Hyper-V Server błąd uruchamiania maszyny wirtualnej

Witam!
Na VirtualBox-ie mam postawione 2 maszyny: serwer Hyper-V i Win10 Pro do zarządzania nim. Stworzyłem sobie testową maszynę wirtualną i chciałem ją uruchomić, niestety napotkałem błąd z którym nie mogę sobie poradzić (taki jak na screeneie). Co do konfiguracji to jest ona domyślna. Próbowałem maszyn Gen1 i Gen2, niestety nic. Za pomocą coreFig chciałem ręcznie uruchomić usługi Hyper-V ale niestety nie da się.
Czy to wina tego że korzystam z VirtualBox-a?
Ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać problem?

no wirtualce chcesz uruchomić drugą wirtualną maszynkę? nie wiem czy virtualbox to obsługuje, na vmware widziałem że jakoś to smigało

VirtualBox musi być ze względu na licencję.
Właśnie czytałem artykuł na dobreprogramy: “Matrioszka, czyli Hyper-V pracujący pod kontrolą VMware Workstation”. Zainstalowałem testowo vmware workstation i zrobiłem tak jak w artykule. Niestety ale dalej: " A hypervisor has been detected. Features required for Hyper-V will not be displayed.".
A właśnie, testowałem na Hyper-V 2012 i 2016, niestety dalej to samo.

dalej jest opisane żeby edytować ręcznie pliki konfiguracyjne, zrobiłeś to?

Tak zrobiłem. Z tym że ja mam server z samym Hyper-V.
Zasadniczo mam stare i7 3Gen i sprawdzałem w BIOS-ie ustawienia dotyczące HV - wszystko jest zaznaczone.
Domyślam się że jedyne wyjście to próbować instalować natywnie na drugim dysku.

Nested virtualization masz włączone? Hyper -V i nie tylko raczej niechętnie pracuje na wirtualnej maszynie.

Co masz na myśli?

vmware workstation jest komercyjny i płatny, a ja nie mam na niego licencji. Generalnie wyniki swoich działań muszę póżniej przedstawić. Dlatego też używam Hyper-V servera oraz darmowego VirtualBox-a. Jedyną opcją jaka jest nie włączona to TPM o ile się nie mylę - zasadniczo mój sprzęt to Dell Latitude E6530… Rzekomo wybredne vSphere działa bez przeszkód na VB.
A da się jakoś oszukać Hyper-V?

Każdy się da, poprzez włączenie nested virtualization. Z tego co mi wiadomo, VBox nie wspiera nested. Postaw sobie na fizycznym kompie, np. obok Windowsa Ubuntu, zainstaluj qemu-kvm, qemu, libvirt-bin i virt-manager i zainstaluj na KVM Hyper-V Server.

Musisz tylko przeładować moduł. Jeśli masz procesor intela z VT-x.

sudo modprobe -r kvm_intel sudo modprobe kvm_intel nested=1

Windows 10 pro/server 2016, czyli hyper-v na nowych os od MS wspiera nested virtualization. Zobacz tylko czy na Twoim procesorze to zadziała.
LINK

Jak wspomniano, 2016 Hyper-V już lepiej podchodzi do “matrioszki”. Worksation Player też powinien bez problemu obsłużyć po edycji (w tekście o Matrioszce jest błąd: zamiast code=hypervisor.cpuid.v0 = “FALSE” powinno być hypervisor.cpuid.v0 = “FALSE”; na zrzucie ekranu jest ok. Muszę poprawić).

hypervisor.cpuid.v0 = “FALSE”
    hypervisor.cpuid.v0 = "FALSE"

@bachus domyśliłem się jak mi wyrzuciło dictionary error :wink: Jednak za cholerę na vmware workstation nie chce pójść. Mały off topic - czy da się za darmo używać produktów vmware? Zainstalowałem na VirtualBox-ie vSphere Hipervisor który jest niby darmowy, ale niestety już vSphere Client do zarządzania nim już jest płatny.

Co do pomysłu z Linuxem, to sprawdzę. Mam akurat LMDE jako drugi system.

