[Huawei P9 Lite Mini] Jak wydłużyć blokowanie automatyczne w nieskończoność czasu

Witam,

Czy zna ktoś z Was możliwość / sposób na to by można było wyłączyć automatyczne blokowanie ekranu w telefonie Huawei P9 Lite Mini?.

Telefon ma tylko możliwość ustawienia najwięcej 30 minut i po tych 30 minutach automatycznie się blokuje - tak jak na screenie poniżej

Nie ma możliwość / opcji Nigdy czy też Bez ograniczeń.

Próbowałem też instalować aplikacje takie jak

Ale nie wiele to dało z racji że zawsze każda jedna aplikacja ma ubijany proces przez system Android 7.0. Nic też nie pomaga dodaje aplikacji w Ignoruj Optymalizacje jako Uprawnione czy też żeby po zablokowaniu ekranu nie była aplikacja wyłączana.

Może ktoś z Was zna możliwość taką by wydłużyć czas Blokowania Automatycznego w nieskończoność tak by telefon nie był blokowany po 30 minutach, a tym samym żeby mogły przychodzić powiadomienia z Kalendarza o rzeczywistej godzinie, a nie dopiero jak się odblokuje telefon (mimo że w ustawianiach Kalendarza jest zaznaczone Pokazuj Na Ekranie Blokady).

Zerknij w “opcje programistyczne”, masz tam trochę suwaków odpowiedzialnych za blokowanie ekranu.

1 polubienie

@anon67650823 mam aktywne Opcje Programistyczne, a w nich nie mogę za nic zdezaktywować opcji Blokada Ekranu zaznaczonej na czerwono na screenie poniżej

Cały czas jest aktywna ta opcja bez możliwości przesunięcia jej na wyłączoną.

Przyznam się że inne opcje / suwaki w Opcjach Programistycznych próbowałem ale nic to nie dało by wydłużyć czas Blokady Ekranu czy też całkowicie wyłączyć Blokadę Ekranu.

Spróbuj najpierw usunąć PIN/hasło/wzór, a dopiero potem zobacz, czy w opcjach programistycznych da się ją wyłączyć.
Podobnie można z poziomu ADB przy włączonym debugowaniu USB. W zależności od wersji Androida:
adb shell locksettings clear --old [stary PIN/hasło]
adb shell locksettings set-disabled DISABLED

1 polubienie

A na LG-kowe knock-code mają metodę? Niby ona nie wymaga awaryjnego pinu.

@Domker próbowałem właśnie już tak że nadawałem PIN / Hasło / Wzór oraz Odciska Palca ale nic to nie przynosiło pozytywnego rezultatu… w Opcjach Programistycznych zawsze jest zaznaczona opcja Blokada Ekranu bez możliwości dezaktywacji jej.

jak można skorzystać z tej opcji?. Co jest potrzebne by wpisać i gdzie / jak można wpisać

?.

Pobierz sobie:
https://dl.google.com/android/repository/platform-tools-latest-windows.zip
Rozpakowujesz otwierasz cmd.exe w rozpakowanym katalogu.
Włącz debugowanie USB w opcjach programistycznych. Podłącz przez USB do komputera. W cmd wpisz:
adb.exe devices
Wyświetli się okienko w Androidzie, czy chcesz autoryzować to urządzenie. Zaznaczasz “zawsze” i potwierdzasz.

Potem możesz już wpisywać te polecenia. (tylko zamiast adb wpisz adb.exe), bo podałem Ci jak pod Linuxem :stuck_out_tongue:

1 polubienie

@Domker dzięki wielkie za instrukcję, będę próbował działać. Jest ryzyko “położenia” telefonu?.

Czy wpisując

Wpisać tak jak jest powyżej czy w

[stary PIN/hasło]

trzeba nadać PIN/Hasło czy użyć tego co już jest nadany PIN do karty SIM?.

Jak nie masz PINu blokady ekranu lub hasła to nie używaj “clear”. W przeciwnym razie wpisz polecenie --old i bezpośrednio po tym podaj swój pin/hasło blokady ekranu.

Nie ma ryzyka “położenia” telefonu. Zwykłe polecenia shell.
Pytanie tylko, czy zadziała, bo polecenia mogą się różnić w zależności od Androida.
U mnie np. na Xiaomi Mi5 Pro działa.

1 polubienie

@Domker dzięki wielkie.

Wpisałem polecenie adb.exe i pojawił się taki błąd jak na screenie poniżej

ADB

Błąd tyczy się biblioteki DLL. Trzeba jeszcze coś doinstalować na Windows 7?.

Zakładając że u mnie także zadziała na Huawei P9 Lite Mini polecenie to po wpisaniu będzie aktywne pole Blokady Ekranu w Opcjach Programistycznych cz będzie całkowicie wyłączona blokada ekranu?.

brakuje ci chyba Visual C++ 2015-2019.

Najlepiej zainstaluj sobie wszystkie i problem z głowy:

Z lewej “download”, potem wybierz jakiś serwer (flagi państw).

Plik zip z instalatorami rozpakuj do jakiegoś folderu i uruchom plik install_all (install_all.bat).

obraz

1 polubienie

Dokładnie tego brakuje :slight_smile:

Powinno wyłączyć całkowicie.

1 polubienie

Witaj.
To powinno zadziałać

1 polubienie

@krystian3w i @Domker zainstalowałem wszystko Visual C++ 2015-2019 z paczki, teraz nie ma błędu.

Próbowałem działać także na CMD z komendami… ale coś mi nie wychodzi… wygląda to tak

Instalacja%20Oprogramowania%20Sterownika

Nie mogę zainstalować sterownika do ADB Interface.

Nic mi się na telefonie nie pojawiło, żaden monit żeby zaznaczyć Zawsze… pytanie jaki ma być ustawiony tryb USB - MTP / PTP / MIDI?. Mam na MTP.

@iJuliusz dzięki za odpowiedź. Przyznam że po przeczytaniu mam nie co obawy czy całkiem nie zblokuje telefonu. Sposób wygląda na racjonalny ale czy uda się go zrealizować pomyślnie…

Sprawdź czy problem zniknie po instalacji HiSuite https://consumer.huawei.com/pl/support/hisuite/, jest szansa że wykrycie telefonu jako drugi punkt to za mało.

1 polubienie

@krystian3w spróbuje zainstalować HiSuite, a czy jest może sam sterownik do ADB Interface do zainstalowania?.

Niby jakieś są ale raczej nie prosto od Huwaei lub Google(?).

1 polubienie

@krystian3w zainstalowałem HiSuite i nadal pojawia się monit że nie ma sterowników do ADB Interface.

Niby jakiś sam sterownik można znaleźć w \$_OUTDIR\Driver\all\DriverSetup.exe. czyli chyba Hi Suite potraktować 7-zipem i wypakować ten jeden plik i zobaczyć czy się po instalacji coś zmieni.

Co do poradnika o usuwaniu wzoru to możesz przetestować to bez szkody dla telefonu.

1 polubienie