Niby coś tam można dopasować, ale wolałbym konkretnie wiedzieć.
W związku z tymi temperaturami jest sens wymieniać obudowę na bardziej przewiewną? Ukazane temperatury po 15min katowania. Grafa mała ~63stopnie i dużo więcej w górę by nie poszła.
Ostatnio podkręcałem RAMy (tutaj temat) nie wiem jak ich temperatury.
Dziwne… grafa wcześniej jak sprawdzałem miała maks 63stopnie, a teraz leci na ~72 przy speedfan 55% (GTX 1650 Super). Podkręcenie RAMu wpłynęły jakoś na temperaturę GPU czy przypadek (nowa wersja FuryMark) ?
U siebie mam zdublowane nazwy TMPIN to raz. Dwa TMPIN 7 i TMPIN8 dublują wartości z pomiaru CPU. Trzy, TMPIN 2 dubluje warości z Mainboard. TMPIN3 oraz TMPIN3 i TMPIN6(2) Dublują wartości z CPUTIN (w zależności od płyty to czujnik w gdzieś w sockecie). TMPIN6 to prawdopodobnie czujnik nie włączony/nie podłączony i zmiana jego wartości delikatnie się zmienia wraz z obciążeniem płyty, co ma prawo występować - niektórzy mają w tym miejscu temperatury ujemne. Zagadką jest tylko TMPIN5, ale może to jakiś zewnętrzny czujnik lub kolejny “wolny”.
Doradzam przesiadkę na HWInfo64, bo tam część czujników ma odpowiednie nazwy i nie są one dublowane.
Czyli wynika z tego, że grzeje się najważniejszą rzecz na płycie. Wiec o podkręcaniu procka mogę zapomnieć. Chyba że jest do kupienia jakiś akwałek złomu do przyklejenia? Jeśli byłby taki kawałek złomu z żeberkami to wentylator z tyłu obudowy ładnie by schładzał.
52 stopnie to się grzeje? Panie. Taka temperatura VRM to złoto. Kiepsko zrobione płyty dobijają do 100 i więcej.
BTW. teraz wiem, że HWInfo czeka na aktualizację, bo ja odczytu z PCIEx czy VRM nie mam. No ale ja posiadam płytę na chipe X570, a to trochę inna konstrukcja.
To jest niewiele. Dobre płyty w stresie mają ponad 80 po OC. Poza tym co Ty chcesz kręcić, jak Ryzen 2600 na podkręcanie jest mało podatny? 100-300 Mhz, bo potem z CPU robi się farelka, jeszcze zanim VRM się nagrzeje.