Intryguje mnie odpowiedz na takie pytanie ; ile wynosi średnia żywotność komputerów PC ? Jeden z moich blaszaków ma 4 lata i zastanawiam się ile jeszcze wytrzyma.
Mój “stary” komputer wytrzymał 7 lat aż padł całkowicie : ] Tzn. jego “rdzeń” czyli mobo. Tak to padł wentylator i pare tam takich ■■■■■ółek. : ]
Komputer mojej kuzynki ma 7 lat i dziala jak nowy nic nie wymieniane tylko monitor zmieniony na LCD, dosłownie NIC(Nie licze zmiany systemu operacyjnego spowodowanego np. działaniem wirusa) nie zmieniane Aaa…komputer działa dziennie po okolo 2-3 godzinki.
Mój poprzedni komputer, który zmieniłem w sierpniu ma 7 lat. Zmieniałem tylko kości RAM’u na pojemniejsze, dysk na większy, grafike na szybszą, zasilacz bo padł po 6 latach. Płyta i proc(chciałem zmienić, ale płyta okazała się nie “kompatydebilna”… - wg spec. powinien chodzić na niej proc 1.8GHz, a w rzeczywistości miał problemy z taktowaniem i musiałem zostać przy 1.1GHz Athlon’ie ) zostały takie jak były. Aha, no i dokładałem jeszcze nagrywarke, karte Wi-Fi i wymieniałem wiatrak na procu na cichszy.
Wszystko zależy jak mocno eksploatujesz komputer.
Np. ja mam w piwnicy jeszcze amige i dalej działa.
Tak jak wyżej.Znam osoby które nigdy obudowy nie ściągały,bo po prostu nie znają się nawet na czyszczeniu i nie chcą nic zepsuć.Komputer taki po zdjęciu obudowy wygląda jakby stał w piwnicy kilka lat a nie w domu,masa kurzu i syfu,to i komp może szybko wysiąść Jeśli się dba o komputer,czyści go regularnie,wymienia np pastę na procesorze co jakiś czas to może wytrzymać rzeczywiście długo
Niekoniecznie. Mój już 8-letni blaszak działa jak “nowy”. Komp chodzi średnio 2-5h codziennie. Karta graficzna jest już 7 lat bez chłodzenia i też swoje przeszła, ale działa nadal. Jeśli komp jest dobrze złożony i pracuje w odpowiednich warunkach to będzie chodził wieki.
U mnie jeszcze stoi 9-cio letni pentium 3 800 MHz. Była dołożona jedna kostka ram’ u i wymieniony zasilacz bo się spalił.
kumpel ma komputer ponad 9 lat i dodal do niego tylko ram i nagrywarke dvd,moj komputer po 2 latach wymagal wymiany dysku,zasilacza i napedu ,w garazu mam komputer ibm 486 i dziala po dzis dzien
Mój komputer ma 5 lat i chodzi dziennie po 18 godzin wymieniłem grafikę 3 razy z radeon 9550 na gf 6800xt a teraz na gf2 a za jakiś czas na gf 7600 bo gf 6800 padła ,2 razy zwiększałem ram z 256 do 512 potem do 1gb dysk z 80gb ata na 250gb sata, 3 razy dvd rec liteon ciągu 2 lat i karte tv na nowsza jedynie zasilacz i procek i płyta są od 5 lat.
to nie jest tak że po awarii komputer nadaje się na śmietnik, zazwyczaj wystarczy wymienić uszkodzony element i komputer może służyć nam dalej, inną sprawą są wzrastające wymagania sprzętowe gier i programów, często chcąc zmodernizować komputer do określonych standardów okazuje się że musimy wymienić cały komputer
Jeśli komputer nie będzie bity za resety (a widziałem przypadki takowego znęcania się ) to prędzej stanie się bezużyteczny ze względu na postęp o którym mówił niegdyś bardzo znany pracownik M$ (Mój podpis).
Ludzie używają komputery jeszcze z 94 roku ubiegłego stulecia, więc 10 lat bez problemów działają, a nawet 15.
Mój komp miał lat 10 jak go oddawałem znajomym, było to w tamtym roku, a u nich wciąż jest użytkowany ciągle. Dobra rada to po prostu dbanie o kompa, optymalizacja, defragmentacja, dobry Antywirus, komp ani razu nie był formatowany, nic nie było w nim zmieniane… Ach te wspomnienia, jak Max Payne się ciął
Jak się skończy gwarancja to się zazwyczaj psuje hehe
Zależy jakie części są wstawione, teoretycznie markowe maja dłuższy okres pracy( głównie wentylator, dysk, zasilacz)
Wentylator może chodzić nawet 150000h czyli 17 lat http://www.proline.pl/sklep.php?p=NOC+NH-U12P+SE2
Dyski Hdd maja gwarancje nawet do 5 lat, ale 2 tyle spokojnie mogą działać U kumpla już 8 lat działa a ma ciężkie życie.
Płyta gł. i karta graficzna nie maja części ruchomych i teoretycznie jak zasilacz jest sprawny i chroni je przed przepięciami i nie sa przegrzewane i podkręcane,to powinny działać sporo latek.
Ale jak wiadomo nawet nowe rzeczy się psuja i nic nie jest wieczne
Mój staruszek wytrzymał 12 lat. Pewnie by jeszcze by pociągnął ale oddałem do recykilngu.
Zależy od jego eksploatacji,ja swój mam na razie 2 lata.
A co to ma do działania Hardware :?
Bez zdziwienia, bo trudno sformatować komputer (chyba że za pomocą 5 kilowego młotka, jak to zrobiono na zlocie). Formatuje się dysk twardy
Jeżeli komputer będzie czyszczony we wnętrzu, mamy dobry zasilacz, kondensatory na MOBO nie stracą swojej żywotności (nie będą wybrzuszone, nie wycieknie z nich elektrolit), wymienimy pastę termo przewodzącą na procku, oczyścimy i nasmarujemy wentylatory to komputer powinien działać i “naście” latek.
Może niekoniecznie do Hardware, ale sam spotkałem się z sytuacją gdzie użytkownik kupował nowy komputer kiedy ten zaczął mu ,zamulać". Po prostu dla osób nieobeznanych z komputerem tzw, ,mulenie" mówi że komputer jest już stary i trzeba wymienić.
A co do formatu, to chodziło mi oczywiście o dysk, ale myślałem że wszyscy zrozumieją.
rozumiemy ale trzeba nazywać pojęcia poprawnie…
a do tematu
ja mam jeszcze gdzieś płytę główną z prockiem 400mhz i nadal działa… no i mam jeszcze lapka z 1997 i też działa… tzn. nie ma dysku i ma tylko napęd CD który BIOS nie obsługuje, dopiero z windowsa idzie go używać (była stacja FDD i z dyskietki z 98 można było dopiero obsłużyć CD…)
no i mam jeszcze monitor 15 cali (tyle że to CRT i ekran ma 13,9" ) używany codziennie, niewyłączany i nie traktowany delikatnie… firma Daytek (Daewoo Corporation) i z roku 1998