Ja też kiedyś miałem swoją księżniczkę- Jagienkę, ale mi ją ukradł jeden krzyżak z zakonu medycznego. I pozostał mi dzisiaj pusty zamek w Bogdańcu
Zbierze się paru wojów, to może uda się odbić białogłowę, a krzyżakowi przydadzą się wtedy w praktyce znajomości w zakonie medycznym
WODZU jakby Ci tu powiedzieć, patrząc na to z perspektywy lat, jestem nawet Krzyżakowi wdzięczny, ponieważ mój miecz niechybnie zardzewiałby w tej pochwie, a tak służy mi do dziś niezłomny i nader waleczny. Nawet był czas kiedy owa białogłowa " waliła pięścią" we wrota zamku gotowa powracać czym prędzej - Alem się zawziął, bo nie należę do fanów sprzętu z logiem ogryzka - I precz odejść od bramy rozkazał
Nader słuszna postawa, jako że godność swą mieć i czcić należy
Jaka piękna puenta. ;)
Czy mogę prosić współrzędne tego zamku… Zapewne splot dziwnych okoliczności spowodował, że nigdy tam nie trafiłam
PS. Zamek + zacne towarzystwo … to tylko raz w roku na HZ
Oczywiście że tak, proszę oto ten zamek :
:)
Tam nie był czasami jakiś Wiedźmin kręcony czy coś?
Co do wiedźmina to nie wiem, nie pamiętam, ale za to był u nas nagrywany film Demony Wojny wg Goi (1999). :)
Bardzo fajne ruiny. Kilka lat temu jadąc autkiem do Kwidzyna, przejeżdżałem obok jakiegoś zrujnowanego zamku, który znajdował tuż przy drodze. Niestety nie zapamiętałem nazwy miejscowości, ale mury z czerwonej cegły robiły niesamowite wrażenie i pobudzały fantazję co też tam musiało się dziać kilka wieków wstecz:)
Całkiem możliwe, że jechałeś przez Radzyń Chełmiński
Zgadza się to ten przybytek jak żywy
Zdarzyło mi się raz na nim zaklinować na najwyższej wieży
Ciekawe stwierdzenie - Uprawiasz wspinaczkę na takich obiektach i czy to jest legalne?
Robiłem sesję zdjęciową młodej parze a ze względu na swoje gabaryty i bardzo małe przejścia w zamku miałem problem z wydostaniem się z wieży ale po pogimnastykowaniu się dałem radę Ten zamek można zwiedzać
Fajny plener na sesję zdjęciową
PS.
Kiedy tamtędy przejeżdżałem odbywała się jakaś impreza z ludźmi w strojach z epoki, ale oprócz chęci zatrzymania się tam niestety - czasu już nie miałem.
Widzę że temat nadal żyje Jestem pełen podziwu
A co ma umierać - Jak za pasem już kolejny HotZlot, Zmieni @fiesta tylko w w tytule datę i wątek jak nowy
A kiedy przejeżdżałeś?
Jak dobrze policzyć już czwarta, a może i będzie piąta wiosenka- Zapamiętałem podróż właśnie z powodu tego zamku i mniej przyjemnego wątku, czyli dwóch kwidzyńskich cwaniaczków, którzy naiwnie chcieli mi ożenić lewe autko z Germanii, ale się mocno zawiedli