdami czy bez i jeśli “z” to czy będą leciały z maszyny przy stałym czasie na slajd czy będą luźne?
Dominik, czytaj ze zrozumieniem Napisalem “krotkie, kilkuminutowe wystapienie” - odpowiada na ile minut. “posilkujac sie ewentualnie beamerem” - znaczy ze mozna bedzie miec slajdy jak ktos chce, ale “widzialem lightning talks, gdzie ktos sie posilkowal notatnikiem i wyszlo super” - znaczy ze jak ktos nie chce, nie musi, a w ogole klimat tak luzny jak to tylko mozliwe
Czytam ze zrozumieniem Tomku, niestety w kwestii prezentacji Twoja wypowiedź nie była jasna (chociażby w przytoczonym przez Ciebie przykładowym filmiku autor - wbrew temu co piszesz - wspomaga się prezentacją). Obawiam się także, że brak sztywnych ram (np. “każdy ma dokładnie 5 minut na prezentację”) zaowocuje 15minutowymi lub dłuższymi pokazami. Mógłbym się doszukiwać problemów długo, ale zależy mi na przekazaniu jednego: mimo iż ma to mieć luźną formę i stanowić eksperyment, nie powinno się (potencjalnych) problemów lekceważyć.
Prezentując coś pierwszy czy nawet piąty raz w życiu ciężko utrzymać się w ramach wyznaczonego czasu. A chciałbym, żeby LT fajnie wyszły, chciałbym się czegoś ciekawego dowiedzieć. Pozostaje jeszcze kwestia Q&A - w większości przypadków LT nie przewidują czasu na pytania i wszystko sprowadza się do networkingu po sesji. Skoro to ostatni dzień - może to być utrudnione. Może więc warto - skoro to ekperyment - wyjść z nieco zmienioną względem normanych LT formułą? Kogo jak kogo, ale Ciebie bym nie posądzał o brak pomysłów na urozmaicenia.
Spokojnie - po to właśnie prosimy o wcześniejsze zgłaszanie propozycji na maila aby uzgodnić pewne ramy, udzielić wskazówek, poprosić aby każdy wcześniej przetrenował sobie swoje wystąpienie itp. Nie chcemy publicznie “straszyć” limitami czasu czy innymi sztywnymi wytycznymi tym bardziej, że i tak nie spodziewamy się nawału zgłoszeń
Poza tym Lightning Talks przewidziane są już w rozszerzonej części Zlotu - mniej oficjalnej, dużo luźniejszej i bardziej kameralnej, nie będą one transmitowane online tak jak “normalne” sesje w trakcie Zlotu. Cały ten dodatkowy dzień jest przewidziany tylko na to i szeroko pojętą integrację. Jeżeli nawet wymagane będzie trochę improwizacji to też nie zaszkodzi