Pokaż plik konfiguracyjny z VMWare.
VMWare to rodzina produktów - Worksation / Player (raczej do użytku domowego), oraz ESX/ESXi. ESXi (https://my.vmware.com/en/web/vmware/evalcenter?p=free-esxi6) jest darmowy. vSphere do podstawowych rzeczy nie będzie Ci potrzebny.

Jak by było zainteresowanie, mogę zacząć jakiś cykl wstępu do wirtualizacji właśnie na troszkę wyższym poziomie, niż zainstalowanie jednej maszyny (vSwitche, HA, DRS, failover, ISCSI i jak to “labować” w domowych warunkach).

.encoding = "windows-1250" config.version = "8" virtualHW.version = "12" numvcpus = "4" cpuid.coresPerSocket = "4" vcpu.hotadd = "TRUE" scsi0.present = "TRUE" scsi0.virtualDev = "lsisas1068" sata0.present = "TRUE" memsize = "8192" mem.hotadd = "TRUE" scsi0:0.present = "TRUE" scsi0:0.fileName = "HVtest.vmdk" sata0:1.present = "TRUE" sata0:1.fileName = "C:\Program Files (x86)\VMware\VMware Workstation\windows.iso" sata0:1.deviceType = "cdrom-image" ethernet0.present = "TRUE" ethernet0.virtualDev = "e1000" ethernet0.wakeOnPcktRcv = "FALSE" ethernet0.addressType = "generated" usb.present = "TRUE" ehci.present = "TRUE" ehci.pciSlotNumber = "34" usb_xhci.present = "TRUE" serial0.present = "TRUE" serial0.fileType = "thinprint" pciBridge0.present = "TRUE" pciBridge4.present = "TRUE" pciBridge4.virtualDev = "pcieRootPort" pciBridge4.functions = "8" pciBridge5.present = "TRUE" pciBridge5.virtualDev = "pcieRootPort" pciBridge5.functions = "8" pciBridge6.present = "TRUE" pciBridge6.virtualDev = "pcieRootPort" pciBridge6.functions = "8" pciBridge7.present = "TRUE" pciBridge7.virtualDev = "pcieRootPort" pciBridge7.functions = "8" vmci0.present = "TRUE" hpet0.present = "TRUE" displayName = "HVtest" guestOS = "windows8srv-64" nvram = "HVtest.nvram" virtualHW.productCompatibility = "hosted" vhv.enable = "TRUE" powerType.powerOff = "soft" powerType.powerOn = "soft" powerType.suspend = "soft" powerType.reset = "soft" extendedConfigFile = "HVtest.vmxf" uuid.bios = "56 4d 90 23 0a fc 4a 6e-34 ac 76 54 77 f3 15 ce" uuid.location = "56 4d 90 23 0a fc 4a 6e-34 ac 76 54 77 f3 15 ce" migrate.hostlog = ".\HVtest-699e3ea9.hlog" scsi0:0.redo = "" pciBridge0.pciSlotNumber = "17" pciBridge4.pciSlotNumber = "21" pciBridge5.pciSlotNumber = "22" pciBridge6.pciSlotNumber = "23" pciBridge7.pciSlotNumber = "24" scsi0.pciSlotNumber = "160" usb.pciSlotNumber = "32" ethernet0.pciSlotNumber = "33" usb_xhci.pciSlotNumber = "192" vmci0.pciSlotNumber = "35" sata0.pciSlotNumber = "36" scsi0.sasWWID = "50 05 05 63 0a fc 4a 60" ethernet0.generatedAddress = "00:0c:29:f3:15:ce" ethernet0.generatedAddressOffset = "0" vmci0.id = "2012419534" monitor.phys_bits_used = "42" vmotion.checkpointFBSize = "4194304" vmotion.checkpointSVGAPrimarySize = "33554432" cleanShutdown = "TRUE" softPowerOff = "FALSE" hypervisor.cpuid.v0 = "FALSE" monitor.virtual_mmu = "automatic" monitor.virtual_exec = "automatic" tools.syncTime = "FALSE" checkpoint.vmState = "HVtest-699e3ea9.vmss" sound.virtualDev = "hdaudio" toolsInstallManager.updateCounter = "2" toolsInstallManager.lastInstallError = "21000" sound.present = "TRUE" sound.fileName = "-1" sound.autodetect = "true" sound.pciSlotNumber = "37" svga.guestBackedPrimaryAware = "TRUE" gui.exitOnCLIHLT = "TRUE" mks.enable3d = "TRUE" firmware = "bios" workingDir = "." vm.genid = "-5086953190646756563" vm.genidX = "-322047885576607990" floppy0.present = "FALSE" usb_xhci:4.present = "TRUE" usb_xhci:4.deviceType = "hid" usb_xhci:4.port = "4" usb_xhci:4.parent = "-1" unity.wasCapable = "TRUE"

