Witam, kolega Maniek_88 wpadł na pomysł śledzenia się wzajemnie za pomocą GPSa, sądzę że może to być ciekawa sprawa i można przetestować to w praktyce.
Następnie dodać maile osób zainteresowanych, później pozostaje śledzić w aplikacji Google Maps w telefonie Hotzlotowiczów i Hotzlotowiczki. Pozycję swoją można uaktualniać ręcznie lub automatycznie.
No i trzeba podać swojego maila w usłudze Google.
Podaję maila którego można dodać, mam nadzieję że chociaż kilka osób się przyłączy.
Musze “dodać znajomych” podając Twój/innych mail i już w google maps będę widział na bieżąco Twoją pozycję, jak tylko będziesz miał włączonego gps w telefonie? Dobrze rozumuje?
Dokładnie. Wpisujesz mojego maila (dostaję wiadomość, potwierdzam), podajesz swojego i widzimy się w Google Maps (muszą być chyba włączone lub w tle działające).
Teraz dokładność jest w granicach kilka km ale pod niebem jest bardzo dokładnie. W Google Maps widać co do kilku m no i można w każdej chwili dla danych osób to wyłączyć, więc zapraszam innych też :]
Tak na dobrą sprawę to nawet jakby raz na godzinę zalogować się do Latitude poprzez Mapy Google i ręcznie ustalić pozycję też by starczyło, a i transferu nie weźmie zbytnio. Ja osobiście będę na całej trasie udostepniał pozycję.
No chłopaki i dziewczyny kto dołącza się może jakaś zlotowiczka udostępni pozycję i będziemy czuwać na odległość nad bezpiecznym dotarciem
dobrze byłoby zmierzyć ile transferu bierze takie określanie pozycji. Ja także będę miał włączoną transmisję ciągle - kupię najtańszy pakiet internetowy (4 czy 5zł to kosztuje), bo nie musi być przecież duży - jak przekroczę to tylko prędkość spadnie, ale nie będę i tak płacił.
proponuje zrobic liste mailingowa, kazdy kto dodaje swojego maila kopiuje liste maili z poprzedniego wpisu, wtedy kazdy kto chce dolaczyc nie musi zbierac maili po wpisach
– Dodane 28.06.2012 (Cz) 22:56 –
ps. pomysł nie był mój, ktoś przede mną zaczął taką inicjatywę