Witam. Ile ramu zjada wam najnowszy firefox? Umnie wygląda to tak i nadal rośnie
Ile masz pamięci w komputerze? Wpisz w pasku adres about:memory i obejrzysz szczegóły.
Mam 16GB. Poprzednia wersja nie brała aż tyle.
Nie wierzę, że pobiera ci tyle na “czysto” bez żadnej otwartej karty. Pewnie masz pootwierane jakieś zasobożerne strony. U mnie z odpalonym forum DP jest na ten moment 715 MB +7 procesów ff.
Pisząc ten tekst 430Mb + 4 procesy + 1 okno + 3 addony (uBlock Origin + User-Agent Switcher and Manager + disable-polymer-youtube).
W sumie zajętość pływa 430-450Mb.
Masz tyle od razu po odpaleniu czy po godzinie przeglądania stron? Bo jak to drugie to jest to prawdopodobnie cache przeglądarki. Wyłącz przeglądarkę, zresetuj komp, włącz ją i bez otwierania żadnej strony zobacz do ilu dojdzie zużycie RAM.
Z drugiej strony ram jest po to, żeby go używać.
Mniej więcej po około 2 godzinach przeglądania.
Poza tym masz 16GB i zużycie tylko na poziomie 26% więc FF zawczasu sobie ją rezerwuje. Po to jest ta pamięć żeby ją wykorzystywać. Więc jak masz tyle zajęte po 2h to jest to normalne. To cache przeglądarki.
Też tak myślę. Chodzi mi głównie o fakt że poprzednie wersje liska nie wciągały mi nigdy aż tyle.
Sam zauważyłem, że FF „ciągnie” dużo ramu, ale w związku z monopolem chrome i chromopodobnych, chciałem stanąć okoniem i dodać te milionowe części procenta do udziałów FF, dlatego również używam liska. Synchronizacja jest genialna - również dodatków. Jedyna sensowna alternatywa dla Windows.
FF zawsze uwielbiał RAM. Jak zwęszył ją w systemie to lubił sobie sporo jej przygarnąć i tak mu zostało. To nie jest przeglądarka na słabe PCety/laptopy. Ja uważam, że nie ma sensu pracować na FF jeżeli nie ma się minimum 8GB RAM. A i tak szybko te zasoby maleją po odpaleniu 4-5 kart.
To w takim razie mamy podobne podejście to tematu. Pozdrawiam
Dodaj, że dotyczy to Windows 10.
Dodaję, dodaję też że Linux jest i tak do dupy.
Niech sobie będzie, ważne że świetnie dogaduje się z FF i do sprawnego działania wystarczy połowa z tego co zadeklarowałeś
Ja dodaję, że dzisiaj i tak nikt nie używa komputera z 4GB RAM, bo wrażenia z używania takiego sprzętu to jak uczestnictwo w miesięcznicy smoleńskiej.
Windows 10/64-bit, 8 GB RAM
Chyba wyświetlając stronę about:blank w pięciu zakładkach xD