Temat stary ale i tak jestem w szoku, że kolega Yakii zrobił z siebie taki autorytet, przytaczając rysunki trójkąta mocy i myląc sprawność zasilacza impulsowego ze współczynnikiem mocy. Szok.
Zasilacz impulsowy ma sprawność od 60 do 95%, zasilacze wysokiej klasy do laptopów mają ok. 85% (polecam po prostu samodzielnie wykonać pomiary przy różnych obciążeniach), taki zasilaczyk do rutera będzie mieć ok. 70%, czyli dostarczając 30W będzie pobierać 43W, 13W pójdzie w ciepło co można samodzielnie sprawdzić bo te wtyczkowe się dość mocno grzeją jak ruter pracuje na pełnych obrotach.
Zasilacze impulsowe do list LED mają sprawność nawet 60% jeśli są mocno obciążone (przykład mierzonego zasilacza 14V 300W, przy pełnym obciążeniu pobierał z sieci 450W). Gdyby sprawności były takie piękne jak wypisują producenci to zasilacze nie potrzebowały by wentylatorów… Przy 400W i 99% sprawności w zasilaczu wydzielałyby się 4W czyli lekko ciepłe elementy z pasywnymi radiatorami.
Cała sprawność nie ma wiele wspólnego z cosinus fi który opisuje głównie przesunięcia fazowe między prądem a napięciem i rzutuje na pojawianie się szkodliwej mocy biernej w sieci energetycznej.
Jak wyżej. Trzeba też wziąć pod lupę konkretny zasilacz.
Mam mały komputerek, który pobiera maksymalnie 150W po stronie ‘stałej’. Od strony sieci zasilacz pracuje w zakresie od 110V do 240V i maksymalnie pobierze 2,5A. O sprawności nic nie wiem, dlatego pomysł z wykorzystaniem licznika energii jest dobrym pomysłem.
Widze ze masz problem ze zrozumieniem tego co czytasz.
Porównaj rysunek powyzej z tym który wstawiłem i pomyśl czy rysunek ze kuflem piwa jest prawidłowym wyjasnieniem tego o czym wtedy pisano.
Moja rada. Zanim cokolwiek napiszesz czytaj całosc a nie tylko wyrwane z kontekstu fragmenty
Pacjent: router Tp-link TL-WR1043ND;
Miernik: ORNO OR-WAT - 435 (jakieś 30-40zł teraz);
TL-WR1043ND:
Oryginalny zasilacz do TL-WR1043ND:
Miernik:
Pomiary:
Praca jałowa routera (podłączony do sieci, netu, pobieranie i wysyłanie zero):
Pobieranie ze Steam:
Pobieranie z NAS połączenie LAN:
@Yakii Wydaje mi się że to Ty masz problem ze zrozumieniem pytania w wątku.
Pytanie brzmiało o pobór prądu przez router w przeliczeniu na koszty. Wydajność zasilacza jest tutaj bardzo ważna. No i to zasilacz impulsowy a nie transformator (albo pompa / silnik) żeby brać pod uwagę tzw trójkąt mocy. Ten trójkąt można byłoby sobie przeliczać jak ktoś miałby całe oświetlenie w domu na ~12V, ale widywałem takie przypadki że ludzie zamiast transformatorami wspomagali się zasilaczami przekształcającymi ~230V na ~12V. Poniżej masz cytat:
Następny który nic nie rozumie.
Ktoś wstawia błedne wyjasnienie obrazkowe dotyczace Power Factor i Rating a ja mu proponuje by nauke zaczał od poczatku. Na przykład od zrozumienia czym jest trójkat mocy. Równie dobrze mogłem napisac by zaczał od tabliczki mnozenia
To nie ma nic wspólnego z tym tematem.
No i czytanie zacznij od poczatku. Od pierwszego postu.
Ręce opadają…a tyle Państwo polskie łoży na edukację…
może więc w dwóch słowach:
Router ZTE MC888 5G
zasilanie 12V 1.5A
pobór mocy 8 - 9 W przy pracujących ośmiu odbiornikach sygnału WiFi
Zmierzone miernikiem
A to foto: