HotZlot 2009 - wątek ogólny

Krogulec - tu nie chodzi o to, że ja chcę kupić piwo 2 zł taniej czy też mniej lub więcej, tu zupełnie nie chodzi o żadne “żulerstwo” pod sklepem, tutaj kompletnie to nie wchodzi w grę, tu chodzi bardziej o możliwość skosztowania piw, których niestety ale Zamek nam nie zaoferuje (tak zakładam, choć fajnie jakbym się mylił) i to też nie w jakiś ogromnych ilościach tylko takzwana degustacja, dobre słowa o chmurkach i naturze napisał McDracullo , a na wspieranie Zamku i zakup u nich alkoholi też będzie czas, szczególnie przy tych wieczorach integracyjnych.

Ceny nie powinny tu stanowić problemu, bo nie zapominajmy ale sam pobyt w tamtym miejscu 1 noc (~200zł) kosztowałby tyle co zakup 40 (!) piw po 5 zł (Żywiec lany), więc to wszystko jest obmyślone, a myślę że te 40 browarów spokojnie większości z was/nas starczyło by na te 3/4 dni :slight_smile:

Podsumowując, ja nadal jestem za tym by móc wyjść i skosztować lokalnych piw (o ile nie będzie ich w Zamku) na świeżym powietrzu czy to na jakiejś plaży czy coś, w każdym bądź razie “pod chmurką”, a lepiej “pod słoneczkiem” :wink: mam nadzieję że czasu na to starczy… : p

Edit (po powyższej wypowiedzi Krogulca):

Jak już wyżej napisałem - bynajmniej dla mnie - ukrywanie się w pokoju i chlanie po kryjomu nie będzie miało miejsca, bo nie widzę tu większego sensu tym bardziej że ceny w miejscu pobytu są wzięte w rabat, cel imprezy - integracja - będzie oczywiście spełniona nawet po konsumpcji piw/a regionalnego pod chmurką. Z resztą zasugerowanie im np po odbyciu zlotu że mogliby również sprzedawać piwa nietypowe a także doceniane (jak np Cherry Beer, Mazur, czy też Warmiak) byłoby wyrazem kultury i z pewnością byłoby to także dodatkowym atutem Zamku. Ponoć mają tam SWOJĄ winiarnię, tak? to może jakieś własne piwo Krzyżackie też produkują, hehe żart :slight_smile:

Dobra skończmy już o tym ględzeniu o piwie, na negocjacje (np z organizatorami) z pewnością będzie czas na miejscu :slight_smile: :wink:

Dajcie już spokój z tym alkoholem. Ludzie, no normalnie… na ZLOT czytelników jedziemy, na sesje, rozmowy, czemu picie alkoholu w ogóle jest tu tematem?

Właśnie - zmieniając temat - chciałbym podziękować redakcji DP za możliwość uczestniczenia w ZLOCIE.

Ja już się zarejestrowałem. :slight_smile:

Opłatę zrobię za kilka dni. A potem tylko poczekam do 28 sierpnia, wsiądę w pociąg do Olsztyna, potem w autokar do Ryn(-u?) i … ZLOT :smiley:

:slight_smile:

I dlatego niewypada robić takich rzeczy. :wink: Browara pod chmurką można wypić, ale jednego.

Zaraz będzie, że degenruje młodzież. W żadnym poście nie napisałem, że regulamin zamku jest zły. Poprostu nie czuje się żulem, dlatego że pije browar pod chmruką.

Nie ma to jak dorobić do tego ideologię :shock: Zaraz się okaże, że podczas Zlotu mamy 220 takich “smakoszy” i “degustatorów” po 6 browarów na głowę :wink: Po prostu trzeba mieć odrobinę wyczucia - to jest czterogwiazdkowy hotel, a nie schronisko PTTK…

Poza tym jak będziecie chcieli popróbować lokalnych specjałów - to zostańcie dzień dłużej (do poniedziałku) - w ramach programu rozszerzonego będziemy i tak wybierać się na konsumpcję poza Zamek. Będzie to już po oficjalnym programie i nikt do nikogo nie będzie miał pretensji (hotel nie będzie już wtedy zresztą nawet do naszej wyłącznej dyspozycji).

Słusznie, że to zauważyłeś. Przy czym faktyczny koszt udziału jednej osoby (licząc nie tylko noclegi ale wszystkie posiłki, piwo, przerwy kawowe i milion innych rzeczy) wynosi 4 razy tyle…

Nikt nikogo pod pistoletem trzymać nie będzie. Proponuję jednak aby nie dzielić skóry na niedźwiedziu - najpierw się zarejestruj…

Taki naród mamy - sami “smakosze”, dla których Zlot to przede wszystkim możliwość nawalenia się… Brak słów po prostu…

To nie jest regulamin zamku tylko regulamin Zlotu, nasz regulamin. Zapis jest właśnie po to aby nie było wycieczek do sklepu i łażenia z piwem w reklamówkach bo to naprawdę NIE WYPADA. Wprowadziliśmy to ponieważ rok temu zdarzyło się nawet jeden stolik “smakoszy”, którzy na bezczelnego polewali przyniesioną przez siebie wódkę w klubie nocnym w Drejku.

Pij sobie browar pod chmurką na zdrowie - tylko nie podczas Zlotu - OK? Jak już chcecie tak “degustować” to przedłużcie pobyt o ten jeden dzień i wtedy nikt nie będzie miał żadnych “ale”.

Mi chodziło o 1 browara pod chmurą raz na jakiś czas, ale niektórzy faktycznie źle to odebrali :wink:

Czyli integracja cz. II jest poza zamkiem, a LT też?

To faktycznie było chamskie i bezczelne. Tego nigdy nie zaakceptuje. Podczas zlotu nie miałem zamiaru pić poza zamkiem czy przemycać alkoholi do samego hotelu. Jeśli to był regulamin samego zlotu a nie zamku również zamierzam go przestrzegać bo go zaakceptowałem. Nie widzę więc żadnego problemu.

Mój post, któy wywowłał wielką bulwersację był jedynie odpowiedzią na “żulerstwo” - picie piwa na świerzym powietrzu. Do takiego mogę zaliczyć picie w centrum miasta etc. Ale jeśli robię to pod chmurką nie przeszkadzając nikomu, nie po krzakach, jednak na ławce w miejscu znanym tylko miejscowym nie widze w tym problemu. Gdy jestem w obcym mieście nie robię tego. Mam nadzieję, że rozwiałem wszelkie wątpliwości i jest to wystarczające aby zakończyć tę dyskusje prowadzącą do nikąd.

Co do picia lokalnych piw - przecież można się nimi wymienić i wypić po powrocie ze zlotu.

to prawda… błędem by było gdyby taka sytuacja się zdarzyła ; // z resztą - 6 browarów na głowę to już nie jest degustacja, a najnormalniej w świecie … brak słów w tym wypadku akurat :slight_smile: powtarzam że tu nie o to chodzi by się nawalić pod Zamkiem i nie móc wrócić :stuck_out_tongue:

I ja myślę że NA TYM POSTANIEMY, TU SĄ CENNE SŁOWA WODZA : ] jeśli popierasz taką ideę, by w ramach programu rozszerzonego rozejrzeć się poza bramy Zamku to tym ciekawiej :slight_smile:

też prawda… dobra propozycja, hehe : )

smuci mnie fakt że tak myślisz :frowning: ale rozumiem to rozgoryczenie, bo jesteś organizatorem i przyszłych zlotowiczów możesz uznać za jakiś no… niewiadomo jakich, jednak ja uważam że swoje zasady mam i dla mnie PIWO JEST JEDYNIE DODATKIEM DO ZLOTU, a nie zlot po to by móc się nawalić :frowning: no ale to jest moje zdanie…

Edit (po powyżej wypowiedzi McDracullo):

Widzę że jesteś podobnego zdania jak ja i moje wypowiedzi również zbulwersowały co niektórych, którzy nie do końca zrozumieli sens wypowiedzi, ale to może ze względu na złe wspomnienia z ubiegłego zlotu o których piszecie, mnie np dziwi taka postawa chlania wódy wniesionej do lokalu, gdzie i tak ceny są promocyjne, a pobyt dzięki sponsorom darmowy, kultura przede wszystkim…

Dobra - skończmy ten wątek. Nasze stanowisko znacie.

Lightning talks planujemy jeszcze w sali konferencyjnej w Zamku, natomiast o dalszym ciągu myśleliśmy już poza Zamkiem (tym bardziej, że tego ostatniego dnia nie gwarantujemy już obiadu i kolacji, a ceny w hotelowej restauracji są okrutne)

Edit:

Trzymam Cię za słowo

Taaaa, jasne :stuck_out_tongue: Bardzo proszę - skończmy ten wątek już.

Dla rozwiania reszty wątpliwości powiem tylko, że moje stanowisko jest takie samo (poza jedną różnicą, która i tak podczas zlotu nie miała mieć miejsca).

Przeglądałem właśnie cenniki na stronie zamku, ale o cenach dań w restauracjach nie ma mowy - może i dobrze :slight_smile:

Edit:

:lol:

jasne czy ciemne, nieważne, o ile się dostane to się przekonasz :slight_smile:

jeśli trzeba zakończyć temat jak to już określiliśmy (każdy na swój sposób) “degustacji” piw, to trzeba zacząć inny wątek,

ja zapytam o Lightning Talks, bo ciekaw jestem czy załoga sugerując przykładowe tematy, przytoczę cytat: “np. “Dlaczego (nie) lubię Linuksa”, “Co najbardziej irytuje mnie w Windows”, “Czemu nie korzystam z Naszej-Klasy” :wink: itp.” ma już takie zgłoszenia, czy po prostu sugerowaliście może że rozmowy te nie mają być jakieś zbytnio skomplikowane i tak by każdy mógł w nich brać udział (w dyskusji na ten temat). Jakie zgłoszenia już przybyły? Czy jest to tajne aż do samego zlotu? :slight_smile:

Proszę nie sugerować się przykładowymi tematami. Na razie zbieramy zgłoszenia - jeżeli coś miałoby się pokrywać to będziemy o tym już dyskutować mailowo z osobami proponującymi swoje wystąpienie. Co do reszty jeszcze nie postanowiliśmy.

ja dodam jeszcze tylko, że zastanawiałem się już nad powrotem dla osób które chcą zostać jeden dzień dłużej (ja np zostaję) - jak wiadomo, nie możemy skorzystać z autokaru który gwarantują organizatorzy zlotu. Sprawdziłem połączenia pks i najbardziej sensowne wydaje mi się: http://www.pks.olsztyn.pl/polee3.php?nrz=10120690&nrdo=10132780&data=31.08.2009&godz=10:00&polaczenie=1012-318, czyli PKS jadący z przystanku Ryn rynek, do dworca autobusowego w Olsztynie. PKS ten, przyjeżdża do Olsztyna o 12.10 więc wszyscy powinni zdążyć na swoje pociągi (sugerowałem się listą pociągów z dnia poprzedniego na stronie “jak dojechac” HotZlotu):slight_smile:

mam w zanadrzu pomysł na temat o Maszynie Turinga, mógłbym przedstawić conieco na ten temat innym użytkownikom np omawiając go o projekt jaki wykonałem, czy też o praktyczne zastosowania :slight_smile: boję się tylko o swoją nieśmiałość… :oops: z resztą, póki co nie będę dzielił skóry na niedźwiedziu, zaczekam do rejestracji :slight_smile: ![-o<

eetam troszkę przesadzacie z tym piwem, wole zapłacić 5zł. i chodzić w pełnej kulturce niż wyrabiać sobie jakaś opinię czy u obsługi czy u innych zlotowiczów.

Zlot nie jest imprezą piwowarską aby chodzić i smakować piwa po mieście… moje zdanie i nikt nie musi się z tym zgadzać.

Myślę, że temat dotyczący dojazdu będzie bardziej odpowiedni i tam sugerowałbym napisanie tego postu.

:oops: faktycznie, nie zauwazylem tamtego watku:P to przepraszam za OT wobec tego :wink:

Do wszystkich “smakoszy”, dla których tani alkohol stał się problemem nr 1:

ZOSTAŃCIE W DOMU

Rzygać się chce jak się czyta te wszystkie Wasze wypociony, zachowujecie się jak zwykła banda pryszczatych bachorów. Organizatorzy się starają, wynajęli świetny hotel, włożyli dużo pracy (i jeszcze więcej pieniędzy) po to by zlot był lepszy od poprzedniego a tu takie ładne podziękowania od Was. Czy ktokolwiek z Was się zastanowił jakie Wasze postępowanie (być może tylko czcze gadki) może mieć wpływ na kolejne zloty? Co powiedzą chociażby sponsorzy, kiedy wejdą na forum i zobaczą, że część osób jedzie tylko po to by się zwyczajnie schlać…

Proszę o definitywne zakończenie wątku “smakoszy”. que_pasa celnie wszystko podsumował, kolejne posty na ten temat wywalam do kosza bo naprawdę mielenie w kółko tego samego nic nie wnosi do tematu.

Zaznaczam też, że nikt nikogo do udziału w Zlocie nie zmusza, nasze stanowisko w tej kwestii jest znane, a każdy uczestnik Zlotu przy rejestracji akceptuje regulamin i jest zobowiązany aby się do niego stosować.

Krogulec , Czy mógłbyś tu przedłożyć ten regulamin? Jak będę się rejestrował to pewnie będzie to za szybko aby przeczytać ten regulamin.

przydał by się bym go też chętnie teraz przeczytał…

Za niespełna pół godziny zobaczysz Regulamin :slight_smile: a i tak nie ujrzysz w nim dużo więcej niż np w FAQ z http://hotzlot.pl :stuck_out_tongue:

Aktualnie jest błąd serwera nr 403 :confused: na http://www.hotzlot.pl/

Już jest ok (19:40)