Instalacja Alcohol 52%/120% bez niespodzianek

Witam, tak jak w temacie. Każdy się zastanawia, jak zainstalować alcohol-soft bez jakichkolwiek niespodzianek. Oto prezentuję krótką instrukcję jak prawidłowo zainstalować ten soft.
Na początek wspomnę, iż należy się skupić na tym, że nie potrzebujemy dodatku, jakim jest ax smart file advisior (niegroźny, ale zbędny; opisują go jako programik obsługujący nietypowe rozszerzenia). Tu uwaga: jeżeli użytkownicy wersji trial i płatnych będą mieli problem z odznaczeniem z komponentów do instalacji wspomniany smart advisior, mogą skorzystać z punktów dotyczących wyłączenia/włączenia wszelkich kart sieciowych w celu uniknięcia problemów. Natomiast użytkownicy wersji free muszą zrobić wspomniane teraz kroki dotyczące kart sieciowych w celu uniknięcia instalacji tego dodatku.

Więc zaczynamy.

Na początek wyłączamy wykrywanie niepożądanych aplikacji w naszym antywirusie.
następnie pobieramy interesującą nas wersję alcohol-soft (zaznaczamy link bezpośredni):
-52% https://www.instalki.pl/programy/download/Windows/emulatory_napedow/Alcohol_52.html
-120% https://www.instalki.pl/programy/download/Windows/nagrywanie/Alcohol_120.html
Później wyłączamy karty sieciowe i zaczynamy instalację. Program poprosi o restart PC/Laptop po zainstalowaniu SPDT, restartujemy. Po restarcie przychodzi czas na właściwą instalację komponentów programów. Wersja free powinna mieć nieaktywne do odznaczenia Smart File Advisior, natomiast wersja płatna lub trial, już tak. Jeżeli wszyscy oprócz free mają problem i jest nieaktywne odznaczenie Smart File Advisior, wtedy włączyć karty sieciowe. Zaznaczamy potrzebne komponenty do instalacji. I akceptujemy instalację. Tu uwaga dla Windows Vista/7/8/8.1/10 (dodatkowo całkowity brak emulacji Safedisc i Securom w Windows 10 oraz zablokowana emulacja tych zabezpieczeń w starszych wersjach systemów) zbędny jest ACID Cloak DRM i analogicznie Data Type Analyzer, który działa, jakby nie działał do wykrywania zabezpieczeń. Jeżeli planujecie sprawdzić rodzaj zabezpieczeń, to sprawdza się protection ID czy A-Ray Scanner. Co do ISCSI, to jest usługa do udostępniania wirtualnych napędów w sieci i instaluje zbędny zamulający proces ax starwindserviceae.
Teraz po wybraniu komponentów programu i ich zainstalowaniu, usuwamy instalator alcohol soft oraz z lokalizacji C:\users\twój_user\appdata\local\temp plik AxSFADownloader i opróżniamy kosz.
Na koniec włączamy karty sieciowe i włączamy z powrotem wykrywanie niepożądanych aplikacji przez antywirus.

A jeżeli w przyszłości będzie potrzeba doinstalować ax audio converter do alcohol soft, to najpierw należy dodać *filefacts* do dozwolonych witryn w ochronie dostępu dostępu do stron internetowych (dla eset jest jak to napisałem; reszta antywirusów, to trzeba sprawdzić czy przyjmą z * *).
A potem tylko kliknięcie na opcję w alcohol i zostaniemy przekierowani do miejsca, gdzie możemy pobrać wspomniany konwerter audio do mp3.

Sama myśl o tym, że miałbym przeczytać ten tekst aby po prostu zainstalować dany program zniechęca mnie do tego. Nie ma jakiś alternatyw ?

Systemowy Explorer w Windows 8/8.1/10,
Wincdemu, virtual clone drive, osf mount. Alcohol akurat jest sensowny, bo umożliwia montowanie obrazów w wielu formatach. Pozostałe, to głównie montowanie iso, gdzie ostatni potrafi zamontować iso, jak i raw zrobiony w dubaron image (osf mount).

Ja poświęciłem czas, aby opisać krok po kroku dla wszystkich (w tym mniej doświadczonych) co należy zrobić. Może dużo napisałem, ale jak przeczytasz, to tak na prawdę, co musisz zrobić, to zajmie może z 5-10 minut albo i mniej i masz zainstalowany bardzo dobry soft za free bez dodatków.