Instalacja debian'a na pendrive

W tym semestrze i w kolejnych, mam języki programowania, więc lepiej będzie mi ćwiczyć i wgl pracować na debiancie.

Chciałbym zainstalować sobie linuxa na nośniku przenośnym, ale nie wiem ile zajmie mi on miejsca i czy instalacja wygląda (tak samo czy inaczej niż normalnie na partycji) ?

Zupełnie tak samo jak na dysku. Ile to zajmie? Zależy od zainstalowanego oprogramowania. Jako, że chcesz Debiana do programowania, starczy zainstalować Emacsa i build-essential.

tzn ile GB/MB?

znalazłem taki poradnik

http://www.dobreprogramy.pl/tomeeek64/Jak-zaczac-z-Linuksem-czyli-instalacja-Debiana,45809.html

a w nim link do:

http://www.debian.org/distrib/

którą wersje zainstalować ? dvd czy cd?

wybaczcie jeśli zadaje idiotyczne pytania, ale jesli chodzi o linuxa to jestem zielony

Wcale nie tak samo… Musisz nagrać plik z Debianem .iso na pendrive. A po co Ci pendrive ja mam Debian-a 7.3.0 ze środowiskiem IXDE na płycie CD. Mi ta wersja na płycie zajmuje dokładnie 648 mb. Weź pierwszy lepszy kurs linux-a. Napisz czy chcesz  zainstalować linux-a jako nowy system czy obok Windows-a. :slight_smile:

ja chce zainstalować NA penie a nie z niego instalować zamiast płyty

Rozumiem to. Widać @jakubgross nie. Instalacja na penie jak na dysku twardym niczym się nie różni.

Jak potrzebujesz tylko do nauki, to może zainteresuje Cię Cygwin lub jak chcesz mieć pełny Linux, to coLinux, wówczas nie musisz rozstawać się z Windowsem.

Co do instalacji na pendrajw, to zainstaluj go tak, jakbyś instalował na SSD, tj. przenieś tmp i inne zbędne rzeczy do RAM, aby system nie wykonywał bez potrzeby operacji zapis/odczyt i skracał żywotności pamięci flash.

Ja instalowałem na 4GB Pendrive

Ogólnie chyba maszynę wirtualną postawiłem, ale zamiast dysku, spartycjonowałem Pendrive i poszedł

Mam cygwin’a ale nie wiem jak tam zainstalować kate’a ( na nim pracujemy na uczelni), a wole sobie wyrobić nawyki do niego.

z tym tmp i innymi rzeczami do robi się to podczas instalacji czy później? oraz jak to sie robi ? :slight_smile:

Czy ta wersje debiana, którą pokazałem wyżej to jest za dużo? chciałbym mieć kate i może pare programów. Do niczego więcej nie ejst mi linux potrzebny

Jak przełącze się na Windows, to sprawdzę czy można go zainstalować z pakietów. Jak nie, pozostaje Ci kompilacja ręczna Kate pod Cygwinem, do kompilacji musisz doinstalować jeszcze kompilatory.

To robisz po instalacji. Tu masz opisane szczegółowo jak zabrać się do instalacji Linuksa na SSD :arrow: http://404.g-net.pl/2012/09/ssd/ tak samo robisz z pendrajwem (Ciebie interesują informacje od punktu 4.).

Tobie wystarczy tylko CD, na DVD są po prostu dodatkowe programy. Tu masz Debiana x86 domyślnie z KDE (Kate jest dostarczane z KDE, więc nie będziesz musiał doinstalowywać) :arrow: http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.4.0/i386/iso-cd/debian-7.4.0-i386-kde-CD-1.iso

Jak instaluje to wyskakuje mi komunikat, że to jest wersja 32 bitowa a moge mieć 64 oraz czy przerwać proces (oczywiście klikam nie). Potem wyskakuje komunikat:

"Ten program nie obsługuje jeszcze systemu Windows 6.2.9200 SP0. " 

A mam win8

co zrobić z tym?

Nie korzystasz czasem z instalatora dla Windows? Kiedy wyskakuje Ci ten komunikat?

Zainstaluj normalnie, w sensie wypal płytkę. Obrazu iso nie wypakowuj.

Zamiast tak kombinować i tracić pendrive(zostanie sformatowany pod system plików Linux, więc na Windows już nie skorzystasz z niego) nie lepiej wydzielić te dwie partycje(albo jedną jak masz dużo RAM) i postawić normalnie Debiana? Ja także mam Debiana z podstawowymi rzeczami i spokojnie się mieści na partycji 6GB, skoro chcesz go do programowania to tobie też tyle wystarczy.

ROFL Jakby potem nie można było sformatować pena na NTFS.

Widzisz może różnicę w nazwie tematu i w pierwszym poście? Autor nie chce zainstalować Debiana z pendrive tylko chce go zainstalować na pendrive, tak jak na dysku. A Linux na NTFS raczej nie zadziała.

Czyli jak zainstaluje linuxa na pen’a to już nie będzie go się dało sformatować i zawsze tam będzie ten linux?

O to chodzi, że możesz. Tylko w czasie gdy będzie tam Linux, odczytywanie z niego plików będzie utrudnione.

To żaden problem. Właśnie zaczynam instalacje bo wcześniej miałem inne sprawy do zrobienia. Mam nadzieje, że pójdzie to bez komplikacji. 

EDIT: jednak są przy uruchamianiu systemu płyta nie startuje. Tzn słychać ze napęd pracuje, ale żadnych efektów.

Przestawiłeś bootowanie w BIOSie?