Co do tego korzystania z ESXi, czy vmware ma jakiś darmowy program do zarządzania tym ESXI? Kurde jakoś nie mogę sobie usystematyzować nazw tych produktów vmware, chociaż rozumiem jak są zbudowane i jak działają klastry obliczeniowe.

Instalujesz EXSi, ustawisz na nim siec, i laczysz sie z innego komputera przez przegladarke; od wersji 6.5 nie ma klienta w ogole.

Wyłącz maszynę wirtualną (VM), dopisz na końcu pliku konfiguracyjnego:
vhv.enable = “TRUE”

Jak OS (Hyper-V) używasz? Co do pytań:

• ESX komercyjny / ESXi "darmowy"
    Reszta to dodatki do zarządzania środowiskiem - np. vShpere to centralne miejsce do zarządzania końcówkami (pojedycznymi serwerami ESX, dostęp do zasobów dyskowych (iSCSI/NSF/RAW itd). Przykładowo:
  • instalujesz vShpere
  • instalujesz serwery ESX
  • dodajesz do vSphere
  • konfigurujesz vkernel (często po kilka sieci / vLAN - osobna dla komunikacji z klientami, osobna dla zasobów dyskowych, HA itd.)
  • zarządzasz centralnie całością (LB/HA/live migration itd.)

Przykład? (można to odnieść do innych środowisk - np. Hyper-V)

• masz w firmie dwa serwery ESX i osobny zasób dyskowy (NAS, czy coś podobnego),
  • na każdym serwerze ESX działa powiedzmy po 3 serwery wirtualne (VM). W sumie masz x6 VM

Scenariusze (zakładam, że wszystko porawnie skonfigurowane):
1)

• padł zasilacz/pamięć w jednym z serwerów ESX (nie są hot-swap). Awaria poważna.
  • przenosisz maszynę na drugi ESX praktycznie w locie (przy dobrych wiatrach / szybkiej sieci, niezbyt dużej ilości RAM na VM utracisz może kilka pingów (czas przeniesienia w sekundach(. W najgorszym przypadku (gdy musisz też przenieść storage) downtime i tak będzie kilka minut.

2)

• wiesz, że w ostatni piątek miesiąca potrzebujesz b. dużo zasobów dla jednego serwera produkcyjnego (coś jest liczone/robione).
  • rezerwujesz mu wg. uznania zasoby (że wtedy ma mieć wyłączność na 32GB RAM i 12 vCPU),

Co do zarządzania: już drugi raz padło: obsługujesz przez przeglądarkę, nie potrzebujesz instalować klienta.

Próbowałem na Microsoft Hyper-V Server 2012 R2 i Microsoft Hyper-V Server 2016, a ta opcja którą mi podałeś już była w pliku konfiguracyjnym. Jeszcze spróbuję dzisiaj na Mincie jakoś to ruszyć ale czarno to widzę :confused:

Zacznij od 2012R2. Podaj wersję OS na którym masz hypervisora, procesor, czy włączyłeś wirtualizację… Za mało danych podajesz.

@roobal zainstalowałem to, ale korzystam z rożnych dysków i mam błąd odnośnie permission denied do obrazu i dysku wirtualnego mimo że zmieniłem plik qemu.conf

Jaki system plików? Kto jest właścicielem katalogu? Używasz qemu/kvm jako root czy user? Co zmienileś w qemu.conf?

To zewnętrzne dyski, format NTFS, Virt-manager uruchamiam z sudo
W tych plikach odkomentowałem user=root i group=root.
Próbowałem nadać uprawnienia dla wszystkich ale to nie działa :confused: